CRISI HABITACIONAL

Collboni demana a la UE deixar fora de les regles fiscals la inversió en vivenda

L’alcalde de Barcelona, juntament amb els d’11 ciutats més, fa públic a Brussel·les un manifest en el qual equiparen l’excepció en els càlculs de deute i dèficit a la plantejada per reforçar la seguretat exterior davant la guerra a Ucraïna.

«Els ciutadans es veuen forçats a viure fora de les ciutats», afirma l’alcalde de BCN

Collboni demana a la UE deixar fora de les regles fiscals la inversió en vivenda
3
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, juntament amb 11 altres alcaldes de ciutats europees, van fer públic ahir a Brussel·les un manifest en el qual demanen a la Comissió Europea que proposi suspendre les normes fiscals perquè els governs augmentin la despesa en vivenda, de la mateixa manera que es planteja fer amb la Defensa. "El gran repte exterior que té la Unió Europea és, sens dubte, la defensa de les nostres fronteres a l’Est, però el gran repte que tenim la UE i les grans ciutats europees, internament, és la crisi de la vivenda per afrontar i la necessitat de mobilitzar recursos d’una manera ràpida i urgent", va dir Collboni a la premsa després de la presentació del manifest.

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va plantejar divendres passat la possibilitat de suspendre les regles pressupostàries perquè la despesa en defensa no comptabilitzi en els càlculs de deute i dèficit.

Presentació a la primavera

L’objectiu és donar marge fiscal als governs perquè puguin augmentar les inversions militars i reforçar la seguretat. Collboni, juntament amb els alcaldes d’Atenes, Amsterdam, Budapest, Roma, París, Lisboa, Varsòvia, Gant, Leipzig, Lió, Bolonya i Payre (Viena), reclamen fer el mateix amb la vivenda. Aquest grup de ciutats considera "urgent" prendre mesures per abordar la crisi de la vivenda. Per això, a més, van acordar elaborar una proposta amb mesures específiques per aturar el problema i que presentaran a la Comissió aquesta mateixa primavera. L’executiu comunitari es va comprometre en el seu pla de treball a abordar aquesta qüestió però va retardar la seva posada en marxa fins al 2026.

Durant la seva estada a Brussel·les, Collboni va tenir diverses reunions en vista a impulsar mesures per aturar la crisi de la vivenda, entre elles amb la vicepresidenta primera Teresa Ribera.

A més, al llarg del dia d’ahir, el grup d’alcaldes es va reunir també amb el comissari d’Energia i Vivenda, Dan Jorgensen. Ribera, com a vicepresidenta per a una Transició Neta, Justa i Competitiva, està al càrrec de les polítiques de competència. Entre les mesures que sospesa la Comissió, hi ha precisament relaxar les normes d’ajudes d’Estat per permetre que els governs puguin invertir més en vivenda.

Respondre a les necessitats

Collboni va reclamar a Brussel·les que la política de vivenda "no pot quedar-se a la cua de les prioritats de la Comissió", ni tampoc ser "una més" de les polítiques socials de la Unió. L’alcalde de Barcelona va destacar que aquesta coalició la formen ciutats que representen els quatre punts geogràfics del continent i gairebé tots els colors polítics.

"Aquesta és ara la prioritat", va afirmar Collboni, que va afegir: "La Comissió i les institucions han de prioritzar aquesta matèria i han de posar els recursos perquè puguem d’una manera immediata donar resposta a les necessitats que tenim", va insistir l’alcalde de Barcelona. A més de suspendre les regles fiscals, els alcaldes demanen fer de la vivenda una prioritat en la pròxima política de cohesió de la UE. També plantegen fer ús de fons del pla de recuperació sense reclamar, una cosa que també és sobre la taula per finançar la despesa en defensa.

Representació a la taula

El cost de la vida i les dificultats per accedir a la vivenda són dues de les grans preocupacions dels europeus. La Comissió n’és conscient i Von der Leyen, en el seu pla polític per als pròxims cinc anys, es va comprometre a explorar solucions europees. La presidenta va encarregar a Jorgensen un Pla Europeu de Vivenda Assequible i també una plataforma europea per invertir en vivenda.

Amb el seu manifest d’ahir, els alcaldes exigeixen un lloc a la taula. Tot i que presentaran la seva pròpia proposta per a un pla d’emergència a la primavera, demanen que la Comissió creï una plataforma que permeti un diàleg continuat entre les institucions i les ciutats, en vistes al desenvolupament d’aquestes polítiques urbanes.

Notícies relacionades

Els alcaldes van al·legar en el seu manifest que és als habitants de les ciutats europees a qui més afecten les qüestions relatives a l’accés a una vivenda assequible. Per això, van defensar que "la contribució i les valoracions de les municipalitats són crucials" per garantir que els instruments que planti la Comissió tinguin impacte al terreny.

La crisi de la vivenda afecta no només les classes populars sinó també les classes mitjanes, va avisar Collboni. "Els ciutadans estan sent forçats a viure fora de les ciutats", i això, va insistir l’alcalde, "és inacceptable".