Una qüestió de "legitimitat democràtica"

Collboni insta el Comitè de Regions a augmentar immediatament la inversió pública en construcció i rehabilitació de vivendes protegides. L’alcalde també reclama una capacitat més gran de decisió per a les ciutats i "canviar les regles del joc".

Una qüestió de "legitimitat democràtica"
2
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va assegurar ahir durant la seva intervenció en el ple del Comitè de Regions a Brussel·les que treballar pel dret a la vivenda és una qüestió "de legitimitat democràtica" i va demanar "canviar les regles del joc". El socialista va descriure el problema de l’accés a la vivenda com el principal repte a què s’enfronten les ciutats. Collboni va advertir que no abordar-lo posa seriosament en risc la legitimitat de les institucions. Per això, va celebrar la voluntat de la Comissió de donar "una resposta europea a un problema europeu".

L’alcalde de Barcelona és el ponent d’habitatge al Comitè de les Regions, un organisme de representació i consulta dels organismes locals i regionals a la UE. La seva intervenció es va emmarcar en un debat amb el comissari europeu d’Energia i Vivenda, Dan Jorgensen. "Vivim un punt d’inflexió", va dir Collboni, que va demanar "canviar les regles del joc" perquè el dret a la vivenda sigui efectiu. Des del punt de vista del socialista, els governs tenen dues opcions: optar per un model garantista que protegeixi els ciutadans o bé per "un model desregulat que confia la vivenda exclusivament a les dinàmiques mercantils".

L’alcalde va cridar a augmentar la inversió pública en construcció i rehabilitació de vivendes protegides. En aquest sentit, es va fer ressò de la iniciativa que va firmar juntament amb els alcaldes d’una dotzena de ciutats entre les quals es compten Roma, París, Budapest o Lisboa, en la qual demanen suspendre les regles fiscals per augmentar la inversió. Collboni també va reclamar una capacitat més gran de decisió per a les ciutats i un pla urgent. "No podem esperar 2026".

Collboni va demanar que les mesures no només beneficiïn als grups més vulnerables, "sinó que també cal arribar a la classe mitjana urbana". A més, va cridar a ampliar les restriccions el lloguer de curta durada en mercats pensionats com és el cas de Barcelona, "perquè la societat estigui per sobre de la voluntat de treure beneficis a través del lloguer". "Ho demano com a alcalde d’una gran ciutat com Barcelona, com a alcalde d’una ciutat que pateix aquesta crisi, però també com a alcalde d’una ciutat que és pionera en les polítiques d’habitatge".

Més fons

Notícies relacionades

En resposta a les peticions els representants de ciutats i regions, el comissari Jorgensen va reconèixer que es viuen "moments complicats" però va destacar també el compromís dels líders locals per aturar el problema. "Això em dona molta esperança", va dir el danès.

Jorgensen va reconèixer que la UE té competències limitades en vivenda. Per això, el seu compromís és treballar per compartir bones pràctiques i també per augmentar els fons a disposició de ciutats i regions en aquest àmbit. "Soc conscient que el problema és la falta de finançament en habitatge. La demanda és molt més alta que l’oferta", va dir el comissari. I va apuntar a fomentar la inversió privada, tot i que va valorar també la importància de la despesa pública. "Altrament, serà difícil aconseguir els nostres objectius".