Patis d’escola lliures de càstig

L’Ajuntament de Barcelona està a l’expectativa que el Parlament retoqui la normativa catalana de protecció contra la contaminació acústica per adaptar l’ordenança municipal de medi ambient i així eximir les pistes escolars de sancions per soroll en horari diürn, fins a les nou del vespre.

Patis d’escola lliures de càstig
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona està a l’expectativa d’un possible canvi de la llei catalana de protecció contra la contaminació acústica per adaptar l’ordenança municipal de medi ambient i eximir els patis i les pistes escolars de sanció per soroll en horari diürn. El consistori explica que membres de la seva plantilla han pres part en el procés obert perquè el Parlament modifiqui la norma a Catalunya. La Cambra catalana votarà aquesta setmana si s’ha d’abordar l’assumpte per la via d’urgència, i si s’aprovés, que sembla el més probable, la modificació legal es debatria en el pròxim ple de l’11 al 13 de març.

El consistori assegura que l’equip de tècnics municipals s’ha guiat per una línia de treball que defensa "blindar els horaris escolars, allargats fins a les nou del vespre". Al seu torn, l’Ajuntament advoca per uns "mesuraments de sonometria adequats". "Les pautes vigents de la norma no van ser pensades per a les escoles", observa.

El govern municipal afegeix que "també es treballa amb la idea d’expandir l’ús esportiu i comunitari dels patis més enllà dels dies i els horaris lectius". L’ús de les pistes escolars fora de l’horari estrictament lectiu resulta controvertit i és clau per entendre el debat (si no els litigis) que el soroll suscita en diversos centres educatius de Barcelona. De fet, el gruix de les queixes se centra en activitats extraescolars, sovint practicades per majors d’edat i molt més enllà de l’horari de classes, esteses també els caps de setmana.

Tràfec després de les classes

Igual com en altres casos, com el que va portar al tancament de dos camps dels salesians de Rocafort, les queixes entorn de l’escola Kostka de Gràcia s’associen abans que res al fet que el pati continuï ocupat quan les classes s’han acabat. Els habitants molestos de l’entorn al·ludeixen a entrenaments quan les aules ja s’han buidat i partits esportius des de molt d’hora el cap de setmana, amb participants joves i adults que han superat amb escreix l’edat d’escolarització obligatòria.

"Cap a les 08.15 o les 08.30 hores ja estan escalfant, fent crits i donant cops de pilota", protesta el veí que va interposar una denúncia al centre, pendent de jutjar-se en una vista fixada per a aquest pròxim març. El denunciant afirma que les queixes i els requeriments no han sigut suficients perquè les molèsties remetin: "Les extraescolars comencen a les cinc i acaben poc abans de les nou o ja passades. I els dissabtes i diumenges hi ha activitat: partits de bàsquet, de futbol... No hi ha hagut cap canvi".

La directora de l’escola Kostka, Anna Segura, afirma que sí que han pres "moltes" mesures per respectar el descans dels veïns. "En el nostre cas no estan afectats tots els patis, només un, i hem intentat traslladar les activitats que creaven més soroll a altres pistes de la mateixa escola", comenta. Afegeix que s’ha establert que l’ús del camp més pròxim als habitatges acabi uns 15 minuts abans de les 21.00 hores.

L’Ajuntament postula que "allà on no arribi la previsió normativa ha de prevaler el diàleg". En aquest sentit, diu que "es farà en cada cas la mediació necessària per fomentar el consens i perquè s’imposi el sentit comú". En qualsevol cas, el govern del PSC sosté que defensa "el rol educatiu dels patis de les escoles" i que vol "preservar-ne l’ús". En la mateixa línia, propugna que es poden "modificar les condicions per permetre i garantir l’ús d’aquests espais per a l’oci i l’educació dels menors".

Unanimitat a Barcelona

Notícies relacionades

Al consistori, la protecció dels recintes escolars davant denúncies i amonestacions per bullici genera unanimitat. Dimarts passat es va aprovar amb el suport de tots els grups una declaració institucional –promoguda per Junts– que instava la Generalitat a "revisar la normativa sobre soroll" per "blindar els patis escolars com a espais essencials per a l’educació i el benestar de menors i joves". A més, el govern municipal ja va recolzar al desembre a instàncies d’ERC estudiar una fórmula per excloure les activitats diürnes de les sancions de l’ordenança de medi ambient per contaminació acústica.

La declaració recolzada per tots els grups municipals aquest febrer ve a ratificar el mateix compromís i insta a fer efectiva una solució normativa "amb la màxima celeritat i garantia". El text consensuat cridava a "defensar el so dels patis escolars en horari diürn". "El so dels nens i les nenes jugant, parlant, rient i corrent pel pati de les escoles no és soroll, és vida, és educació, és salut i alegria", postulava el pronunciament municipal.