Roca invertirà 250 milions en el seu nou districte econòmic
La multinacional aspira a desenvolupar entre Gavà i Viladecans un barri que compatibilitzi usos industrials, econòmics i residencials.

Fa ja més de 100 anys que Roca va crear un vincle amb les ciutats de Gavà i Viladecans. Ha passat més d’un segle des que l’empresa va començar a fabricar radiadors de ferro fos en uns terrenys fronterers entre les dues ciutats del Baix Llobregat. Des d’aleshores, la històrica empresa ha crescut fins a convertir-se en una multinacional amb més de 20.000 treballadors i 78 fàbriques repartides per tot el món. Després d’anys de planificació, la companyia vol ara reforçar la seva presència en l’àmbit que la va veure néixer i donar una nova vida als seus terrenys i equipaments. Un projecte per al qual la companyia preveu invertir uns 250 milions d’euros.
Ho van explicar ahir el CEO de Roca Group, Albert Magrans, i el director de projectes urbans de Roca Group, Fidel Vázquez. Magrans va recordar que, amb els anys, bona part dels terrenys han quedat infrautilitzats a causa dels diferents canvis en els models de producció, consum i, en general, dels vaivens de l’economia mundial. Un paradigma que ha fet que la companyia repensés el seu model de producció.
Dels 250 milions d’euros esmentats, 100 es destinaran a la modernització i al creixement de l’empresa, amb actuacions entre les quals s’inclouen la "reconstrucció total de les seves fàbriques des del punt de vista de la sofisticació extrema". Els altres 150 milions es dedicaran a portar a terme la reurbanització dels terrenys, reallotjar els veïns afectats pel pla urbanístic i indemnitzar les activitats actuals de la zona.
Aquests 150 milions els pagarà una junta de compensació en la qual, a més de Roca, hi ha les administracions propietàries de part dels terrenys, tot i que la multinacional té el 88% de la superfície de les gairebé 32 hectàrees on ara es projecta el Roca City Gavà Viladecans, de manera que la majoria de l’import correrà a compte de l’empresa.
Encara sense tenir un calendari tancat, els responsables de Roca confien a poder aconseguir l’aprovació definitiva de la Generalitat entre finals del 2025 i principis del 2026. Una iniciativa urbanística que es considera pública, ja que les administracions impulsores són els ajuntaments de Viladecans i Gavà a instàncies de Roca com a titular majoritari del terreny. Després d’això, calculen que necessitaran un any per definir la reparcel·lació i urbanització de l’espai, i l’objectiu és que les obres puguin arrencar de cara al 2027. Els treballs, entre altres qüestions, preveuen l’ensorrament del mur que separa ara la fàbrica de l’espai urbà de Viladecans i Gavà per obrir-se així als veïns. La companyia també projecta tornar a traslladar la seva seu corporativa –ara ubicada a la Diagonal de Barcelona– a Gavà una vegada avanci el projecte.
Notícies relacionadesProjecció mundial
Pel que fa a l’activitat de Roca, el projecte Roca City pretén actualitzar la seva activitat industrial, mantenint la producció d’aixetes i porcellana i generant espais per a nous usos corporatius, com per exemple la seu de l’empresa, la universitat corporativa, un centre de recerca i laboratoris, un centre de disseny o fins i tot un espai de documentació i història de l’empresa, fet que reduirà l’espai logístic, que es preveu que finalment quedi limitat a la producció de la mateixa fàbrica, però no la d’altres centres de Roca.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Del gest al símbol Adeu, Francesc
- Fer soroll El somni del triplet
- Energia El Govern ignora les pressions i activa el primer contracte per tancar Almaraz
- Treball CCOO i la UGT posen el focus de l’1 de Maig en la reducció de jornada