El congrés més important de l’any
Així es prepara un superhotel de luxe de Barcelona per a l’MWC: «No ens podem permetre cap error»
El Monument mobilitzarà una plantilla de 170 professionals per atendre les seves 84 habitacions i els dos restaurants amb estrella
L'MWC atapeirà els hotels de Barcelona els dies centrals del congrés: queden habitacions de 234 a 3.807 euros
Els apartaments turístics de Barcelona vorejaran el ple amb 30.000 congressistes durant l’MWC 2025

Per més edicions que es compleixin des del 2006, la celebració del Mobile World Congress (MWC) continua sent la gran prova de foc per als hotels barcelonins, que enfronten el doble repte de treballar al 100% d’ocupació i mantenir un servei de 10 que garanteixi la fidelitat d’un congrés que deixa una pluja de milions a la capital catalana. No és l’única fira que omple la ciutat, però sí la que té un impacte més gran en pernoctacions, preus mitjans dels hotels, consums de restauració i molts altres serveis que inclouen de la Fira al transport. I l’allotjament juga un paper estrella en l’engranatge, així que no és estrany que hotels de luxe com el Monument, al cor de l’Eixample, visquin cada edició amb més experiència, però amb l’emoció d’una revàlida: «No ens podem permetre cap error».

Uns clients es registren a l’arribar al Monument. /
Ho confessa la directora general, Mónica Subirats, que relata a EL PERIÓDICO al costat del seu equip com viu un hotel gastronòmic de categoria GL (gran luxe) els preparatius per acollir el rei dels congressos, en termes d’afluència i impacte econòmic. «L'MWC és importantíssim per a la ciutat, et recorda qui ets i que ets allà», en la primera línia, reflexiona. L’esdeveniment començarà dilluns i els seus participants estan desembarcant a la ciutat des de divendres passat, però els hotels preparen la cita en la rècamara des de fa mesos i en els últims dies afinen la seva maquinària per distribuir habitacions i atendre un univers de peticions personalitzades de serveis de tot tipus. «És més complexa la feina abans que durant el congrés, perquè una vegada aquí són un client fàcil i ideal: matinen, esmorzen ràpid, se’n van aviat a la fira, tornen a les set o les vuit de la tarda, es preparen per sortir a sopar i tornen a dormir», detalla.
Allotjament individual i poca vida a l'habitació
És a dir, que no fan un ús intensiu de l'hotel i, sobretot, destaquen perquè –tret que algun participant viatgi puntualment acompanyat– s’allotgenindividualment en habitacions dobles. Això suposa que per l’hotel ple circulin moltes menys persones que en altres situacions, quan pernocten parelles o famílies. Es tradueix en menys concentracions de clients a l’hora d’esmorzar (ràpid i frugal malgrat el gran bufet que s’ofereix al restaurant Glasss del terrat) i menys treball a l’hora de netejar i preparar diàriament les habitacions, a l’estar ocupades per només una persona que no fa vida a l’habitació. Malgrat això, l’hotel desplega l’operatiu més gran de personal de l’any, afegeix Subirats, a la recerca de l’ excel·lència i en dies de preu màxim anual, en què destaquen per la seva ubicació passeig de Gràcia amb Mallorca.

Joan Carles Ibañez, director de sala del restaurant Lasarte, tres estrelles Michelin, al costat del seu equip revisant els detalls del servei de migdia. /
Així, tot i que no reforcen plantilles amb més fitxatges, el que fan és cancel·lar les lliurances de personal tota la setmana (es fan abans o a posteriori) perquè estigui actiu el total de l’equip. Seran un total de 170 professionals , incloent l’allotjament i els seus restaurants –és un dels tres únics hotels gastronòmics d’Europa que suma un tres estrelles Michelin i un altre amb una, Lasarte-Oria–, així com els serveis de neteja externalitzats, però que majoritàriament compten sempre amb els mateixos treballadors. De manera que suposa una ràtio aproximada de dos empleats per hoste aquests dies.
Fa anys allotjaven grups més grans, però a poc a poc «els qui arriben a l’MWC ja coneixen la ciutat, restaurants i hotels i de vegades fidelitzen els llocs on van», explica. Fa una setmana que l’agència organitzadora (amb una quota de 21.000 habitacions reservades a la ciutat, a les quals se sumen les dels qui ho fan pel seu compte) els ha detallat els grups concrets i els seus noms i necessitats d’allotjament. Al ser un hotel de luxe, compten amb molts CEO, directius i càrrecs alts o mitjans. I ja fa temps van rebre la petició avançada de destinar la seva millor suite, l’Enric Batlló, per al líder d’una important companyia, prossegueix Maria Rosa Muñoz, Coordinadora d’Esdeveniments. En aquesta ocasió el grup més gran és una delegació de 20 persones.
Com que el mail no és sempre una eina ràpida, fins i tot creen xats per WhatsApp amb els assistents dels directius per donar la màxima rapidesa a qualsevol consulta o requeriment, sempre a punt per improvisar demandes.
Benvinguda a la carta
En paral·lel, les empreses (allotjades o no) fan contractació de múltiples serveis, com un còctel de benvinguda que tindrà lloc ja aquest diumenge a la tarda per a unes 200 persones a l’àtic i terrassa. O la privatització del seu restaurant Lasarte (3 estrelles Michelin), per a un grup d’unes 30 persones. Però la «flexibilitat» serà una altra de les consignes aquests dies, quan de sobte algun petit grup improvisi una reunió informal a la seva planta baixa.

Ambient a la cuina del restaurant Lasarte, 3 estrelles Michelin, al Monument, que tindrà un menú especial MWC. /
¿Moltes exigències per a les estades? El director de Qualitat, Josep Maria Cuesta, reitera la idea que res pot fallar aquests dies. «Cal donar el 100%». Els seus serveis de bugaderia estan instruïts en aquest nivell de perfecció i els ‘amenities’ de les habitacions es repassen una i mil vegades. Els llençols es canvien un dia sí i un no, tret d’incidències. El personal de neteja suposa 25 persones, i la part d’aquest equip que és no és habitual rep dos dies de formació amb supervisors per aprendre els protocols de Monument. Explica, però, que la majoria mantenen «gairebé impol·luta l’habitació», perquè es passen la major part de la jornada a la Fira i en sopars.
El dia clau, afegeix aquest professional, és el de l’arribada, quan es rep cada client amb ‘amenities’ de benvinguda personalitzades als seus gustos i que s’han de preparar a consciència: unaampolla de vi, unes postres, pernil, cava... Prèviament s’ha de saber si l’hoste beu alcohol, si menja porc, si és vegà o té intoleràncies, entre molts altres escenaris, ja que arriben congressistes de tot el món, tot i que el nord-americà sola ser el més comú en aquest hotel. I també cal mantenir lluent el gimnàs, perquè no són pocs els hostes que s’aixequen a les sis del matí per fer esport abans d’un dia de fira.
Els seus guies per moure's fora de l'hotel són els conserges, que faciliten informació, reserves per a restaurants o oci i altres serveis. Dins de l’hotel, personalitzant l’estada destaquen els ‘guest relations’. Óscar Morais, assistent de Front Office Manager, que s’encarrega d’aquests àmbits i la recepció, relata la feina prèvia de fa setmanes per arrodonir l’experiència a cada habitació. Un client que vol determinada marca de cafè o aigües a la seva suite, o satisfer una reserva o caprici d’última hora.
Cuina sense dia de tancament i vins per sibarites
Notícies relacionadesMenció destacada mereixen els fogons de l’hotel, amb quatre estrelles entre Lasarte i Oria, sota la direcció gastronòmica de Martín Berasategui. El primer aquests dies no serveix a la carta, perquè tots els congressistes arriben alhora. Ni tampoc el seu llarg menú degustació de 12 plats i 345 euros sense vins, perquè no poden passar tant temps a la taula. Creen un menú especial, amb menys plats però les seves elaboracions més selectes, amb harmonies de vins, que omplirà el prestigiós establiment diàriament, explica a aquest diari el seu premiat cap de sala Joan Carles Ibáñez.

Brífing abans del servei de migdia de l’equip de sala del restaurant Oria, als baixos del Monument. /
Acostumats al màxim nivell culinari i de servei, el seu rebost és la joia de la corona. I amb un celler de 900 referències on no falten vins de fins a quatre zeros, avança que aquesta setmana solen vendre especialment grans caldos francesos. El seu únic desgavell són els ‘no show’, o comensals que no es presenten a última hora malgrat tenir reserves tancades i prepagades, perquè estan esgotats de la fira o tenen un compromís imprevist. Cada cadira buida fa mal, perquè s’ha deixat fora algú que no va aconseguir taula en una setmana única al calendari en què no tanquen ni dilluns ni dimarts per donar-ho tot.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El trànsit sega set vides a Catalunya en una nit
- Desenes d’ajuntaments xoquen amb dificultats per reparar fugues
- La Mia, l’avatar de Mossos, pot recollir denúncies en 10 idiomes
- Claudio Milano: "Una taxa turística amb molts ingressos fiscals legitima que hi hagi més turisme"
- Europa busca un paraigua nuclear propi davant la Rússia de Putin
- Un radar de la Jonquera sanciona 411 conductors al dia
- Dades del Meteocat Catalunya activa diversos avisos grocs per pluja i fort onatge per a aquesta setmana
- Fira tecnològica a Barcelona Mobile World Congress 2025, en directe: última hora del MWC i novetats
- Patinets, bicis i motos Més d’11.000 multes el primer mes de la nova ordenança de circulació a Barcelona
- La UE i les armes nuclears