Barcelona ja porta un any sense cabines de telèfon al carrer
Durant el primer semestre de l’any passat, Telefónica va acabar de retirar les 366 cabines que quedaven a la ciutat, tot i que en va deixar una al barri de Sant Genís per intercanviar llibres.

No es van celebrar grans comiats i, de fet, poca gent se’n va adonar que es van retirar, però les cabines telefòniques de Barcelona són, des de fa un any, història. Durant el primer semestre de l’any passat, Telefónica va acabar de retirar les 366 que aguantaven dempeus el 2023, segons xifres aportades per l’Ajuntament de Barcelona. D’aquesta manera, ja no queden als carrers de la capital catalana cap de les estructures que durant dècades acostumaven a sostenir aquests telèfons de pagament amb monedes, primer pessetes i després euros. Únicament sobreviu una última cabina a la ciutat, la que porta el número 8595-A, que es troba al barri de Sant Genís dels Agudells, tot i que amb una finalitat molt més cultural i social, perquè va ser reconvertida en un punt d’intercanvi de llibres.
És la crònica d’una mort anunciada. Amb l’entrada del nou segle, i la irrupció de la telefonia mòbil, les cabines, que van viure als anys 90 el seu moment de màxima esplendor, van anar perdent importància.
Per posar només algunes xifres, el 2006 ja hi havia a Espanya més línies de telèfon mòbil que habitants, i l’eurobaròmetre del 2014 assegurava que el 88% dels espanyols reconeixia no haver utilitzat mai una cabina telefònica. Ja el 2020, tan sols es realitzava una trucada per setmana des d’aquests telèfons, molts dels quals havien deixat de funcionar i s’havien tornat blanc recurrent d’actes vandàlics.
Casos com el de la Rambla en són una prova. El 2019, el punt de degradació de les 22 cabines de la via barcelonina més popular era tal que l’associació Amics de la Rambla va emetre aquell any un informe en què demanaven que es retiressin totes. Malgrat que Telefónica veia amb bons ulls la retirada d’aquestes estructures, la normativa continuava exigint que aquell eix de la capital catalana comptés amb almenys nou d’aquests dispositius.
És per això que les de la Rambla van ser de les primeres cabines en retirar-se quan es va donar l’estocada final a aquests telèfons, el juny del 2022. Exactament 60 anys després que les primeres cabines entressin en funcionament a Barcelona i Madrid, la nova llei de telecomunicacions va eximir Telefónica de continuar oferint un servei que, fins aquell moment, era considerat "universal". De fet, estava establert per llei que hi hagués un telèfon per cada 3.000 habitants en poblacions mitjanes i grans i almenys un en els nuclis de menys de 1.000 veïns. Des d’aquell moment, la majoria de cabines van deixar de funcionar i l’operadora va començar a retirar-les.
Una nova vida
Per sort per als nostàlgics de la comunicació analògica, no totes les cabines acabaran desmantellades o oblidades en algun magatzem. La mateixa llei de telecomunicacions que va sentenciar el servei va proposar nous usos per a les infraestructures dels telèfons públics de pagament. Entre d’altres, el text donava via lliure perquè les cabines es reconvertissin en punts de connexió a internet, en telèfons d’emergència o en punts d’enviament i recollida de paqueteria.
Notícies relacionadesTelefónica va cedir les seves cabines a aquells ajuntaments que volien deixar-les dempeus per donar-los un d’aquests nous usos. En total van ser 350 els consistoris que van demanar mantenir algun d’aquests telèfons públics, 50 dels quals a Catalunya, segons indiquen les xifres ofertes per Telefónica.
A més de reconvertir-les, com ha passat amb la bibliocabina de Sant Genís, les cabines telefòniques ja són també part de la col·lecció de diversos centres patrimonials. Sense anar més lluny, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Mnactec) de Terrassa va incorporar a la seva col·lecció una cabina de configuració clàssica –amb porta, parets i sostre de vidre– que havia donat servei a la localitat de Santa Bàrbara, al Montsià. El Mnactec va informar llavors que va voler "conservar un testimoni important del desenvolupament tecnològic" de la telefonia que va suposar "una revolució de les telecomunicacions". Ara, ja són peces de museu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Menjadors escolars El Govern central prohibeix la brioixeria industrial a les escoles i augmenta el consum de peixos, verdures i cereals integrals
- El Parlament resoldrà si Orriols va vulnerar el codi de conducta per dir que Driouech "normalitza la misogínia" pel vel
- Reunió del Govern Dimiteix el delegat a Perpinyà que va qüestionar el terme ‘Catalunya Nord’ i el rellevarà un exalcalde de Junts