Finançament europeu
BCN i el BEI firmen un préstec de 175 milions per a la regeneració urbana
L’alcalde Collboni defensa, durant el fòrum anual del banc públic celebrat ahir a Luxemburg, intervenir al mercat de l’habitatge amb "regles" i amb "coratge".
Entre altres actuacions, l’acord permetrà construir dipòsits d’aigües freàtiques

L’Ajuntament de Barcelona i el Banc Europeu d’Inversions (BEI) van firmar un préstec de 175 milions d’euros per finançar projectes de regeneració urbana i afrontar el canvi climàtic a la ciutat. Inclosos en el Pla d’Inversió Municipal (PIM), el consistori podrà desenvolupar iniciatives com la regeneració de zones urbanes, la creació d’espais verds, mesures de protecció contra inundacions i millores en les infraestructures de mobilitat sostenible i d’edificis públics, entre altres.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la presidenta del BEI, Nadia Calviño, van anunciar ahir la firma d’aquest préstec, en el marc del fòrum anual que el BEI celebra a Luxemburg i en el qual Collboni va ser l’únic representant local europeu convidat. El primer regidor va reivindicar els dos plans que Barcelona té en marxa en aquest àmbit, el Pla Clima i el Pla Viure, que "consisteix precisament a aportar vivenda nova, assequible i protegida per als sectors que més ho necessiten, sobretot per als joves". Aquest acord amb el BEI permetrà a Barcelona, va dir l’alcalde, portar a terme projectes com la construcció de dipòsits d’aigües freàtiques i noves promocions d’habitatge protegit.
"Complicitat"
Per la seva banda, Calviño va declarar que l’acord confirma la "gran col·laboració" que el BEI té amb les ciutats europees i, en concret, "la complicitat" amb Barcelona. De fet, és la primera ciutat espanyola i una de les primeres europees que el BEI recolza en el marc del programa de la UE Missió – Ciutat climàticament neutra i intel·ligent. "Aquest acord marc ens permetrà continuar desenvolupant projectes que millorin la vida de la gent i la competitivitat de les empreses", va afirmar.
Dues setmanes després de la seva visita al Parlament Europeu, a Brussel·les, Collboni ha viatjat aquesta setmana a Luxemburg per participar en el fòrum anual del BEI, en concret en una sessió especial sobre habitatge. Allà va reivindicar el model de Barcelona, "que parteix del fet que l’habitatge és un dret i cal protegir-lo a través de regles". Per a ell, aquest model es contraposa al que "pensa que la vivenda és un mercat lliure".
Per això va incidir que el mercat de l’habitatge "ha de tenir regles" per fer front a l’"emergència social" que afecta bona part dels ciutadans europeus. També va apuntar que intervenir al mercat de l’habitatge requereix "coratge", fer-se de manera "intel·ligent" i apostant per "reduir la burocràcia" perquè les regles siguin "senzilles" i donin "seguretat jurídica".
En aquesta línia, Collboni va afirmar que Barcelona té dos grans objectius: d’una banda, augmentar l’estoc de pisos assequibles i, de l’altra, implementar millors regulacions. Així mateix, va defensar "anar mà a mà amb el sector privat" per impulsar eines d’inversió privada i va explicar algunes de les últimes mesures que s’estan implementant a Barcelona per garantir l’accés de la ciutadania a l’habitatge, com l’aplicació del límit dels preus del lloguer o la construcció de 1.000 vivendes protegides a l’any. També la decisió d’extingir les llicències de pisos turístics el 2028, amb la qual cosa calcula que 10.000 habitatges tornaran al mercat de lloguer de llarg termini.
Duplicar inversions
La sessió del BEI la va obrir Calviño, que va recordar la prioritat per a la institució d’impulsar "habitatge digne per als europeus". Va anunciar a més un pla per duplicar inversions en el sector de la vivenda fins als 6.000 milions d’euros anuals. En declaracions posteriors als mitjans, Collboni va celebrar l’anunci de Calviño i va remarcar que "s’ha fet un pas transcendental amb la mobilització extraordinària de recursos econòmics per part del BEI". "No podem oblidar que també fan falta recursos per combatre el front intern que tenim a Europa, que és el problema social d’accés a l’habitatge", va afirmar.
Notícies relacionadesTambé va realitzar dues peticions concretes al BEI, compartides per la xarxa de ciutats Eurocities, per millorar l’accés de les ciutats al finançament del BEI en matèria d’habitatge: que aquests fons siguin accessibles per a les ciutats, independentment de la seva mida, i que siguin gestionats d’una manera àgil i ràpida perquè "arribin ràpidament a les ciutats".
A més, Collboni també va aprofitar la visita a la capital belga per presentar a Calviño la iniciativa Mayors for Housing, el manifest en què 12 alcaldes de grans ciutats europees demanen a la Comissió Europea que proposi suspendre les normes fiscals perquè els governs augmentin la despesa en habitatge.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Festa d’inauguració Barcelona culmina el parc de Glòries amb l’estrena de la seva plaça central el 26 d’abril