L’oferta creixent d’oci a Enric Granados inquieta el veïnat
Els residents temen que es converteixi en un eix de copes, mentre que el Gremi de Restauració creu que la pressió veïnal expulsa la gastronomia.

L’equilibri d’usos en tot eix que conjuga veïns amb una gran oferta de restauració i bars és sempre fràgil. N’hi ha prou amb un local que ocasioni molèsties per generar una guerra d’interessos i n’hi ha prou amb una forta pressió inspectora perquè l’activitat econòmica s’alteri. Així es produeix a l’hiperactiu quilòmetre del carrer d’Enric Granados, on alguns veïns alerten ara del progressiu gir cap a l’oferta de tardeig, oci i copes nocturnes d’alguns locals. Per contra, el Gremi de Restauració de Barcelona manté que és la pressió d’alguns residents i la consegüent ofensiva municipal el que foragita la gastronomia i l’oferta de qualitat i fomenta la degradació de part de l’oferta.
Com informava aquest diari el cap de setmana passat, el carrer més gastronòmic de l’Eixample ha arribat al seu zenit d’oferta, amb 80 llicències de bars i restaurants, que no poden créixer després de l’últim pla d’usos de la zona. S’acompanyen de 77 terrasses vigents, on l’Ajuntament aplica una retallada horària perquè tanquin una hora abans que la resta de la ciutat, com en altres punts calents d’activitat d’hostaleria o oci.
La mesura ha apaivagat el veïnat –tot i que la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona exigeix més restriccions horàries i de volum dels vetlladors–, però té efectes secundaris indesitjats, segons els operadors de la zona i el gremi. Així, al no poder comptar aquestes taules per als sopars de segon torn a les terrasses (tanquen a les 23.00 hores en dies feiners i a les 00.00 les vigílies de dies festius i dissabtes), diferents empresaris expliquen a aquest diari que els seus ingressos han minvat, en un context de fortes inversions en els locals, lloguers alts i augment de preus dels productes i subministraments.
Fins a la matinada
Tot i que les posicions del col·lectiu de veïns SOS Enric Granados i de la patronal són diametralment oposades, sí que coincideixen a apreciar un canvi en una part de l’oferta, més orientada a l’oci, o al carrer com a punt de trobada per prendre alguna cosa. El representant veïnal Jordi Badia assenyala que són uns pocs establiments els que donen "problemes", perquè els nous usos impliquen que "la gent surti al carrer a fumar i beure", i que ocupin algunes voreres fins a la matinada, tot i que els equips de neteja convidin a retirar-se amb els raigs d’aigua.
Afegeix que aquestes circumstàncies afecten el descans, perquè "a més són locals que no estan insonoritzats ni tenen característiques" per a la diversió nocturna. El col·lectiu es queixa també que algunes terrasses –"gairebé sempre les mateixes"– mantenen les "estufes de combustió a tot gas" malgrat que actualment l’ordenança de vetlladors ho prohibeix.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- L’anàlisi La remuntada mai va ser real
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Setmana Santa Els Bombers encadenen 13 rescats a la muntanya en poc més de 24 hores
- Dia del Llibre La festa de Sant Jordi d’‘abril’ d’EL PERIÓDICO brinda en honor a les dues ‘superagents’ Carmen Balcells i Antonia Kerrigan