Tres artistes de prestigi per esculpir la façana de la Glòria de la Sagrada Família
El Patronat de la Junta Constructora del temple preselecciona Miquel Barceló, Cristina Iglesias i Javier Marín per a la complexa proposta artística de la que serà l’entrada principal, la que dona al carrer de Mallorca.

La Sagrada Família de Barcelona fa un pas més, i molt rellevant, per materialitzar la seva última façana. Segons va poder saber EL PERIÓDICO, el Patronat de la Junta Constructora del temple ideat per Antoni Gaudí va aprovar dilluns a la nit una tríada d’artistes de prestigi com a candidats a esculpir la façana de la Glòria.
Es tracta de Miquel Barceló, Cristina Iglesias i Javier Marín. Aquesta espectacular tela al carrer de Mallorca presenta una gran complexitat teòrica i pràctica: un centenar de figures hauran d’explicar l’infern i el cel de forma fidel a la teologia catòlica i alhora comprensible per al ciutadà del segle XXI.
Combinar o descartar
Per això, el procés de selecció ha sigut laboriós i, de fet, encara no ha acabat. La basílica ha sol·licitat als tres finalistes la creació d’una proposta artística per a la realització de la façana. "Aquestes propostes serviran perquè el Patronat pugui seleccionar l’artista o artistes que finalment portaran a terme la seva execució", confirma el temple. Fonts coneixedores indiquen a aquest diari que no es pot descartar que la decisió final sigui combinar dissenys o fins i tot descartar-los tots tres i tornar a començar si el material rebut no convencés per complet.
Miquel Barceló amb prou feines necessita presentació. El pintor mallorquí, de 68 anys, té una dilatada experiència internacional. Pròxim a l’expressionisme, és Premio Nacional de Artes Plásticas (1986) i premi Príncep d’Astúries de les Arts (2003). Tot i que va estudiar a Barcelona i freqüenta Catalunya, viu i treballa entre Mallorca i París. La basca Cristina Iglesias, de la mateixa edat que Barceló, és escultora i gravadora. Va ser també Premio Nacional de Artes Plásticas (1999) i les seves estades a la Gran Bretanya, Itàlia i els Estats Units han marcat la seva obra. Finalment, el mexicà Javier Marín, de 63 anys, és un escultor contemporani especialitzat en figures humanes a gran escala, com les que conformen el retaule major i el presbiteri de la catedral basílica de Zacatecas, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco igual que passa amb la basílica catalana.
La tríada procedeix al seu torn d’un filtrat molt minuciós. Tres teòlegs s’han dedicat els últims tres anys a interpretar què volia explicar Gaudí a la Glòria i la seva adaptació als codis culturals de la societat actual. Van entregar les seves conclusions a una comissió artística, que va proposar 15 noms d’artistes que per trajectòria i per edat poguessin hipotèticament assumir aquest encàrrec. S’ha de recordar que totes les escultures hauran de ser figuratives, no abstractes, i que la realització de l’obra es pot prolongar durant una dècada o més.
El Patronat de la Sagrada Família ha estudiat a fons els 15 noms rebuts i finalment n’ha preseleccionat tres. Dos homes i una dona. El nom de Barceló era l’únic que havia transcendit. És més, el mallorquí havia visitat personalment l’emblemàtic temple de l’Eixample durant un dissabte sencer i hi havia acudit acompanyat d’especialistes, per poder endinsar-se en les singularitats d’aquesta església única al món.
Avui l’únic element acabat i col·locat a la façana de la Glòria és la porta d’entrada al temple, decorada amb les lletres d’un parenostre de Josep Maria Subirachs. Està situada a cinc metres d’altura, perquè s’hi arribaria mitjançant una escalinata sobre el carrer de Mallorca que encara no té un futur clar. Elaborar-la requereix reallotjar un nombre indeterminat de veïns: el desenllaç de la batalla entre l’Ajuntament de Barcelona i els blocs de pisos que estan més afectats determinarà la forma final d’aquest accés.
Sepultures
Notícies relacionadesBarcelona s’ha proposat aconseguir una solució definitiva durant aquest mandat i ha mantingut i manté converses discretes a diverses bandes. Mentrestant, la junta constructora ha sol·licitat el permís d’obres per col·locar bastides i iniciar la intervenció vertical, que ningú discuteix.
Com va explicar aquest diari fa gairebé un any, el pont sobre el carrer de Mallorca dividirà conceptualment la tela artística. La part inferior, és a dir, la que quedarà més a prop dels vianants, serà una al·legoria de l’infern. A l’altura de la porta hi haurà mitja dotzena de sepultures per a personalitats encara per decidir. I la part superior serà per a escenes de joia terrenal i una representació del paradís celestial amb 36 sants.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- BÀSQUET Chimezie Metu s’operarà d’una greu lesió la setmana que ve als EUA
- Motociclisme Jorge Martín: "Aquest no és el meu Mundial, serà l’any que ve"