Una fàbrica de Badalona, acusada de "risc inacceptable" de càncer

La investigació dels Mossos apunta que la factoria de Tenneco emet contaminació que pot suposar un perill per al seu entorn, a més de fer servir substàncies prohibides i perilloses.

Una fàbrica de Badalona, acusada de "risc inacceptable" de càncer
2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un atestat dels Mossos d’Esquadra acusa la fàbrica de pastilles de fre que la multinacional nord-americana Tenneco té a Badalona de comprometre presumptament la salut dels seus treballadors; els empleats d’una empresa adjacent de la fundació Badalona Capaç, que ocupa persones amb discapacitat intel·lectual, i els veïns dels voltants, repartits entre el barri del Remei i d’altres al sud de la ciutat, així com en alguns punts de Sant Adrià de Besòs. L’informe elaborat per la divisió de Medi Ambient de la policia de la Generalitat, fruit de gairebé dos anys d’investigació ordenada pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Badalona, conclou que la contaminació que la planta desprèn pot comportar un perill potencial de causar càncer a empleats i habitants de l’entorn.

El dictamen, a què EL PERIÓDICO ha tingut accés, al·ludeix a "pols amb contingut metàl·lic respirable" i restes de "dissolvents i partícules" localitzades al terra dels voltants de la factoria, en concentracions per sobre dels límits per evitar un risc a la salut. Tenneco les dissemina suposadament "mitjançant les seves emissions", segons els Mossos, escampant "metalls fins a superar els nivells genèrics de referència establerts per la normativa, els quals suposen un risc cancerigen inacceptable", sostenen els agents.

"Ús il·legal de plom"

L’informe dels Mossos s’ha incorporat a la causa judicial, oberta des del 2023 arran d’una denúncia de l’Associació de Veïns del Remei i l’entitat Airenet, així com també un dictamen de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF). Tots dos adverteixen d’"ús il·legal de plom" a la factoria, "prohibit en la fabricació de frens des del 2004". També prevenen sobre la "utilització de substàncies perilloses" en la producció, amb referència al formaldehid, "classificat com a cancerigen, malgrat haver-hi alternatives segures des de 1992".

Notícies relacionades

La policia assegura que l’empresa "incompleix" les normes que "prohibeixen l’ús del plom en la fabricació del ferodo", és a dir, els folres dels frens. El límit anual de plom que es permet dispersar a l’atmosfera és de 0,5 micrograms per metre cúbic. No obstant, els Mossos alerten que, durant la investigació, es van registrar uns valors mitjans de 5,6 micrograms per metre cúbic del contaminant. És a dir, 11 vegades més del permès. Remarquen que "l’empresa no disposa d’un pla de control d’emissions difuses", que no es canalitzen per conductes d’extracció, sinó que s’escampen per les portes i les finestres i mitjançant la ventilació de les instal·lacions.

A més, l’informe destaca que "als forns es desprèn formaldehid en prou quantitats per considerar la barreja cancerígena". Afegeix que "l’empresa no va comunicar l’emissió de formaldehid" en la informació que va aportar abans de l’última modificació de la llicència ambiental que empara la seva activitat. El formaldehid s’utilitza a Tenneco en dues barreges classificades amb risc de provocar càncer.