Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer

La policia reclama un estudi i ofereix a vuit persones a qui s’han diagnosticat tumors i altres malalties personar-se al jutjat contra l’empresa de pastilles de fre de Badalona.

Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han demanat al Jutjat d’Instrucció número 3 de Badalona un estudi forense que aclareixi si la pol·lució de la fàbrica de pastilles de fre de Tenneco ha causat els càncers diagnosticats a les persones que han declarat fins ara en la investigació oberta contra l’empresa i que resideixen o treballen als voltants de la planta, al límit entre Badalona i Sant Adrià de Besòs. La policia acusa la factoria de cometre un presumpte delicte de contaminació atmosfèrica i de generar un suposat "risc cancerigen inacceptable" per dispersar pols amb contingut metàl·lic, partícules i restes de dissolvents en proporcions superiors a les recomanades per l’Organització Mundial de la Salut, segons figura en un atestat al qual EL PERIÓDICO ha tingut accés.

"Aquesta instrucció sol·licita que, per acabar de determinar la responsabilitat final de l’empresa en la comissió d’un presumpte delicte per contaminació atmosfèrica, la totalitat de les persones perjudicades/malaltes siguin visitades per metges forenses", requereixen els Mossos al jutjat. Al·leguen que el reconeixement facultatiu ha de "determinar si les seves malalties/afeccions es poden relacionar directament amb l’activitat de l’empresa i els productes que utilitzen com a matèries primeres".

Substància perillosa

El dictamen de la policia de la Generalitat i un estudi de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF) detecten que la planta de Badalona utilitza presumptament plom de manera il·legal, ja que està prohibit en la producció de frens des del 2004. A més, adverteixen que la fàbrica fa servir una substància perillosa i classificada com a cancerígena, el formaldehid, malgrat existir alternatives que no són nocives.

Arran dels assenyalaments tant de Mossos com de l’INTCF, l’Ajuntament de Badalona va anunciar ahir que ha iniciat la incoació d’un expedient disciplinari contra Tenneco perquè l’empresa demostri que compleix la normativa mediambiental. Per la seva banda, l’empresa va assegurar que compleix la norma i va negar risc al medi ambient i les persones.

Els Mossos han localitzat 16 persones que "presumptament podrien haver sigut afectades per la contaminació" que atribueixen a Tenneco. D’elles, quatre ja van morir i a vuit que van prestar declaració als agents se’ls ha ofert personar-se com a perjudicades en la causa oberta. D’altres no han sigut localitzades. Els afectats han patit diferents tipus de càncer i malalties respiratòries. En alguns casos, encara es troben sota tractament.

Les entitats denunciants, Airenet i l’Associació de Veïns del Remei, han sol·licitat a l’Ajuntament de Barcelona que ordeni el tancament de l’empresa d’acord amb els dictàmens de la investigació judicial. "Independentment de com acabi el judici, està fora de la normativa i hi ha un risc per a la salut que merita una acció immediata", postula la presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, que expressa la "tristesa" que els esbrinaments sobre Tenneco provoquen en els veïns: "Confirmen que hi ha gent que ha emmalaltit o, fins i tot, ha mort per una empresa que ha treballat fora de la llei de forma flagrant. Cada vegada que passem per allà, sabem que respirem metalls pesants".

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Veïns del Remei, Silvia Jordán, insta el consistori a elaborar un estudi ampli de salut, obert a voluntaris per revisar la presència de metalls pesants entre la població dels barris limítrofs a la planta. "Ens han de tranquil·litzar, ja que durant 60 anys ningú ens ha recordat", prega.

Notícies relacionades

Jordán va ser diagnosticada d’un càncer agressiu de pit el 2020. L’ha pogut superar, però encara té tres anys per davant de controls. Els metges no li han concretat quin és l’origen, si l’empresa o un altre. "No podem confirmar-ho, però he viscut un procés oncològic sabent que estic en un lloc contaminat, cosa que m’ha afectat psicològicament", manifesta.

Quan va arribar al Remei, Jordán va notar una pesta constant que li colpejava les fosses nasals i el coll "com si s’hagués empassat pebre", compara. "S’havia normalitzat que passés, també que s’acumulés pols negra als balcons i les finestres, perquè sempre havia sigut així –explica Jordán–. Ara no passa sempre, però encara fa pudor quan hi ha inversió tèrmica i algunes tardes. Ara soc més sensibles als tòxics i no els suporto. Quan fa pudor, tanco les finestres i he de dutxar-me. S’han aprofitat que siguem una zona de sacrifici i pobre".