Mobilitat

Barcelona perd 500 bicis d’ús compartit després de la caiguda d’una vuitena empresa aspirant

L’Ajuntament prefereix veure si es garanteix el bon ús de l’espai públic abans d’arribar a les 4.000 llicències actives que va anunciar al desembre

Els carrers de Barcelona s’omplen de bicis de ‘sharing’ mal estacionades

Bicicletas de Donkey Republic, junto al mar, este martes

Bicicletas de Donkey Republic, junto al mar, este martes / Marc Asensio Clupés

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja al desembre informava l’Ajuntament de Barcelona que el nou contracte de bicicletes d’ús compartit tenia una vuitena empresa en lliça que tenia pendent la presentació de certa documentació. Es tractava de la xinesa Hello Bike, amb presència a Singapur i Austràlia. Se li havien reservat 497 llicències d’un total de 3.975, el 12,5%, i en el cas que no prosperés la tramitació, les altres set aspirants que sí que tenien l’aprovat municipal es repartirien el botí, de manera que no s’alterés aquesta previsió de 4.000 unitats. Passats tres mesos, no obstant, i després de la caiguda definitiva d’aquest pretendent, el consistori ha decidit deixar buit aquest tros del pastís, de manera que no està prevista cap assignació extra «a l’espera de poder avaluar el funcionament del servei». La raó última: «Garantir el bon ús de l’espai públic»

Una bici privada d’ús compartit, dimecres, mal estacionada en una parada del Bicing, a la plaça de Sant Miquel, al costat de la seu de l’Ajuntament /

Carlos Márquez Daniel

Va ser el 23 de desembre quan l’Ajuntament va donar a conèixer la llista de set companyies privades que es faran càrrec del nou contracte. Va cridar l’atenció que fossin tantes, ja que si alguna cosa va quedar demostrada durant el desenvolupament de l’anterior licitació (maig del 2020) va ser que l’atomització de l’oferta no era cosa bona per a l’invent, davant la impossibilitat de tenir una aplicació universal per a tothom.

Les motos, igual

Cinc anys enrere també es van repartir 3.975 credencials que van quedar en mans del mateix nombre de postulants, però a mitjans del 2024 només quedaven poc més de 2.000 bicis actives sota el ceptre de quatre operadors. El mateix va passar amb el ‘motosharing’, que de 7.000 unitats va passar a 2.500, i de 12 empreses la cosa es va quedar també en quatre supervivents.

Potser amb aquest precedent a la memòria, l’Ajuntament ha preferit, després de la caiguda de Hello Bike, no inflar més l’oferta de bicicletes d’ús compartit i deixar-la en 3.478 permisos. I si la raó és comprovar com va la cosa pel que fa a respecte per l’espai públic, no pinta que aquestes 500 llicències siguin repartides, ja que aquest diari ha pogut comprovar que és habitual trobar alguna d’aquestes màquines mal aparcades al carrer o a la vorera. Fins i tot dins d’un carril bici.

Bicicletes de Bolt, al parc de la Ciutadella /

Marc Asensio Clupés
Notícies relacionades

Sobre el desplegament total de les flotes, malgrat que el consistori els donava a finals de desembre un mes per tenir-les totes al carrer, encara falta molt per fer. En el seu comunicat, l’Ajuntament parlava llavors de la «retirada de les llicències» als que no complissin els terminis, però és una cosa que ni ha passat ni sembla que hagi de passar.

El que falta

Segons fonts municipals, el retard es deu a la «connexió tecnològica amb la plataforma municipal que ha de permetre geolocalitzar tots els vehicles». «Aquesta connexió requereix realitzar diferents proves per part municipal per comprovar el correcte funcionament i és imprescindible per culminar el procés de desplegament de les bicicletes», prossegueix aquesta mateixa veu. A l’‘app’ compartida ja es poden veure les bicis de Ride, Bolt, Cooltra i Donkey, les quatre empreses que van poder arribar a l’ocàs de l’anterior concessió. De la resta, de moment, ni rastre.