El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
Centenars d’anuncis en portals immobiliaris constaten la creixent oferta de pisos en venda amb ocupes inclosos. El fenomen s’alimenta de l’embús als jutjats, la febre immobiliària i els preus a l’alça.

"Si cerques una inversió immobiliària amb potencial de rendibilitat a Barcelona, aquest pis a la Bordeta (Sants-Montjuïc) és una gran opció. Es ven ocupat, cosa que permet adquirir-lo a un preu més baix que el de mercat. ¿Per què és interessant per a un inversor? Es compra amb descompte, cosa que augmenta el marge de benefici. Gestionem tot el procés, des de la venda fins a la negociació amb l’ocupant, perquè no hagis de preocupar-te per res". Com aquest, altres centenars d’anuncis en portals immobiliaris constaten la creixent oferta de pisos en venda amb ocupes inclosos. El fenomen s’alimenta a Barcelona de l’alentiment en els processos judicials de desnonament, de la febre immobiliària del moment i dels preus a l’alça.
En l’últim trimestre del 2024 aquest submercat va representar un 3,5% de l’oferta anunciada a la capital catalana a Idealista. Amb 723 immobles, és la xifra més alta d’Espanya. La proliferació d’anuncis amaga una realitat heterogènia: ocupacions delictives, inquilins vulnerables que no han pogut fer front al lloguer, persones sense llar que han trobat una empara temporal precària, infrahabitatges utilitzats per màfies... Cada cas és diferent.
Filtre de recerca especial
No obstant, l’abundància d’aquest tipus d’estoc ha atret un pervers negoci: compres oportunistes i buidatges extrajudicials. El propietari, ja sigui un particular o una empresa, es veu forçat a vendre molt per sota del preu de mercat, fins i tot per menys de la meitat. Una temptació per a inversors que compren al comptat i busquen un mètode ràpid i discret per buidar el pis al més aviat possible, reformar-lo i tornar a vendre’l amb un voluminós marge de benefici. Diversos intermediaris consultats confirmen a EL PERIÓDICO que és habitual oferir als ocupants una compensació en negre de quatre o cinc xifres. Prefereixen àmpliament el pagament per sota mà a les controvertides empreses de seguretat que desocupen pisos mitjançant coaccions i amenaces.
Qualsevol comprador que busqui vivenda a la ciutat o municipis de l’entorn a través de portals immobiliaris descobrirà que si les ordena per preu més baix les primeres posicions les copen les vivendes "ocupades il·legalment", no inquilins amb contracte.
Fins fa poc eren una part residual del mercat, però ara estan en augment fins al punt que l’esmentada plataforma immobiliària ja compta amb un filtre de recerca per a aquest tipus d’operació, tot i que això no significa que tota aquesta oferta s’identifiqui amb ell perquè no és obligatori. A Barcelona les opcions comencen per 45.000 euros per un baix de 41 metres quadrats a Trinitat Vella.
En aquests moments, apareixen anunciades amb aquesta etiqueta més d’un centenar de vivendes que es concentren en barris perifèrics. Nou Barris n’aglutina més d’una quarta part, igual com Sant Martí, i en menys mesura Sants-Montjuïc. Tot i que tampoc falta algun cas a l’Eixample o a Gràcia. L’oferta de la capital catalana està gairebé empatada amb Badalona i l’Hospitalet, i en menys mesura amb Cornellà. A la província de Barcelona el cercador troba un miler d’exemples identificats, tot i que l’estudi d’Idealista en va detectar 6.778 en l’últim trimestre de l’any.
En el cas de Barcelona ciutat, el percentatge és més baix (3,5%), però, en canvi, la capital catalana és al capdavant en xifres absolutes amb els 723 immobles que han caldejat aquest mercat, "inconcebible en altres països europeus", on la usurpació es combat amb judicis ràpids o fins i tot amb intervenció policial immediata, assenyalen fonts de l’àrea jurídica de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona.
La complexitat dels processos, amb una saturació en jutjats catalans que porta a arribar als dos anys d’espera per a la recuperació d’una vivenda, és el detonant que fa que molts propietaris optin per vendre a baix preu per treure’s de sobre "un horitzó de problemes", resumeix Emiliano Bermúdez, subdirector general de Donpiso.
Por "política d’empresa", la immobiliària ja no treballa amb aquest tipus de producte perquè la seva gestió estressa el procés de venda, relata el directiu. Per al propietari suposa vendre amb descomptes del 30 al 60% sobre el preu a canvi d’evitar "mals de cap". "La gent es cansa i ven si pot", manté.
Gairebé sempre és un inversor
Però a l’altre costat de la balança se situa un comprador interessat, que gairebé sempre és un inversor. No és una compra que realitzin compradors primerencs o necessitats d’hipoteca, ja que el finançament és inviable al "resultar impossible la taxació", emfatitza Carles Solé, coordinador de Formalització Hipotecària de Tecnotramit.
"Al final s’acaba fent negoci amb aquesta situació", afegeix, en la mesura que alguns compradors hi han professionalitzat aquestes adquisicions. Es tracta d’inversors que, més que esperar sentències durant mesos o anys, compten amb advocats o mediadors per arribar a acords. Solé precisa que és important que el dia de la venda davant notari quedi reflectit per escrit l’estat de l’immoble.
Notícies relacionadesAlgunes empreses consultades per aquest diari però que demanen anonimat expliquen que les compensacions poden anar dels 3.000 als 20.000 euros o més. Moltes vegades suposa entorn del 10% del preu de compra.
L’oferta que pot trobar-se anunciada en aquests moments va de 45.000 euros a un cas excepcional de 640.000 per 169 m2 a l’avinguda de Josep Tarradellas, tot i que el límit de la resta és de 340.500 euros per un pis de 85 m2 al Poblenou. Un 85% dels casos són a la franja per sota de 200.000 euros. Des d’Idealista, que a tot Espanya va comptabilitzar més de 20.000 casos en l’esmentat període, Francisco Iñareta ho considera "un llast més per a la recuperació del mercat".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
-
Ofert per
-
Ofert per
- L’ALTRA SEMIFINAL El Barça afronta a Madrid la primera frontera del triplet
- LA PASSAREL·LA BARCELONINA La moda catalana pren la 080
- Les bessones no normatives
- Ernesto Naranjo, dissenyador: "Amb Galliano vaig aprendre el millor i pitjor de la moda"
- L’AMIC distingeix el director general d’EL PERIÓDICO