Subrogar un desnonament en curs i altres claus
El fenomen de la compravenda de vivendes ocupades despunta a Barcelona segons un estudi d’Idealista, que en el tercer trimestre del 2024 va detectar 723 anuncis de pisos en aquesta situació. Suposaven el 3,5% de l’oferta local, mentre que arribaven al 7,6% a la província.

Fachada de un edificio de la calle de Carretes, en el Raval, donde se vende un piso okupado de 46 m2 por 60.765 euros. /
El fenomen de la compravenda de vivendes ocupades prolifera a Espanya i creix sobretot a Barcelona. Molts propietaris que no saben com desencallar una ocupació accepten vendre els immobles entre un 30 i un 60% per sota del preu de mercat. Això ha generat un negoci per a alguns inversors especialitzats i ocupes que condicionen la seva marxa a xifres a partir de 3.000 euros. Després d’una discreta desocupació pagada per sota mà, la vivenda es reforma i revèn amb un important marge de benefici. Però aquestes operacions estan plenes d’àrees grises jurídicament. ¿Com es taxa un immoble que no es pot visitar? ¿Com prossegueix la via judicial? ¿Alguna llei específica a la vista? L’advocada Rosa M. Peris Vidal, assessora jurídica de la Presidència de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, aclareix dubtes sobre això.
¿Com es localitza l’oferta?
Apareixen publicades als grans portals immobiliaris. Són fàcils de trobar perquè sempre són les vivendes amb els preus més assequibles. Portals com Idealista fins i tot compten amb un filtre específic de recerca. En l’actualitat a Barcelona hi ha pisos d’aquest tipus a partir de 45.000 euros.
¿Què implica vendre una vivenda ocupada?
És perfectament legal la transmissió d’una vivenda ocupada. Cal tenir en compte que el comprador d’un immoble ocupat se subrogarà en tots els drets i obligacions que disposi la part venedora. La situació d’ocupació il·legal haurà de constar en l’escriptura pública de compravenda.
¿Quins són els principals riscos d’aquestes compres?
El calendari de l’operació és incert. Els inversors que descarten o no aconsegueixen arribar a un acord ràpid amb els ocupes s’han d’encaminar al procediment legal ordinari de desocupació. Pot ser llarg i costós. Els costos també són incerts. Mentre duri el pas per tribunals, el nou propietari haurà de fer front igualment a les despeses de la comunitat, derrames ordinàries i extraordinàries, pagament de taxes, impostos i d’altres.
¿Es pot subrogar un procediment legal de desnonament en curs?
Sí, es pot fer mitjançant la figura jurídica de la successió processal, que permet que una persona o una entitat assumeixi la posició d’una altra en un procediment judicial que es trobi en curs.
Notícies relacionadesSi el pis ja era ocupat al comprar-lo, ¿cal anar per la via penal o civil?
És necessari examinar el cas concret i les circumstàncies. La legislació espanyola "pateix de procediments ràpids i garantistes per als propietaris, com sí que passa en altres països", assenyala Peris. En aquest sentit, i des del punt de vista penal, caldria centrar-se en el delicte d’usurpació. A partir del dia 3 d’abril del 2025 entrarà en vigor la llei Orgànica 1/2025, del 2 de gener, que ha modificat el procediment perquè la instrucció d’aquest tipus de delictes s’efectuï per una via més ràpida. No obstant, atès l’embús que hi ha actualment als jutjats, la via ràpida pot dilatar-se quatre mesos o més, precisa. Des del punt de vista civil, la Llei 5/2018, de l’11 de juny, coneguda col·loquialment com el desnonament exprés, es va plantejar per donar una resposta eficaç a les ocupaciones il·legals de vivendes, però no ha donat els resultats esperats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
-
Ofert per
- Repartiment de migrants Catalunya declara que els seus centres de menors migrants ja superen el 100% de la seva capacitat