Medi ambient
El pla per eliminar les cromites del Llobregat porta un any estancat
El Govern espera que l’Ajuntament de Barcelona, propietari de l’àrea afectada pròxima a la Zona Franca i el port, presenti la proposta que permeti la descontaminació.
El consistori addueix que abans d’elaborar el pla ha de fer un nou mostreig

Ja fa més d’un any que la Fiscalia de Barcelona investiga la contaminació per cromites en una àrea protegida pròxima a la Zona Franca i el port, a la ribera del riu Llobregat. Diverses organitzacions mediambientals van alertar llavors sobre els riscos per a la salut pública i el medi ambient per la presència d’aquest mineral residual que conté crom, un element químic altament tòxic i cancerigen que quan s’allibera al medi ambient es pot propagar per l’aire, l’aigua i el terra.
Tot i això, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, encara no s’ha elaborat el pla necessari per descontaminar l’àrea afectada. Els resultats de les anàlisis, en les quals van participar els Mossos d’Esquadra, que van prendre mostres del terreny a la zona compresa entre els ponts de Mercabarna i de Nelson Mandela, van confirmar la presència de cromites en aquesta àrea i van obligar a precintar el perímetre de zona preventiva, si bé que no s’ha detallat amb exactitud on comença i on acaba la contaminació.
Fonts del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica asseguren que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha proporcionat assessorament tècnic a l’Ajuntament de Barcelona, que és l’actual propietari dels terrenys contaminats. És el consistori l’ens que ha de presentar un pla de descontaminació a l’ARC perquè sigui avaluat i aprovat abans de fer les tasques de restauració. Ara per ara, però, el procés continua estancat i no hi ha una solució clara per a aquest problema mediambiental.
Fonts del consistori admeten a aquest diari que abans d’elaborar el pla s’ha de portar a terme un nou mostreig que encara no s’ha fet. Quan s’acabi, es procedirà a traçar el pla de treball per a la descontaminació, segons precisen fonts municipals.
Aquesta dilació ha fet enfadar les associacions que van posar el problema sobre la taula. A més, consideren que és urgent abordar el cas amb l’objectiu d’evitar el risc que la contaminació es propagui. "El primer que s’ha de fer és delimitar correctament la zona", exigeix José García, membre de Depana. En algunes àrees, es veu clarament el crom (de color groc fosforescent), però en d’altres, tot i que n’hi ha, no és tan fàcil de veure. "És cert que els Mossos van tancar l’espai, però la barrera és com un formatge gruyère i la gent hi entra", diu.
Situació "frustrant"
L’activista defineix la situació com a "frustrant" per la "falta d’acció" de l’Administració després d’un any sense que hi hagi hagut cap novetat. García destaca que, segons el seu punt de vista, la contaminació pot tenir "efectes greus sobre el riu Llobregat", ja que, en cas de pluges intenses, les cromites poden arribar a infiltrar-se cap a l’aqüífer del delta i afectar els recursos hídrics, a més de la fauna, en cas que es contamini la capa superficial.
Notícies relacionadesL’origen de la contaminació està en les obres per a la creació de nous accessos al port de Barcelona, que transcorren per aquesta zona. Les obres van ser executades sobre terrenys en els quals anteriorment la fàbrica PESA havia abocat minerals tòxics, incloent-hi cromita. Quan es van portar a terme la feina, no es va tenir en compte la presència d’aquesta substància, segons es queixen les entitats ambientals. Com que l’origen de la contaminació es remunta a fa unes quantes dècades, no s’ha pogut assenyalar un únic responsable, i el ministeri fiscal explica l’actual escenari a través d’una acumulació d’errors de gestió en el passat. Per aquesta raó és el consistori barceloní, propietari en l’actualitat de la zona, qui ha d’assumir el pla de descontaminació, que Depana exigeix que es faci immediatament per resoldre la qüestió.
Fonts coneixedores dels tràmits asseguren que, després de la demora, quan el pla es presenti i sigui validat per la Generalitat, hauran de començar les obres de restauració (que es poden allargar uns quants mesos) de l’àrea afectada per reobrir l’espai.
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- La resposta La Lliga recorrerà de manera immediata la decisió del CSD sobre Dani Olmo i Pau Víctor
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- ACTUALITAT BLAUGRANA El CSD dona la raó al Barça i permet que Dani Olmo i Pau Víctor acabin la temporada