Granollers reivindica la veu de les ciutats petites i mitjanes

Alba Barnusell, alcaldessa del municipi, radiografia els reptes de la localitat en un dels col·loquis que EL PERIÓDICO manté amb les seves comunitats locals.

Granollers reivindica la veu de les ciutats petites i mitjanes
3
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Periodista

Especialista en històries veïnals, política municipal i reporterisme social

Ubicada/t a Vallès Occidental

ver +

Granollers com a metàfora del protagonisme de les ciutats mitjanes a Catalunya i Europa. Aquesta va ser una de les idees força que l’alcaldessa de la capital del Vallès Oriental, Alba Barnusell (PSC), va exposar dimecres passat en una de les trobades que EL PERIÓDICO organitza amb les seves comunitats locals de la regió metropolitana de Barcelona sota el títol Informació KM 0. En aquest cas, va ser la llibreria Abacus de Granollers on Barnusell va dialogar sobre els reptes de la ciutat catalana amb el periodista Manuel Arenas, coordinador de l’equip d’informació metropolitana del diari.

Barnusell va reivindicar el paper de Granollers com a ciutat referent destacant la seva identitat, el seu dinamisme econòmic i la vitalitat del seu teixit social i cultural. Va esmentar fites com el club d’handbol, que aquest any celebra el seu 80è aniversari, la Mitja Marató, amb quatre dècades d’història, i el paper clau d’entitats com El Xiprer. "Granollers és la força de la seva gent", va remarcar l’alcaldessa en un missatge de reconeixement a la implicació dels veïns.

Un dels punts centrals del col·loqui amb l’alcaldessa va ser la recent visita de representants de l’Arc Metropolità, del qual forma part Granollers, a la Comissió Europea. Aquest ens, que agrupa deu ciutats de la segona corona metropolitana, es va reunir al març amb el comissari europeu de Vivenda i Energia, Dan Jorgensen, per traslladar-li la "urgent necessitat d’una política comunitària de vivenda que garanteixi la cohesió social".

"Necessitem més recursos"

Barnusell va insistir en la importància de fer sentir la veu de les ciutats mitjanes a Brussel·les: "Les grans ciutats no poden ser l’únic focus d’inversió. La majoria de la població europea viu en ciutats mitjanes com Granollers, i la nostra realitat és diferent de la de les capitals. Necessitem més recursos per a vivenda pública i lloguer assequible, més inversió en infraestructures de transport i més flexibilitat en la gestió dels fons europeus". La regidora va remarcar que la reunió amb Jorgensen va ser un pas endavant, ja que es va confirmar que en els pròxims fons de cohesió hi haurà un increment en la dotació per a vivenda pública.

Per la seva part, el director general de Prensa Ibérica a Catalunya i a les Balears, Félix Noguera, va reafirmar el compromís d’EL PERIÓDICO i del grup editorial amb la informació de proximitat. "Hi ha poques coses arreu del món que no tinguin incidència directa en l’àmbit local. El nostre diari té una voluntat clara de fer periodisme de territori i de generar producte informatiu de qualitat", va concloure.

Un altre dels grans projectes estratègics de Granollers és la renaturalització del riu Congost, una iniciativa que té la intenció de recuperar la biodiversitat i millorar la convivència urbana amb l’entorn natural. L’actuació, emmarcada dins de la Xarxa Natura 2000, contempla la restauració del curs fluvial i la creació de meandres que facilitin la proliferació de fauna autòctona.

Notícies relacionades

"El ciutadà no podrà trepitjar algunes zones al costat del riu per preservar el seu equilibri ecològic, però això ens permetrà tornar-li el seu estat natural i fomentar-ne la biodiversitat", va explicar Barnusell. "Cada vegada veurem més vida en el Congost. La biodiversitat ens ajuda a conviure millor, i aquest és un projecte de ciutat que transformarà el nostre entorn de manera sostenible".

El comerç de proximitat també preocupa l’Ajuntament. És per aquesta raó que a l’estiu va impulsar el Grup Assessor de Comerç Local amb l’objectiu de dissenyar un pla d’acció concret. Barnusell va reconèixer els reptes que afronta el sector, com el relleu generacional, la globalització i els canvis en els hàbits de consum. "El comerç de Granollers està bé en comparació amb altres ciutats mitjanes, però volem que estigui encara millor", va afirmar. Entre les línies d’actuació previstes hi ha mesures per facilitar l’emprenedoria juvenil, protegir el centre històric i atraure comerços de qualitat.

Temes:

Granollers PSC PSC