MSC estrena terminal de creuers i promet un "turisme sostenible"
Serà la primera estació a Barcelona on els vaixells es podran connectar al sistema de subministrament elèctric OPS durant l’atracada, a partir de finals del 2026 o principis del 2027, de manera que s’evitaran emissions contaminants a l’apagar el motor.

El port de Barcelona va estrenar oficialment ahir amb tots els honors la nova terminal de creuers d’MSC, que va començar a operar al mes de febrer. La instal·lació té una importància estratègica per a la naviliera italiana, que liderarà l’activitat des de la capital catalana amb gairebé 200 sortides al llarg del 2025, com va avançar aquest diari. El grup MSC ha aprofitat l’escala de l’Explora II, l’últim vaixell de la seva marca de viatges de luxe Explora Journeys, que atracava al port per primera vegada, per presentar terminal en societat i comprometre’s a treballar per un turisme sostenible amb la ciutat. De fet, serà la primera terminal on els vaixells es podran connectar al sistema de subministrament elèctric OPS durant les atracades, a partir de finals del 2026 o principis del 2027, i evitaran així emissions contaminants quan apaguin el motor.
La nova aposta contribueix a consolidar els creuers que utilitzen com a port base Barcelona –els més rendibles per a la ciutat–, tot i que aquesta companyia també embarca passatgers en altres destinacions durant les rutes mediterrànies, que aquí hi fan visites d’unes hores. Des del febrer ja ha acollit 14 escales, però els pròxims mesos de temporada alta en rebrà quatre a la setmana, van assenyalar fonts del grup.
Es tracta de la sisena terminal del Moll Adossat, a la qual s’afegirà la del grup Royal Caribbean, que ja està en fase de construcció, fins a arribar a les set que es van acordar el 2018 entre l’Ajuntament i el port, concentrades en el moll esmentat. Malgrat això, sobre la taula ara hi ha la proposta municipal (a petició dels Comuns –artífexs del primer acord–) de retallar un parell d’aquestes terminals per reduir l’activitat local.
No hi va faltar la tradicional tallada de cinta en la cerimònia commemorativa, que va comptar amb José Antonio Santano Clavero, secretari d’Estat de Transports i Mobilitat Sostenible; Carlos Prieto, delegat del Govern; Jordi Valls, quart tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda de Barcelona; Albert Dalmau, conseller de la Presidència del Govern, i José Alberto Carbonell, president del port de Barcelona. Per part del grup MSC, van visitar la instal·lació Pierfrancesco Vago, president executiu de la divisió de creuers del grup MSC, i Gianluca Suprani, vicepresident sènior de desenvolupament portuari global d’MSC Cruceros, entre d’altres.
"Un soci estratègic"
En la seva intervenció, Vago va destacar que Barcelona "ha sigut un soci estratègic" per al grup durant més de quatre dècades i per a MSC Cruceros durant més de 25 anys, de manera que han segellat un "compromís que és infrangible". Considera que la terminal "demostra" que estan "alineats amb l’estratègia de la ciutat per a un model de turisme més equilibrat i sostenible, i que alhora aporta beneficis econòmics positius a la regió". Carbonell creu que la infraestructura marca un "abans i un després" al port i ha agraït a la companyia la confiança i inversió, que "reforçarà el paper de Barcelona com a port base". Va assegurar que el port mira cap al futur amb "responsabilitat".
"Com a ciutat estem encantats amb aquesta terminal, però hem de trobar l’equilibri" d’usos, va assenyalar Valls –que havia sigut president del port–, i va remarcar el repte local de guanyar quota d’activitat com a port de començament i final de ruta. Els que embarquen a la ciutat hi duen a terme una despesa més gran i tenen un impacte turístic menys intens que no pas els excursionistes de només unes hores. Dalmau va agrair l’"aliança a llarg termini" i la feina conjunta entre Administració i sector privat per treballar per la desestacionalització turística i en favor de la descarbonització.
Tres de cada deu creueristes
Mentrestant, Santano va apuntar que Espanya va sumar 12 milions de moviments de creueristes el 2024, dels quals 3,6 van correspondre a Barcelona, és a dir, "tres de cada deu creueristes trien la capital catalana". Però "el creixement no ha de fer oblidar la sostenibilitat mediambiental i social", va dir reconeixent l’esforç que està fent el sector al respecte.
Notícies relacionadesLa nova infraestructura –dissenyada per Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA), responsable també de l’aeroport del Prat– s’ha cuinat durant anys. El consell d’administració del port de Barcelona va aprovar el 2021 atorgar a MSC Cruises Barcelona Terminal una concessió de 31 anys per construir i explotar aquesta terminal per a creuers turístics a fi de millorar la seva presència i la seva operativa a la capital catalana. La inversió total ha pujat fins als 50 milions d’euros.
L’edifici està dissenyat per "donar continuïtat a l’experiència de creuer", assenyalen les fonts d’MSC Cruceros. La idea és que els passatgers se sentin de viatge de seguida que posin els peus a aquesta terminal. S’estructura en tres plantes connectades per dues àrees de circulació vertical entre l’embarcament i el desembarcament. Estan equipades amb una escala, una altra de mecànica i un ascensor per aconseguir garantir el moviment de passatgers.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- La prolongació de l’L8 ja té totes les obres en marxa
- L’Arquebisbat de Barcelona llança un curs per prevenir abusos a l’Església
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»