Pla municipal
Barcelona es reforça davant els aranzels de Trump i destinarà 900 milions en quatre anys a la seva agenda econòmica
Collboni convida a mirar el futur amb «confiança i cert optimisme» i reivindica el potencial de la ciutat per crear 180.000 llocs de treball fins al 2035
El Govern mobilitza 1.500 milions d’euros en crèdit i ajudes contra els aranzels de Trump
Cosmètica, farmàcia i maquinària, els sectors més exposats als aranzels d’empreses de Catalunya

L’Ajuntament de Barcelona reforçarà la seva agenda econòmica fins al 2035 davant la pujada d’aranzels del govern de Donald Trump. L’objectiu és diversificar l’economia i impulsar els sectors estratègics mitjançant el pla ‘Barcelona Impulsa’, que ha presentat aquest dilluns l’alcalde, Jaume Collboni, i que es va crear l’any passat. Entre el 2024 i el 2027 es destinaran 890 milions d’euros amb la missió de crear 180.000 llocs de treball i es transformaran fins a 1,8 milions de metres quadrats de sostre econòmic en l’àmbit metropolità per generar aquestes oportunitats laborals.
Amb aquest full de ruta que engloba els pròxims 10 anys, i que abasta dos mandats i mig, el consistori vol donar resposta a un context econòmic mundial de «grans incerteses». «És obvi que la guerra aranzelària tindrà efectes sobre les nostres vides, sobre les nostres empreses i sobre les decisions que haurem de prendre en les pròximes setmanes i mesos», ha afirmat Collboni. Per això, creu que aquesta política, «que no té sentit», s’ha d’afrontar com una «oportunitat» per localitzar projectes de talent i atraure inversions. «Però ho hem de fer més ràpid».
Malgrat la incertesa, l’alcalde ha convidat a mirar el futur «amb confiança i amb cert optimisme», ja que Barcelona es troba en un moment en què «torna a mirar en gran, a tenir visió i ambició». Ha apostat per encarar «aquest xoc» amb «ganes», recolzant empreses i autònoms i els sectors més impactats per la política aranzelària. «Ara som més forts», ha assegurat, després de la crisi econòmica del 2008 i la de la pandèmia.
El potencial de Barcelona
El ‘Barcelona Impulsa’ dibuixa el potencial creixement de la capital catalana amb fins a vuit àrees d’activitat econòmica. El principal pol és la Sagrera, amb més d’un milió de metres quadrats disponibles, dels quals 500.000 es destinaran a activitat econòmica. També s’hi inclou la Zona Franca que avui dia ja genera més de 137.000 llocs de treball i inclou 300 empreses, el Besòs com un pol d’activitat en Indústria 4.0 i economia circular ,i el 22@, que reforça la innovació, l’emprenedoria i la creativitat.
A aquestes quatre zones esmentades s’afegeixen la zona litoral –per promoure l’economia blava i la connexió de la ciutat amb el mar amb l’impuls del Port Olímpic–, el centre de Barcelona –amb grans actuacions de reurbanització, com la reforma de la Rambla i la Via Laietana i l’aposta per la Ciutadella del Coneixement–, Sants-Montjuïc –amb la gran transformació de la muntanya que inclou l’ampliació de la Fira– i l’Eix Diagonal Salut, que busca potenciar noves iniciatives de la Diagonal a la ronda de Dalt, amb projectes com el nou Hospital Clínic.
«Mirant el futur»
Totes les àrees inclouen plans municipals que el govern de Jaume Collboni ja contempla a la seva agenda des de l’inici de mandat i que vol prioritzar. Com ha apuntat ell mateix, són qüestions que «ja estan passant». «Estem reorganitzant idees, mirant al futur».
Notícies relacionadesLa idea és potenciar tots els sectors econòmics de la ciutat, des dels més tradicionals com el comerç o el turisme, fins als més emergents relacionats amb el coneixement, la tecnologia i la ciència. L’objectiu primordial és diversificar l’economia per «resistir millor les crisis» i tenir «millors salaris». En aquest sentit, Collboni ha tornat a assenyalar el potencial de creixement de sostre econòmic que té la ciutat.
La presentació del ‘Barcelona Impulsa’ ha comptat amb un debat sobre sectors estratègics amb la participació de Begoña Benito, directora del Vall d’Hebron Institut de Recerca; Laia Bonastra, presidenta de Suara Coopertiva; Carmina Ganyet, directora general corporativa de Colonial; Laura López, directora de competitivitat de Cambra de Cambra de Barcelona, i Eva Martín, cap d’Innovació i Producte de Qilimanjaro.
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Professors de ciències amenacen amb no corregir els exàmens de la Selectivitat si Educació no rectifica la fusió de matèries
- ACTUALITAT BLAUGRANA Laporta i el seu soci moldau activen "una mina d’or"
- Sancionada una treballadora per fingir que era muda i cobrar durant 16 anys una pensió
- El cas Koldo Transports certifica 13 viatges oficials d’Ábalos amb Jésica Rodríguez
- Obituari Mor Pere Heredero, històric hoteler de Barcelona i amo durant mig segle del bar Versalles
- A València Morant carrega contra una Generalitat Valenciana «absent i inútil» després de la declaració de l’exconsellera de Justícia per la dana
- La vida i la mort Encara que no ens toqui
- Perfil Qui era Seankese Johnson, el pilot de l’helicòpter accidentat a Nova York?
- Detinguda per conduir beguda i provocar un accident mortal a Llorenç del Penedès