La Marina de Barcelona reclama un autobús per a aquest estiu

Els veïns del Prat Vermell i el Port, els dos barris al litoral de la ciutat, al sud-oest de Montjuïc, denuncien que triguen més d’una hora per anar a la platja. Tenen un dèficit de transport.

La Marina de Barcelona reclama un autobús per a aquest estiu
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els veïns dels dos barris de la Marina –del Prat Vermell i del Port– volen anar a la platja en un autobús que tardi menys d’una hora i amb un accés al litoral més directe. Els dos barris costaners situats al sud-oest de Montjuïc tenen molt a prop el litoral, però accedir-hi és bastant més difícil, cosa que els complica suportar els calorosos dies d’estiu. El fet és que compten amb diverses opcions per anar-hi en transport públic, però totes impliquen una hora o més de trajecte.

Com a alternativa per refrescar-se, tenen les piscines municipals de Montjuïc. Són les úniques que hi ha a la zona. Però arribar-hi també comporta un bon viatge costa amunt, ja que cal pujar fins a la part alta. Tot i que ja hi ha projectada una gran transformació a la muntanya amb horitzó al 2029 i el 2035, els residents de l’entorn prefereixen centrar-se en el dia a dia i, a pocs mesos per a l’estiu, la seva reclamació és clara: "Un bus que ens porti a la platja, però no el 2027, aquest estiu".

"Que vingui d’on sigui, que passi per la Zona Franca, que reculli tota la gent gran i que vagi al litoral. Que no triguem una hora per arribar a la platja. Els avis no hi van perquè han d’agafar dos autobusos, una hora i escaig. ¡Des de la Zona Franca, que estem al costat!". Va ser la petició que va fer la presidenta de la Unió d’Entitats de la Marina i també de l’associació de veïns de Can Clos, Rosalía Fernández, en el consell del Parc de Montjuïc de la setmana passada. Allà va tenir l’oportunitat d’expressar les seves reclamacions davant l’alcalde, Jaume Collboni, que hi va assistir presencialment per exposar als veïns les actuacions que l’ajuntament vol fer a Montjuïc.

En aquest fòrum el socialista va poder fer una immersió en els problemes que van exposar els veïns, que no van ser pocs, la majoria centrats en la dificultat per pujar i baixar de la muntanya. Les preocupacions van des de l’accessibilitat al Poble Espanyol fins a la recuperació dels camins de la muntanya, passant també per l’accés a la part més alta del castell de Montjuïc i al Club Natació, o la poca freqüència del bus 150.

"¿Ens quedem a casa?"

"El 2027 sí que hi podrem anar, però ¿el 2025 i el 2026 ens quedem a casa?", va preguntar Fernández. L’horitzó a dos anys vista fa referència a la transformació prevista en tota la línia del Morrot, que figura entre els plans municipals i va des de les Drassanes fins al Prat Vermell, per connectar Montjuïc amb el port, un espai de quatre quilòmetres de longitud. Els veïns ho tenen present, però també saben que trigaran temps a veure-ho i a poder disfrutar-ho.

Realment el que tenen més a prop és la primera fase del 2027, quan el Port de Barcelona finalitzi el nou vial a la cota del port per a transport públic, vianants i bicicletes. Per a la segona, l’horitzó és el 2035, quan s’ampliï la ronda Litoral a la cota port i es transformi l’actual vial de la ronda en un gran passeig per a vianants, bicicletes i transport públic.

Notícies relacionades

Per arribar fins a la platja els veïns tenen ara diverses opcions, tot i que, amb una probabilitat molt alta, totes triguen una hora o més. Des de la Marina del Prat Vermell el més àgil és agafar el V21 i canviar al D20 o l’H14 per arribar a la Barceloneta.

Des de la Marina del Port, l’autobús més directe i sense necessitat de fer transbord és l’H16, però és un llarg trajecte d’una hora i uns quants minuts més, que porta fins al Besòs passant per l’avinguda Icària. El temps s’allarga a prop d’una hora i mitja si, des del bus, es fa transbord al metro. I es triga el mateix si s’opta per agafar únicament el metro, l’L10 amb transbord a l’L1 i l’L4.