El 48% de les dones eviten utilitzar el transport públic de nit
Buscar estacions il·luminades o aparcaments segurs o intentar asseure’s a prop del xòfer del bus són algunes de les mesures que han de prendre elles al desplaçar-se quan es fa fosc.

En matèria de mobilitat se sent sovint dir que el millor desplaçament és el que no es fa. S’associa a la contaminació i a la congestió, però, aplicat a la nit i a les dones, és una afirmació per a res encertada. Passa que durant el dia elles fan la meitat dels viatges ciutadans. Però, al fer-se fosc, el percentatge es decanta de manera descarada a favor de l’home. Del 51-49% es passa a un inquietant 38-62% a favor d’ells. Coincideixen els que saben que la causa està molt clara: la violència masclista i la sensació d’inseguretat. D’això i d’altres coses es va parlar ahir en un congrés organitzat per l’associació Promoció del Transport Públic (PTP), centrat precisament en com els moviments que es produeixen després de l’ocàs tenen a veure amb el gènere.
Un home que surt de nit no planifica la seva ruta pensant per on se sentirà més segur. O quins carrers estan més il·luminats. O a quin autobús nocturn té menys possibilitats de tenir problemes. O en quina parada estarà més acompanyat o quin aparcament està més aïllat. Tampoc s’asseu a prop del conductor per buscar refugi, ni ha d’aguantar insults si va amb bicicleta a hores intempestives. Un home surt de casa de nit amb un destí. Sense més ni més. Una dona també té una meta, però és altament probable que l’esperi un camí més tortuós.
No ho diu la lògica ni els estereotips. Ho assegura una enquesta sobre assetjament sexual en el transport públic feta el 2020. Segons aquest sondeig encarregat pel Govern a l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, el 57% de les usuàries habituals de la mobilitat compartida asseguren haver patit algun tipus d’assetjament, almenys en els últims dos anys. Si ja sembla escandalós, en la franja d’entre 16 i 29 anys, el percentatge escala fins al 91,6%. El metro és, amb molta diferència (59,7% dels casos), el lloc més assenyalat per les dones que han patit algun tipus d’assetjament, seguit de Rodalies (22,3%) i el bus urbà de TMB (7,7%).
El congrés de la PTP ha maridat amb intel·ligència els casos pràctics amb la ciència. Urbanistes, expertes en mobilitat i professionals d’empreses de transport, però també dones que treballen de nit i que han compartit les seves misèries i les de les seves companyes. Històries en les quals coincideixen por i planificació per evitar males estones. "Totes hem tingut ensurts", han coincidit.
Poca il·luminació
Núria Pérez Sans, cap de l’àrea de Mobilitat de l’Institut Metròpoli, va ser l’encarregada d’obrir la sessió amb una interessant bateria de dades. Al marge d’aquest percentatge entre els desplaçaments diürns i nocturns, també va aportar informació sobre la prevenció a l’hora de desplaçar-se. El 88% de les dones que utilitzen el transport públic eviten viatjar soles sempre o sovint. En el cas dels homes, aquest percentatge baixa al 16%. El 63% de les dones descarten sempre estacions o parades amb poca visibilitat o escassa il·luminació. Per a ells només és un hàndicap en un 21% dels casos. Tot es resumeix amb un últim apunt: el 48% de les dones eviten el transport públic quan es fa fosc, cosa que només passa al 13% dels homes.
Notícies relacionadesNo és millor la situació per a les ciclistes urbanes que pedalen de nit, tal com ha testificat durant el congrés Marta Casar, portaveu del Bicicleta Club de Catalunya (BACC): "La velocitat dels vehicles a motor és molt més alta a l’haver-hi menys trànsit, de manera que l’assetjament a les bicis es multiplica, sobretot si es tracta d’una dona". "Quan surts de nit –va compartir– penses: ‘Bé, a veure què em trobo avui’. I sempre hi ha una cosa que lamentar, ja sigui per un assetjament verbal o per gestos com accelerades o passar-te fregant el cotxe o la moto".
S’ha avançat, per exemple, amb la parada a demanda del bus nocturn que acosta més al destí. O amb les càmeres a l’interior dels autobusos. Però tal com va compartir Susi López, directora general de Transports i Mobilitat del Departament de Territori, en la clausura del congrés de la PTP, a la nit "és quan les desigualtats i la sensació d’inseguretat es fan més evidents".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obituari Mor Pere Heredero, històric restaurador de Barcelona i amo durant mig segle del bar Versalles
- Perfil Qui era Seankese Johnson, el pilot de l’helicòpter accidentat a Nova York?
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Gestió hídrica Les dessalinitzadores produeixen al 90% malgrat que haurien d’estar al 30% segons el pla de sequera
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Entendre-hi més Pisos turístics a Barcelona: de 81 el 2005 a 10.327 el 2024
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Mapi León, sancionada amb dos partits després de l'acció polèmica al derbi
- Tennis Alcaraz es corona a Montecarlo