"Totes hem tingut algun ensurt", diuen elles sobre els seus trasllats

Dos mujeres bajan de un bus nocturno del AMB

Dos mujeres bajan de un bus nocturno del AMB / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La paraula ensurt va ser una de les més escoltades ahir en el congrés sobre mobilitat nocturna de les dones organitzat per l’associació Promoció del Transport Públic (PTP). Desplaçar-se a partir de determinada hora estripa les cartes quant a oportunitats, planificació i sensació d’inseguretat. Si durant el dia elles copen la meitat dels desplaçaments (com ells), de nit elles són només el 38%. ¿La raó? La violència masclista, verbal, gestual o física, en el pitjor dels casos. "Totes hem tingut algun ensurt", van compartir.

A la mobilitat més vinculada a l’oci s’hi ha unit l’obligada, la laboral, representada per totes aquestes dones que tenen torns de nit i que depenen de l’oferta de transport públic per arribar als seus llocs de treball.

Ahir van aportar el seu testimoni, entre d’altres, dues treballadores de la neteja de la Universitat Autònoma de Barcelona. Van explicar que són unes 150 persones, gairebé totes dones menys set homes que s’encarreguen dels vidres. Ja només aquesta peculiar dada donaria per a un article, però cal centrar-se en la mobilitat.

Els seus noms són Conchi Guerrero i Ángeles Rodríguez. La Conchi viu a cinc minuts del campus universitari, però té un viatge de mitja hora perquè cada dia passa a recollir un parell de companyes.

Notícies relacionades

"Te l’has de jugar"

L’Ángeles depèn del seu marit perquè no té carnet de conduir. Se saben afortunades al relatar el cas d’altres empleades que van caminant o que depenen del minibús que l’empresa posa a la seva disposició de matinada. "Però hi ha un problema, et deixa a la UAB més d’una hora abans de començar la jornada laboral". D’altres, van explicar, hi van en patinet elèctric. Dues d’elles han tingut sinistres greus. "D’una manera o d’una altra te l’has de jugar per arribar al lloc de treball", van explicar.