Collboni, primer alcalde a intervenir en el Consell Executiu de la Unesco

En un moment clau de l’auge de l’extrema dreta, el regidor presenta avui l’Aliança Global Antiracista davant representants dels 58 estats membres de la cúpula de l’organització.

Collboni, primer alcalde a intervenir en el Consell Executiu de la Unesco
2
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, participa avui a París en el Consell Executiu de la Unesco, amb l’objectiu de presentar a la resta d’estats membres l’Aliança Global Antiracista, sorgida del IV Fòrum Global de la Unesco contra el Racisme i la Discriminació, celebrat el desembre passat a la capital catalana. En la cita van participar 140 líders polítics, activistes i experts procedents de 85 països d’arreu del món.

La intervenció de Collboni tindrà un component simbòlic: és el primer cop en la història de la Unesco que un alcalde intervé en el Consell Executiu. Així doncs, de manera excepcional, el regidor barceloní podrà presentar en persona l’Aliança davant la cúpula de l’agència internacional. El Consell Executiu de la Unesco està format per representants de 58 estats membres, inclosa Espanya, i és el responsable d’examinar tant el programa de treball com el projecte de pressupost de l’organització, alhora que supervisa l’execució del programa aprovat per la Conferència General.

Portaveus de l’Ajuntament assenyalen que la presència de Barcelona a París servirà també per consolidar l’objectiu de la capital catalana de mantenir la seva aposta pel multilateralisme, garantint la defensa dels drets humans i de la pau, i, alhora, promoure el desenvolupament sostenible i equitatiu arreu del món. El consistori barceloní emmarca aquesta estratègia en un moment clau a causa de l’auge de l’extrema dreta al món i el creixement dels discursos d’odi i de les agressions d’aquest tipus a ciutats com París i Barcelona.

Seu de Mondiacult

A la capital francesa, els delictes racistes, xenòfobs o antireligiosos van créixer un 11% l’últim any. En el cas de Barcelona, els delictes racistes van créixer un 18,9% el 2023, fins als 865, segons dades dels Mossos d’Esquadra. A més, Catalunya lidera el rànquing de delictes d’odi a Espanya, amb un 42% dels casos, segons un estudi presentat pel Consell General del Poder Judicial el 2024.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que Barcelona acull projectes de les Nacions Unides. Per exemple, l’any passat va ser l’escenari d’esdeveniments destacats com ara la Conferència de la Dècada dels Oceans centrada en el desenvolupament sostenible, o l’esmentat IV Fòrum Global contra el Racisme i la Discriminació, fa tan sols uns mesos.

S’espera que aquest 2025, Barcelona aculli una gran trobada de ciutats durant la conferència mundial sobre polítiques culturals i desenvolupament sostenible Mondiacult, a la qual també acudiran ministres dels estats membres de la Unesco, i la ciutat es convertirà en la primera seu europea d’aquest esdeveniment.