Canvi d’estratègia

BCN torna a canviar de nom El Born per obrir una nova etapa

El equipament cultural s’incorpora al Museu d’Història, que ja no es dirà Muhba. El centre, que farà un recorregut del segle XV al XX, acabarà la reforma entre finals d’any i principis del 2026.

BCN torna a canviar de nom El Born per obrir una nova etapa
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Las noves etapes i canvis d’estratègia solen comportar un canvi de marca i imatge visual. És el que li ha tornat a passar a El Born Centre de Cultura i Memòria, que ara estrena un nou període liderat pel director Carles García Hermosilla. Aprofitant la seva integració en el Museu d’Història de Barcelona, passarà a dir-se El Born. Museu d’Història de Barcelona. És el tercer nom després de passar per Born Centre Cultural, com el va batejar l’exalcalde Xavier Trias, i Born Centre de Cultura i Memòria, la denominació que li va atorgar l’exalcaldessa Ada Colau.

Aquesta nova denominació va de la mà del rebateig al Museu d’Història, que renova la identitat visual i deixa enrere l’acrònim Muhba. Es pretén reforçar-ne el reconeixement i la claredat. "És més precís, més pròxim, més fàcil de reconèixer i d’explicar a la ciutadania i als visitants", va argumentar García en la presentació d’aquesta nova etapa juntament amb el regidor de Cultura, Xavier Marcé, des del Museu del Born, que ja ha deixat de banda el concepte de memòria que hi havia a la façana de l’equipament.

Salas reformulades

El Born serà l’eix central de tota la xarxa patrimonial del Museu d’Història, formada per 17 espais més el Centre de Col·leccions de la Zona Franca, i cobrirà sobretot l’edat moderna. No serà un espai més, sinó que tindrà un paper destacat dins de l’edifici. Es reformularan totes i cadascuna de les sales, en les quals l’atenció a la Barcelona de 1714 conviurà amb l’explicació de la història de la ciutat del segle XV al XX. Tot i que encara no hi ha un calendari concret, el director va augurar que la transformació s’acabarà si fa no fa entre finals d’aquest any i principis del 2026.

El nou itinerari enllaçarà l’exposició permanent de la sala Villarroel, que presentarà una nova versió de la mostra La Barcelona de 1700: de les pedres a les persones, centrada en la ciutat entre els anys 1519 i 1717 i el seu context social, econòmic i institucional, amb la visita al jaciment arqueològic. García va dir que la idea és que l’exposició funcioni com una "prèvia" a l’accés al jaciment i que hi hagi un "fil de continuïtat". Així, la visita permetrà prendre una experiència "més vivencial" del passat urbà.

La voluntat és que l’itinerari que passa pel jaciment es pugui fer sense necessitat d’una visita guiada, com es fa fins ara, i que s’hi pugui accedir lliurement des de la sala Villarroel. Tot i això, García va apuntar que ho han d’estudiar per motius de conservació i d’accessibilitat. El recorregut continuarà a la sala Castellví, que acollirà una instal·lació audiovisual i interactiva sobre la Barcelona del final de l’època moderna i l’inici de la contemporània.

Com a colofó, aquesta sortida portarà a la nova llibreria de publicacions de l’Ajuntament de Barcelona, que es traslladarà al Born, annexa a la sala Castellví, una altra de les novetats d’aquesta nova etapa. L’establiment estarà especialitzat en obres sobre Barcelona i memòria i oferirà publicacions pròpies i d’altres editorials.

Exposicions temporals

Notícies relacionades

En aquesta nova etapa també destaca la recuperació que s’ha fet de les exposicions temporals a la sala Casanova; l’Espai Mercat, que s’emplaça al vestíbul del museu pel costat del parc de la Ciutadella, i la nova Balconada amb 22 plafons renovats que els visitants podran llegir en la visita lliure al Born. La sala Moragues es mantindrà com a espai polivalent.

En paral·lel a tots aquests canvis, el Museu d’Història està elaborant una diagnosi de la seva situació actual i també treballa en la redacció del nou pla director 2025-2029, que fixarà les línies estratègiques per als pròxims anys. L’actualització de la imatge general del museu anirà acompanyada d’un impuls a la comunicació i a l’estratègia digital i de l’enfortiment de la xarxa d’espais patrimonials del museu.