Consell executiu a parís

Collboni defensa a la Unesco l’Aliança Global Antiracista

L’alcalde barceloní obté l’aprovació del projecte per part de l’agència de l’ONU, amb 49 vots a favor i malgrat l’oposició dels EUA i l’Argentina.

«A Barcelona fem de la diversitat  la nostra força», afirma l’alcalde socialista

Collboni defensa a la Unesco l’Aliança Global Antiracista
2
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va presentar ahir davant el Consell Executiu de la Unesco a París l’Aliança Global Antiracista sorgida del Fòrum Global contra el Racisme i la Discriminació, celebrat el mes de desembre passat a la capital catalana. Aquesta iniciativa, promoguda per Espanya davant la Unesco, té com a objectiu establir "una carta d’adhesió a la qual els estats membre, regions i ciutats es puguin subscriure", per posteriorment articular els fons necessaris que permetin portar a terme "una tasca de proselitisme, de formació i d’estratègies compartides" per lluitar contra el racisme, va explicar Collboni davant la premsa present a la seu de l’organisme internacional.

La proposta va ser acollida positivament pels membres del consell executiu, que van votar per majoria l’aprovació del projecte amb 49 vots a favor, 2 en contra (Estats Units i Argentina), i una abstenció.

"Agraïm a la Direcció General el seu compromís davant aquesta iniciativa i ànim perquè la seva implementació s’iniciï al més aviat possible. En aquest context internacional caracteritzat per la normalització dels discursos xenòfobs, racistes i negacionistes, fer un pas endavant d’aquestes característiques té un gran significat a nivell internacional", va afirmar l’alcalde Collboni. Així mateix, va agrair el suport rebut pels membres per impulsar aquesta aliança, "perquè no hi ha desenvolupament sostenible sense justícia social i no hi ha justícia sense igualtat".

Per al regidor de Barcelona, el més rellevant de la seva compareixença davant del Consell Executiu era concretar "una crida a l’acció" i evitar que la seva visita a París quedés "en una mera declaració final". No obstant, Collboni va voler remarcar en la seva declaració davant els mitjans que aquesta iniciativa no pretén assenyalar els països que no es vulguin adherir a aquesta aliança, sinó "més aviat assenyalar els que es comprometen amb ser actius antiracistes". "A Barcelona fem de la diversitat la nostra força", va defensar el socialista.

Primer alcalde

La intervenció de Jaume Collboni al consell executiu d’ahir va tenir un component simbòlic: és la primera vegada en la història de la Unesco que un alcalde intervé davant representants dels 58 estats membre.

Notícies relacionades

Un moment que l’alcalde va voler aprofitar per recordar la vinculació històrica de la capital catalana amb aquest organisme i els seus valors, esmentant el polític barceloní Federico Mayor Zaragoza (1934-2024), mort recentment, que també va ser director general de l’organització entre els anys 1987 i 1999.

L’estreta vinculació de la capital catalana amb la Unesco es tornarà a materialitzar aquest 2025, quan Barcelona aculli la conferència mundial sobre polítiques culturals i desenvolupament sostenible Mondiacult, a la qual també acudiran ministres dels estats membre de la Unesco, de manera que la ciutat es convertrià en la primera seu europea d’aquest esdeveniment.