TRANSFORMACIÓ URBANÍSTICA A BCN

El gran aparador del Palau de la Música

Una de les principals novetats entre els locals que donen a la Via Laietana serà el número 54, un espai per a activitats culturals i venda d’entrades que connectarà aquesta renovada avinguda amb la institució modernista, que queda amagada en un carreró.

La Porta Palau costarà 1,3 milions i es preveu que s’estrenarà a finals d’aquest any o principis del 2026

El gran aparador del Palau de la Música
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entre els locals que esperen una nova vida, que estan a punt d’obrir o que segueixen tancats a la Via Laietana n’hi ha un d’especial rellevància. És el situat al número 54, que fa cantonada amb el carrer de Ramon Mas. La part posterior dona el carrer del Palau de la Música, directament a l’entrada de la cafeteria de la institució. Aquesta gran planta baixa serà reformada per convertir-se en la Porta Palau, un espai amb voluntat d’avantsala d’aquesta institució cultural. Farà més accessible i visible el Palau de la Música, que queda una mica amagat al carreró on s’alça.

Segons el projecte consultat per EL PERIÓDICO, els dos locals s’unificaran per acollir activitats culturals i una botiga de productes relacionats amb el Palau de la Música, així com el lloc per sol·licitar informació i comprar entrades. L’accés principal serà per la Via Laietana, a través d’un vestíbul que es relaciona directament amb un espai obert i diàfan interior, i tindrà un segon accés des del carrer del Palau de la Música. D’aquesta manera, hi haurà connexió directa entre la gran artèria barcelonina, per on passen milers de persones diàriament, i un dels equipaments culturals més importants de la capital.

Ara està completament tancat. Una porta metàl·lica plena de grafitis el manté blindat. No hi ha cap detall que insinuï que s’obrirà aviat, exceptuant els pòsters que hi ha a la façana lateral del carrer de Ramon Mas, que assenyalen que el Palau de la Música està situat a 30 metres. L’amplitud de les voreres de la Via Laietana, que en aquest tram ja està reformada, fa més visible un carreró que abans quedava molt més recòndit i que condueix directament al Palau de la Música.

Recta final dels treballs a la Via Laietana a l’altura de la plaça de l’Àngel, vistos des del terrat d’un edifici. /

EPC

Identificable des de fora

Per fer-lo més accessible, el projecte proposa que les obertures de la botiga siguin transparents, tan sols de vidre sense persiana, perquè el lloc es pugui identificar des de l’exterior. Només els dos accessos al local tindran una persiana calada. La reforma respectarà l’edifici, construït entre els anys 1921 i 1930 i d’ús residencial, "sense alterar-ne la façana representativa, ja que forma part del conjunt arquitectonicourbanístic de la Via Laietana".

Aquests dos locals, que estan pràcticament buits, havien acollit anteriorment una discoteca o un pub, una sucursal bancària i una botiga de moda, reflex tots plegats de la varietat d’activitats comercials que pot acollir i ha acollit sempre la Via Laietana. Ara els seus usos seran culturals, amb exposicions didàctiques o mostres d’obres artístiques per divulgar la història i els valors de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i també de l’edifici modernista que va ser catalogat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1997.

La inauguració, segons va assenyalar la mateixa institució en la presentació del pla estratègic 2023-2026, estava prevista per a finals de l’any passat, entorn del setembre. La previsió, però, s’ha hagut d’ajustar per la tramitació burocràtica. Fonts del Palau de la Música expliquen a aquest diari que ara s’ha adjudicat el contracte per a l’execució de la reforma i que s’estan enllestint diversos aspectes del projecte per aconseguir rebre la llicència d’obres que possibiliti els treballs.

Per la seva banda, fonts municipals coincideixen a apuntar que estan pendents de resoldre els "últims requeriments" per ajustar les obres a la normativa urbanística i llavors "poder atorgar la llicència". Una vegada els concedeixin el permís, els treballs –que comportaran una inversió d’1,3 milions d’euros– duraran uns cinc o sis mesos, de manera que el calendari d’execució encara és incert. Si la tramitació és àgil, l’estrena podria arribar a finals del 2025 o principis del 2026.

Notícies relacionades

Dignificar l’artèria

L’obertura de la botiga coincideix amb la reforma de la Via Laietana, que ja està a dos mesos d’acabar les obres que han mantingut el carrer aixecat durant tres anys. Les mateixes fonts assenyalen que el Palau de la Música també vol formar part d’aquesta reforma per "dignificar" l’avinguda i "fer un espai agradable per als ciutadans". La seva màxima voluntat és poder "acostar el Palau a la Via Laietana i a la ciutadania" i també "visibilitzar un patrimoni de la societat civil".