Transformació urbanística a BCN
Recta final per a la Via Laietana
L’avinguda que travessa Ciutat Vella es prepara per renéixer aquest estiu després de tres anys de treballs que han desesperat barcelonins i visitants. El renovat eix destacarà per oferir més zona de passeig i més interès comercial.
Els comerciants demanen que el pla d’usos afavoreixi l’equilibri de l’activitat a la zona
El tram superior acabat viu un ambient més tranquil, i la resta continua en obres

La transformació de Via Laietana era un projecte municipal que s’arrossegava mandat rere mandat sense arribar a executar-se i que, per la seva magnitud, tenia la polèmica assegurada. Així va ser quan el govern d’Ada Colau va anunciar el 2020 el seu pla de reforma per a aquesta avinguda, que deixa un únic carril per a cotxes sense possibilitat de pujada, un carril bici, voreres el doble d’amples i quatre zones d’estada amb més verd. Cinc anys després i amb certa demora en el calendari previst, la reforma plantejada està a punt de ser una realitat.
El primer tram des de la plaça d’Urquinaona fins a la plaça d’Antoni Maura, a l’altura de la Catedral, avança el que serà aquest emblemàtic carrer entre finals de juny i principis de juliol, quan està previst que ja s’hagin acabat les obres. La fase inicial va començar en aquest tram el març del 2022 i es va allargar un any i mig, fins al setembre del 2023.
Des d’aleshores, la Via Laietana ha evolucionat cap a un carrer per on és més agradable passejar, asseure’s a prendre la fresca o recórrer-la amb pressa en cas urgència sense gaires obstacles. Les voreres han passat de dos metres i mig a més de quatre metres, els comerços i l’arquitectura del carrer llueixen més i la velocitat dels vehicles és menor, a 30 quilòmetres per hora, cosa que generarà un entorn més amable.
Tot i així, quan falten dos mesos per a la seva estrena, l’avinguda viu a dues velocitats. El tram superior ja finalitzat té un ambient més tranquil, mentre que als trams central i inferior, entre la plaça d’Antoni Maura i les d’Idrissa Diallo i Correus, encara es conviu amb el xivarri de les obres i la dificultat de pas entre tanques, itineraris alternatius per travessar i turistes desconcertats, especialment a Jaume I.
Revisant les tasques pendents, la zona de Jaume I ja està gairebé a punt: es pavimentarà a principis de maig. També està molt avançada la transformació de la plaça de l’Àngel, que finalitzarà per Setmana Santa, i es fan els últims retocs als àmbits d’Idrissa Diallo i Correus. El tram de Consolat de Mar ja està finalitzat i la confluència entre el passeig de Colom i Isabel II s’acabarà al juny, tot i que en quedarà pendent la pavimentació, que es farà al juliol. Ara es treballa en l’entorn dels carrers de la Fusteria i Àngel J. Baixeras, on les tasques d’arqueologia precedeixen l’inici de la transformació prevista.
D’aquesta reforma, els cotxes n’han sigut els més perjudicats. No només perquè els conductors han viscut aquests tres anys amb agonia per la dificultat de circular pel centre, sinó per l’escenari que també els espera. Tot i que el trànsit sense obres serà més fàcil, la nova Via Laietana els deixa dos carrils menys i la impossibilitat de pujar des de la façana marítima fins a Urquinaona.
De baixada s’ha establert un carril compartit per a busos i bicicletes i un carril per a cotxes, mentre que de pujada n’hi ha un per a busos i taxis que també podran utilitzar els veïns i un carril bici segregat del trànsit al costat de la vorera. Anteriorment hi havia un carril bus taxi i dos per a la resta de vehicles de baixada i un carril bus taxi i un altre per a la resta de pujada.
"Comencen a passar coses"
Els veïns negocien actualment amb l’Ajuntament la possibilitat de tenir un carril de pujada per a cotxes. El president de l’associació de veïns i comerciants de Via Laietana, David González, explica que volen que els vehicles que baixen per l’avinguda i estacionen a l’aparcament de Saba de l’avinguda de la Catedral també puguin pujar després cap a Urquinaona.
Aquest entorn renovat i més tranquil també porta a unes expectatives de millora del ritme i la qualitat de les noves obertures comercials. L’allau d’obres sempre comporta un peatge temporal de sorolls, brutícia, pèrdua de clients i visitants, però al final té la seva compensació. El primer any de reforma va comportar un 25% de pèrdua de negoci respecte a abans de les obres i de la pandèmia, però la futura revalorització de la zona i la seva projecció va fer mantenir viva l’esperança.
González remarca el creixent interès comercial ara que el viacrucis s’acosta al final. "Hi ha locals que estaven buits o en desús on ja comencen a passar coses", afirma. Destaca l’històric Palau del Cinema, que acollirà oficines; el local del número 54 cantonada amb el carrer de Ramon Mas, que serà la nova botiga del Palau de la Música, i la Casa Bartomeu Trias, situada al número 26, que ha sigut reformada per Núñez i Navarro amb la missió d’allotjar el hub empresarial Pier 07. Queda per veure quin ús se li donarà a l’antiga seu central de La Caixa.
La voluntat de l’Ajuntament és reactivar el comerç local a Via Laietana. Els veïns i comerciants, a favor de protegir el comerç de proximitat, recorden que tot dependrà del pla d’usos que el govern de Jaume Collboni implementi a la zona. Esperen que "el mix comercial del carrer sigui atractiu" i que "no es permeti que sigui una còpia d’altres carrers" on hi està havent, per exemple, proliferació de supermercats 24 hores.
Notícies relacionadesCanviar el relat negatiu
Els veïns estan preocupats pel relat negatiu que s’ha establert durant aquests anys al voltant de la Via Laietana i demanen una campanya a l’Ajuntament per revertir-lo. Les obres han desanimat molts barcelonins i turistes, ja que ha sigut la diana de multitud de crítiques i ha arribat a estar envoltada d’un embolic judicial. Entre els punts millorables, demanen més il·luminació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obituari Mor Pere Heredero, històric restaurador de Barcelona i amo durant mig segle del bar Versalles
- Perfil Qui era Seankese Johnson, el pilot de l’helicòpter accidentat a Nova York?
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Gestió hídrica Les dessalinitzadores produeixen al 90% malgrat que haurien d’estar al 30% segons el pla de sequera
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Entendre-hi més Pisos turístics a Barcelona: de 81 el 2005 a 10.327 el 2024
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Mapi León, sancionada amb dos partits després de l'acció polèmica al derbi
- Tennis Alcaraz es corona a Montecarlo