El vedat al lloguer de temporada afectarà la població flotant
La mesura vol evitar el frau en l’arrendament per mesos però extingirà gran part de l’oferta de Barcelona destinada a usuaris per motius laborals, docents, mèdics i d’altres.

La imminent regulació dels lloguers de temporada i la limitació als preus de les habitacions ha provocat un nou tsunami en el mercat de la vivenda a Catalunya, però que tindrà especial repercussió en el cas de Barcelona, atès l’enorme flux de població flotant que ostenta: des d’estudiants de màsters fins a treballadors o familiars de pacients que passen només uns mesos a la ciutat. Tots ells hauran de llogar habitatges de temporada per a ús residencial i, per tant, a preus limitats, com en els arrendaments de llarga durada, però s’enfrontaran a una dràstica reducció de l’oferta, tenint en compte que els propietaris optaran per treure’ls també del mercat (al ser preus inviables per a pisos moblats i equipats) o per dedicar-los exclusivament al turisme, com marca la nova regulació. Així ho adverteixen les diferents patronals i col·lectius professionals de la vivenda.
El Govern va arribar la setmana passada a un acord amb els seus socis d’investidura, ERC i Comuns, i amb la CUP, per tramitar un projecte de llei al respecte, que s’aprovarà abans del juny. Restringeix el lloguer temporal de lliure preu a arrendaments per a ús turístic o recreatiu, i deixa fora els destinats a vivenda no habitual per motius laborals, d’estudi i qüestions mèdiques, que estaran subjectes a partir d’ara, al control dels preus independentment de la durada. En el cas de Barcelona, epicentre d’aquesta activitat, l’efecte serà especialment notori.
Oferta eludint controls
En l’actualitat, el lloguer convencional s’està contractant pràcticament per boca-orella o en llistes d’espera en agències immobiliàries, i amb prou feines arriba a anunciar-se a la ciutat. Divendres passat el portal Idealista oferia poc més de 4.700 vivendes de lloguer, de les quals 3.440 apareixien ja identificades amb el filtre d’arrendament "de temporada". Però a l’accedir a les gairebé 1.300 restants, en la descripció de moltes d’aquestes esmentaven que s’arrendaven "per mesos", és a dir, que el lloguer de llarga durada s’ha extingit a les plataformes més populars de recerca des que es va posar límit als preus fa un any a Catalunya.
Els propietaris han buscat fórmules més lucratives, en alguns casos enllaçant contractes d’11 mesos per a residents, una picaresca que mira d’evitar el nou pas del Govern. Però molts d’altres s’havien enfocat a la població flotant, nòmades tecnològics, treballadors de multinacionals, d’empreses emergents, pacients de tractaments llargs... En aquest context, cal veure com es recondueix tota l’oferta temporal amb la nova normativa, perquè gran part de la demanda d’aquest tipus no es podrà destinar a un ús turístic per mesos i justificar-ho. La majoria del turisme opta directament pels apartaments turístics (per llogar per dies, i les llicències del qual estan limitades fa una dècada a la ciutat), amb la previsió que s’eliminin el 2028, com ha reiterat l’alcalde Jaume Collboni.
Canvi d’escenari
D’una banda, el nou mecanisme –que llargament ha reivindicat el Sindicat de Llogateres– aconseguirà l’objectiu d’acabar amb el frau que practicaven alguns propietaris i operadors per eludir les mesures de control de preus impulsades pel Govern en zones tensionades, partint de l’índex establert pel Govern central. Però, d’altra banda, faran "inviable econòmicament l’activitat" que realment apuntava a aquesta població de pas, que no només necessita un sostre, sinó també immobles a punt per habitar: amb mobiliari, parament i fins i tot llençols. En aquest cas es tracta a més de pisos reformats i en perfecte estat, perquè s’adrecen a usuaris que així els demanen, remarca Óscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. "És una oferta de qualitat, que a més té rotació i no sempre està ocupada, que sol incloure subministraments i que requereix inversió en manteniment", per la qual cosa no se sotmetrà a preus de mercat convencional, assevera. Creu que gran part es posaran en venda.
L’entitat va estimar mitjançant un estudi recent que l’any passat els contractes temporals van suposar un 2,68% del parc total d’arrendament de la ciutat. No obstant, assenyalen que al ser un allotjament rotatiu es manté anunciat tot i que estigui ocupat durant un període.
Comparteix la mateixa opinió Llorenç Viñas, president del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida (CAFBL), que insisteix que Barcelona té una "idiosincràsia més important que qualsevol altre municipi" i el projecte de llei alterarà el parc d’habitatge temporal. La primera regulació "es va carregar el mercat tradicional, i aquesta es carregarà el temporal, que necessita la ciutat".
Els dos col·lectius, juntament amb les patronals de promotors APCE i d’agents immobiliaris COAPI, entre d’altres, ja van alertar la setmana passada que la mesura afectarà "un segment del mercat essencial per a la mobilitat laboral, acadèmica i social a Catalunya".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Habitatge Barcelona projecta les primeres demolicions per començar a construir 3.360 pisos entorn de la Sagrera el 2029
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- El Barça pretén tornar al Camp Nou al setembre
- El jutge dels vols d’El Salvador troba "desacatament" en el Govern de Trump
- Els EUA volen que Espanya gasti més en defensa i elimini la ‘taxa Google’
- Meloni utilitzarà l’afinitat ideològica que té amb Trump per intercedir per la UE
- El nou tauler global L’OMC preveu que el comerç mundial caigui un 1,5% si es reactiven els aranzels
- Memòria democràtica L’Església tindrà veu i vot en la transformació de Cuelgamuros