BCN estudiarà la manera en què els turistes utilitzaran els contenidors intel·ligents
Després de la visita a municipis amb un sistema de recollida d’escombraries similar al que vol implantar l’Ajuntament, al maig començarà el debat sobre els reptes que genera el canvi, com ara la gestió de les avaries i un sistema de bonificació àgil.

L’Ajuntament de Barcelona continua el seu periple per desplegar els contenidors d’escombraries intel·ligents a la ciutat. El primer pas va ser la creació d’un grup de treball entre el govern de Jaume Collboni i l’oposició per impulsar una prova pilot a quatre zones encara per determinar. El segon ha sigut visitar quatre ciutats catalanes que ja disposen d’aquest sistema. Aquest maig arribarà el tercer, amb el debat de les conclusions que s’han extret d’aquestes reunions. Una etapa que posarà a sobre de la taula els reptes que genera un canvi de paradigma d’aquesta envergadura, per exemple, la manera en què utilitzaran els turistes aquests contenidors, la gestió de les avaries i aconseguir un sistema de bonificació que sigui àgil.
El procés plantejat per consensuar com s’estendrà aquest model de contenidors avança al ralentí. Es tracta de dipòsits tancats que només s’obren amb una targeta o un clauer personalitzats, perquè el sistema sàpiga qui està dipositant residus i pugui premiar qui més recicla.
La seva implementació comporta certa complexitat en una ciutat tan gran i densa com Barcelona. Per això, l’objectiu del grup de treball, que es va crear i va reunir per primera vegada el 21 de gener, és pactar un desplegament amb les màximes garanties tècniques i la màxima unitat política possibles.
Gairebé tres mesos després de la primera i única reunió, el consens sembla lluny d’assolir-se. Les visites als quatre municipis escollits –Sant Just Desvern, Manresa, Granollers i la Seu d’Urgell– van començar sense quòrum. A la primera només hi va acudir ERC junt amb els tècnics del consistori. La resta de partits van al·legar diferents motius per no haver assistit a la visita. Vist el poc èxit d’assistència, es va decidir que les tres restants se celebrarien de manera telemàtica i no només la de la Seu d’Urgell, l’única que inicialment s’havia de fer a distància.
Poder participar en les reunions de manera virtual va facilitar l’assistència a les següents. Tot i així, l’única en què han participat tots els grups (Junts, BComú, ERC i PP) va ser la de Manresa. A la de Granollers només hi va tornar a assistir ERC i a la de la Seu d’Urgell hi van participar Junts, BComú i ERC.
Els Comuns i els republicans insisteixen a accelerar els treballs per implementar els contenidors al més aviat possible, atesos els objectius de reciclatge que marca la UE, i posen en el punt de mira les problemàtiques que puguin sorgir. En canvi, Junts es mostra més escèptic, perquè creu que cap d’aquestes ciutats analitzades és comparable a Barcelona. I el PP té els seus dubtes sobre si serà efectiu per a tota la ciutadania, al mateix temps que demana tenir en compte els problemes que apareixen en altres municipis. El govern municipal valora "de manera molt positiva" totes les reunions, que es van concentrar al març, per l’assistència de regidors i assessors de tots els grups, així com dels alcaldes dels diferents municipis, i la seva "predisposició". Fonts municipals expliquen a EL PERIÓDICO que l’objectiu ha sigut poder compartir coneixement i experiències de les localitats on s’ha implementat aquest sistema.
Reunió al maig
La segona reunió del grup de treball estava prevista per al dimecres 9 d’abril, però finalment s’ha posposat per al 6 de maig, segons ha pogut saber aquest diari. S’hi compartiran les conclusions de les trobades "per continuar avançant en la proposta per a Barcelona", diuen les mateixes fonts.
Barcelona compta amb el precedent de Sant Andreu, on ja hi ha contenidors intel·ligents. Es van instal·lar en el marc del polèmic sistema porta a porta. Allí alguns veïns es queixen que s’avarien sovint i que la tapa es bloqueja i no es pot obrir. "El meu fa una setmana que està espatllat i les escombraries estan al terra, perquè la gent no les pot ficar dins", va explicar una veïna a l’Audiència Pública del districte d’aquest abril. Sens dubte, aquesta és una de les qüestions per tenir en compte perquè el sistema funcioni. Segons ha constatat ERC, el cost de la reparació periòdica en altres municipis ha arribat als 1.000 euros per contenidor.
A més, si deixen de funcionar, hi ha el risc que deixi de comptabilitzar els usuaris que els utilitzen, cosa que també afecta el sistema de bonificació de la taxa de residus. D’aquesta manera, és bàsic tenir un sistema que gestioni de manera òptima les dades perquè qui més recicli obtingui un descompte en la taxa anual ordinària. A tot això s’hi afegeix també la minuciositat d’instal·lar el tancament tecnològic als contenidors que ja hi ha als carrers, la bateria i la creació de les targetes amb les quals s’obren.
Una casuística vital per a Barcelona, però menys rellevant en municipis més petits que ja tenen aquests contenidors, és l’ús que en podran fer els turistes. Qui visita la ciutat no necessàriament ha de conèixer el sistema ni disposar d’una targeta per obrir el contenidor, i això pot provocar que s’acabin tirant escombraries al carrer si les alternatives no són pràctiques. És una cosa que pot passar a curt termini, segons la zona on es decideixi implementar aquesta prova pilot, si és més o menys turística.
Notícies relacionadesI, en aquesta línia, una altra circumstància per evitar és que els veïns deixin les escombraries fora del contenidor al trobar-lo tancat. També que es tiri l’orgànica en altres contenidors que sí que estan oberts o que directament es vagi a buscar un contenidor més lluny de la zona assignada, que sí que estigui obert.
Tot suposarà un esforç titànic de comunicació per donar a conèixer el model als residents afectats i acompanyar el canvi d’hàbits. Sigui com sigui, tot apunta que el procés per acordar el desplegament requerirà tanta paciència com la mateixa implementació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja