La Sagrada Família es perfila com a destí de peregrinació per Gaudí

La dimensió espiritual de l’arquitecte, que va ser declarat "venerable" pel Papa en el primer pas cap a la seva beatificació, pot atraure cada vegada més visitants per raons de fe.

La Sagrada Família es perfila com a destí de peregrinació per Gaudí
3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dilluns passat, el papa Francesc va declarar "venerable" Antoni Gaudí (1852-1926), l’arquitecte que va dedicar els últims anys de la seva vida a aixecar la Sagrada Família a Barcelona. El reconeixement de les seves "virtuts heroiques" suposa el primer pas oficial cap a la seva beatificació i, eventualment, la seva canonització com a sant. Un procés llarg que ja ha començat a notar-se en el perfil del visitant del temple, i que podria potenciar la visió de la Sagrada Família com un lloc de peregrinació i d’oració per als fidels. Turisme de Barcelona veu en això una nova "oportunitat" perquè la ciutat expressi "autenticitat" en l’oferta que atrau viatgers de qualitat.

Fins ara, Gaudí era conegut principalment per ser un gran arquitecte, referent del modernisme català, però, després d’aquest anunci, la seva dimensió espiritual guanya protagonisme. Així ho veu el mossèn Josep Maria Turull, rector de la basílica de la Sagrada Família, vicepostulador de la causa de canonització i vicepresident de l’Associació Canònica Pro Canonització d’Antoni Gaudí. "El fet de descobrir i ser reconegut el vessant espiritual de Gaudí farà que bona part de la gent vegi més clara aquesta dimensió, ja que l’Església reconeix que va ser un model de santedat i vida cristiana", va valorar en una entrevista amb EL PERIÓDICO.

"Més espelmes que mai"

Aquest canvi en la percepció pública de la figura de Gaudí s’ha fet visible poques hores després de l’anunci del Pontífex. "Aquest mateix dilluns a la tarda ja hem començat a notar que hi havia més espelmes que mai a la seva tomba", explica el mossèn. Les seves restes estan enterrades a la cripta de la Sagrada Família, un espai que, previsiblement, atraurà cada vegada més visitants per raons de fe.

El 2024, per les taquilles de la Sagrada Família van passar més de 4,8 milions de persones, cosa que suposa una mitjana diària de més de 13.000 visitants, i converteix el temple en un dels monuments més visitats del món, tant per part de turistes fidels com no creients. "Amb o sense beatificació, l’impacte del turisme és immens, però si s’avancés en el procés de canonització, hi podria haver una transició cap al turisme religiós", apunten fonts de l’Arquebisbat de Barcelona a aquest diari. Aquestes mateixes fonts recorden que, malgrat ser una gran atracció turística, la Sagrada Família no deixa de ser una parròquia que ofereix serveis pastorals als feligresos. Així, si s’arribés a produir, la beatificació de Gaudí podria obrir un nou capítol per al turisme a Barcelona. Però no serà una cosa immediata, ja que té el seu procés: després de la declaració de venerabilitat, s’exigeix la constatació d’un miracle per intercessió de l’arquitecte perquè pugui ser beatificat. El següent pas seria constatar un segon miracle, per finalment ser canonitzat com a sant.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el cardenal Joan Josep Omella va explicar ahir que des del Dicasteri per a les Causes dels Sants "estan estudiant un possible miracle", i va manifestar la seva alegria pel primer pas de declarar venerable Gaudí. "El nostre desig seria que tant de bo el 2026, que coincidirà amb el centenari de la seva mort, pogués ser declarat beat", va dir, afegint que aquesta declaració permetrà "poder resar" a Gaudí. Així mateix, l’arquebisbe cardenal va destacar que mitjans de comunicació de tot el món s’han fet ressò d’aquesta declaració com a venerable, i que això és una "alegria" per a Barcelona. També va valorar que Gaudí va treballar molt la fe i va voler donar la glòria a Déu a la Sagrada Família: "Ens mostra com tots nosaltres estem cridats com ell a ser sants".

Des de Turisme de Barcelona expliquen a aquest diari que "la beatificació de Gaudí coincidint amb el centenari de la seva mort, la finalització de la Torre de Jesús a la Sagrada Família i la capitalitat mundial de l’arquitectura obren una oportunitat única d’explicar Barcelona des de la nostra autenticitat".