Telefónica desmantella la central de coure de la històrica seu de Fontanella a Barcelona i l'Ajuntament requalifica l'edifici

L’immoble, que ara quedarà parcialment desocupat, és propietat del multimilionari Daniel Maté, que també és l’amo del Capitol. El canvi d’usos de la finca permetrà finançar la remodelació del teatre de la Rambla.

Telefónica desmantella la central de coure de la històrica seu de Fontanella a Barcelona i l'Ajuntament requalifica l'edifici
4
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquesta setmana una doble operació immobiliària que li permetrà aconseguir la propietat del Teatre Capitol de la Rambla, que reobrirà el 2027 sota titularitat municipal. Es tracta d’una transacció a múltiples bandes que, a més del consistori, implica Telefónica i un dels multimilionaris espanyols més desconeguts, Daniel Maté, que és el propietari actual tant del Capitol com de l’edifici històric de Telefónica a la plaça de Catalunya.

Segons va anunciar dilluns l’alcalde Jaume Collboni, l’Ajuntament aconseguirà la propietat de la finca on es troba el Capitol gràcies a la requalificació urbanística d’un altre immoble situat al número 2 del carrer de Fontanella. Els dos edificis pertanyen a Torcalena Servicios y Gestiones, una de les múltiples societats patrimonials a través de les quals opera en el sector immobiliari Daniel Maté, el patrimoni del qual, segons Forbes, s’estima en 2.600 milions de dòlars, cosa que el situa al lloc 1.421 del rànquing de persones més riques del món. Aquesta fortuna procedeix de la seva participació en el gegant miner suís Glencore, del qual va ser alt directiu (era el principal executiu del negoci de zinc) fins a mitjans del 2020.

Uns mesos abans, el novembre del 2019, va transcendir que Maté havia comprat a Telefónica per uns 100 milions d’euros la seva emblemàtica seu de la plaça de Catalunya, un edifici dissenyat per Francesc de Paula Nebot i Torrens i construït entre el 1926 i el 1928. A la planta baixa de la façana principal de la finca, al número 16 bis de la plaça de Catalunya, al costat del Portal de l’Àngel, es troba la botiga Movistar Centre, el vaixell capità comercial de l’operadora a Barcelona. L’edifici té un segon accés al número 2 del carrer de Fontanella que és el que ara ha sigut objecte de requalificació.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts del sector immobiliari, Telefónica alliberarà en les pròximes setmanes aquesta part de l’edifici que dona a Fontanella i que, històricament, ha acollit una central de coure de l’operadora de telecomunicacions. L’apagada analògica, és a dir, la digitalització i l’aposta per la fibra òptica, ha portat Telefónica a tancar més de 8.500 centrals d’aquest tipus a tot Espanya i ara ha arribat el torn d’aquesta cèntrica unitat barcelonina. Les fonts consultades destaquen que l’antiga central ja ha sigut desmantellada i que aquesta part de l’edifici quedarà ara a disposició del propietari. Telefónica continuarà sent un inquilí destacat de la finca, on continuarà tenint el seu flaghship a la capital catalana.

A l’allotjar un equipament de tipus tècnic com és una central de telefonia, l’edifici Fontanella 2 estava classificat urbanísticament com a immoble de serveis. Ara, l’Ajuntament el requalificarà perquè pugui tenir usos terciaris, és a dir, perquè es pugui dedicar a lloguer d’oficines i activitats comercials. Aquesta nova classificació suposa una important revalorització de l’edifici, ja que els seus propietaris en podran obtenir unes rendes molt superiors tenint en compte la cèntrica ubicació de la finca. L’Ajuntament de Barcelona ha xifrat en 37 milions d’euros la plusvàlua que generarà l’operació, una quantitat que es repartirà a parts iguals entre la propietat i el consistori. Precisament, seran aquests diners els que farà servir l’Ajuntament per executar les obres de rehabilitació del Capitol, que disposarà de dues sales i es preveu reinaugurar coincidint amb la Mercè del 2027. El projecte inclou també traslladar a l’edifici de la Rambla les oficines dels Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de Barcelona, una operació que permetrà al consistori estalviar-se un lloguer anual de 200.000 euros.

Inversor d’origen basc

Segons les fonts consultades, la decisió de Telefónica de tancar la seva històrica central del carrer de Fontanella, afegida a la requalificació de l’immoble, permetrà a Torcalena Servicios y Gestiones procedir a una remodelació integral de l’edifici per destinar-lo al mercat de lloguer d’oficines. EL PERIÓDICO s’ha posat en contacte amb aquesta companyia inversora per conèixer o poder confirmar aquests plans, però l’empresa ha declinat fer qualsevol tipus de declaració.

Notícies relacionades

Torcalena Servicios y Gestiones, que va comprar el teatre Capitol a mitjans del 2023, té la seu al carrer de Lagasca de Madrid i, segons consta al Registre Mercantil, compta amb dos apoderats solidaris: Albert Iten i Ludovico Calchi. Tots dos, segons expliquen al seu perfil de Linkedin, són executius del hòlding inversor suís Wille Finance, una societat que es presenta a la seva pàgina web com un multi family office que inverteix en el sector immobiliari, capital risc i en companyies cotitzades. Maté, que va néixer al País Basc però resideix a Suïssa, gestionaria part de la seva fortuna a través de Willie Finance.

Fins al 2011, Maté era un directiu totalment desconegut a Espanya. No obstant, la sortida a borsa de la multinacional suïssa Glencore, considerada com una de les més poderoses del món en el sector de les matèries primeres, el va convertir en un dels espanyols més rics, ja que es va destapar que controlava una participació en la companyia del 6,8% del capital valorada llavors en al voltant de 2.500 milions d’euros. L’executiu basc, que treballava a Glencore des de 1988, va ser el màxim responsable de la divisió de coure i zinc de la companyia, de la que es va desvincular el juliol del 2020 per jubilació.