Sector clau

Barcelona iniciarà els dies festius d’obertura comercial en zones turístiques el 18 de maig a l’espera d’un nou pacte per al 2026

Barcelona iniciarà els dies festius d’obertura comercial en zones turístiques el 18 de maig a l’espera d’un nou pacte per al 2026

EPC

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’inici de la temporada de més intensitat turística, just d’aquí un mes, tornarà a possibilitar l’obertura de tots els establiments comercials situats a la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) en diumenges i festius, que aquest any comprèn concretament el període entre el18 de maig i el 14 desetembre. Serà l’últim any de l’acord de quatre anys entre les patronals i l’Ajuntament de Barcelona, que a partir de l’any vinent hauran de reprendre el debat i aconseguir un nou consens sectorial. El comerç de barri no acceptarà superar el que s’ha pactat anteriorment, mentre que el del centre mirarà d’ampliar aquest calendari.

El 18 de maig serà el primer diumenge d’aquest 2025 en què els establiments podran obrir aquests dies, des de les 12.00 fins a les 20.00 hores. Segons va quedar recollit en l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials, firmat el 2022, aquesta possibilitat s’aplica fins al 2025 els diumenges i festius des del 15 de maig fins al 15 de setembre en els comerços inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). La delimitació d’aquestes àrees turístiques, al considerar que la seva obertura incentivava la despesa dels visitants sense alterar els hàbits de compra dels barcelonins, va ser fruit del pacte aconsguit per la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), UGT i CCOO, amb el vistiplau municipal i fins al 2025.

Així, en concret les zones autoritzades són a Ciutat Vella: El Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta. A l’Eixample, la Nova Esquerra de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, la Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni. A Sants-Montjuïc poden obrir els barris de Sants, Hostafrancs, Poble-sec i Font de la Guatlla. Al bari de les Corts. A Sarrià-Sant Gervasi, a Sant Gervasi-Galvany i en part dels barris del Putxet i el Farró. A Gràcia, a la Vila de Gràcia i part de la Salut, el Camp d’en Grassot, Gràcia Nova i Vallcarca i els Penitents. A Horta-Guinardó, en part del Baix Guinardó. Sant Martí: la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou i part dels barris del Parc i la Llacuna del Poblenou, i Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.

En aquesta ocasió es podrà obrir en les següents dates i en l’horari assenyalat, indica el consistori:

          Valoració després de quatre anys

          Fonts de l’àrea municipal de Comerç remarquen que «l’ajuntament manté el compromís de fer una valoració exhaustiva del funcionament de la ZGAT una vegada finalitzi el període acordat de quatre anys». No obstant, recorden que una sentència del Tribunal Constitucional el 2022 va anul·lar el punt de la llei catalana de Comerç que establia una vigència de quatre anys per a la categoria de municipiturístic. D’aquesta manera, no seria necessari que els municipis (com Barcelona) hagin de prorrogar-la. Afegeixen que «la voluntat del govern municipal és que qualsevol mesura que afecti els horaris comercials s’adopti amb el màxim consens».

          En aquest sentit, des de la patronal Barcelona Comerç, el seu president Pròsper Puig, emfatitzen que tot i que la normativa no podrà retallar l’actual oferta sense entrar en conflicte de nou amb la norma estatal, el comerç de barri no acceptarà que el calendari de dies festius creixi. Puig creu que el sector va fer un «gran esforç» per arribar a aquest pacte de quatre mesos, i apostaran per reeditar-lo. Manté que els barris no se n’han vist beneficiats en termes d’impacte econòmic, perquè «el 99% dels associats tenen botigues de menys de 300 metres quadrats i que no són franquícies que podrien obrir qualsevol diumenge». De manera que la repercussió real només és per al centre de la ciutat i els centres comercials, opina.

          Notícies relacionades

          Per contra, Barcelona Oberta, que aglutina eixos turístics i cèntrics, ha reivindicat en tot moment ampliar la quota d’obertures perquè la ciutat sigui més competitiva en l’àmbit del turisme, i aprofiti la despesa del viatger d’escapades de cap de setmana. La patronal, que ha realitzat alguns estudis de camp, defensa que la iniciativa esperona les compres impulsives per part dels turistes. Fonts de l’entitat creuen que el balanç ha millorat any rere any al ser més coneguda la campanya, que s’han complert les condicions de contractació i ha millorat la facturació. Així que reivindicaran que el període especial per a zones turístiques s’expandeixi, «començant per Setmana Santa i fins a Tots Sants», proposaran.

          Fora d’aquest període específic, els altres dies d’obertura autoritzada diumenge a Barcelona que quedaran per a la tardor i hivern, ja amb horari normal i en tot el conjunt de la ciutat aquest any seran: