Mobilitat
Aval de la UAB a la seguretat del carril bici bidireccional
Un estudi compara els índexs de sinistralitat i l’ocupació dels vials i dona com a resultat que hi ha més accidents als carrils d’una sola direcció.

La diferència entre la sensació de vulnerabilitat i el sinistre consumat podria ser també la llarga distància entre la realitat i el mite. Aquesta és una mica la conclusió a la qual ha arribat el geògraf i expert en mobilitat Samuel Nel·lo després d’analitzar la suposada perillositat dels carrils bici bidireccionals de Barcelona. En les tertúlies, aquests vials són un dimoni urbanístic. Però l’estudi de la sinistralitat registrada per la Guàrdia Urbana, maridat amb l’ocupació de ciclistes, dona un altre resultat: no hi ha evidències que demostrin que són més mortífers que la resta. És més, els d’una sola direcció obtenen pitjors resultats.
El 2019 Barcelona es va replantejar els carrils de dues direccions, sobretot al centre de la ciutat. A l’Eixample, els hàbits de mobilitat de tots els actors ja estan molt enquistats. Als vianants no els va semblar gens bé haver de mirar a les dues direccions abans de creuar (tampoc ajuda en absolut que els ciclistes no respectin el verd dels vianants). I als conductors els va caure el món a sobre quan a les cruïlles, a més de mirar pel retrovisor per si ve una bici i tenir un altre ull al pas de vianants, havien de girar el cap per si baixava un ciclista en direcció contrària.
Sense evidències
Nel·lo, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va tenir un pressentiment: "Sempre ha existit la percepció que són molt més perillosos, i en alguns casos em sembla un pensament raonable, però em vaig adonar que no hi havia cap prova científica". S’hi va posar i va començar a creuar dades. D’una banda, l’aforament de bicicletes; de l’altra, la sinistralitat en aquests mateixos punts.
Nel·lo va utilitzar dades públiques de l’Ajuntament de Barcelona per estudiar si un vial de dues direccions ha de tenir més sinistres, ja que el trànsit és molt superior. Aïllats els condicionants, va prendre com a mostra les dades entre el 2020 i el 2023. Ha analitzat 425 seccions de carril bicicleta, així que la mostra és altament representativa. Entre els que més sinistres concentren hi ha el de dues direccions d’Urgell i l’unidireccional de Sardenya a la part nord, al Guinardó. "Però no seria correcte dir que són els més perillosos o que són punts negres", assenyala.
El que no s’esperava Nel·lo és que en el còmput global li sortís que els carrils bici d’una sola direcció registressin més percentatge de sinistres. "És una diferència molt petita, però realment és una dada que m’ha sorprès, sobretot pel debat que fa anys que arrosseguem". Segons la seva opinió, si bé els carrils d’un sol sentit són "preferibles", els resultats indiquen que l’Ajuntament "no hauria d’oposar-se als bidireccionals". Nel·lo creu que el més important és el disseny del carril, sigui d’un o dos sentits: "La prioritat hauria de ser identificar els trams de carril bici amb més sinistralitat, estudiar-ne la problemàtica i prendre mesures".
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Guerra a Ucraïna Putin declara una «treva» unilateral per la Pasqua fins dilluns a la mitjanit
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors