NOUS CONSUMS
Més tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ al Raval
L’augment dels controls policials per acabar amb els mulirreincidents a Ciutat Vella provoca que també es trobin habitualment medicaments com Rivotril o Lyrica, que es barregen amb alcohol o estupefaents.
Després de la pandèmia va pujar el consum al carrer d’aquestes substàncies

Dins de l’operació portada a terme al Raval fa uns dies amb l’objectiu d’acabar amb els multireincidents, els Mossos d’Esquadra van requisar a una persona una dotzena de blísters d’un fàrmac anomenat Lyrica, el nom comercial de la pregabalina que s’utilitza com a antiepilèptic però que també té un fort component analgèsic. Precisament per aquests efectes es tracta d’un tipus de pastilla que és comuna en zones vulnerables en què hi ha moltes persones en risc d’exclusió social i amb forts problemes d’addicció. Com a mostra, la seva recent proliferació al districte barceloní de Ciutat Vella.
No únicament es pot trobar pregablina. També s’ha requisat Rivotril, una de les marques del clonazepam, que és un fàrmac pertanyent al grup de les benzodiazepines i que actua sobre el sistema nerviós central de forma sedant, relaxant i hipnòtica, entre altres característiques.
Aquestes pastilles se solen consumir barrejades amb drogues, com marihuana o haixix, o amb alcohol, malgrat que també hi ha qui les ven per unitats a persones que viuen al carrer i tenen addiccions per calmar la síndrome d’abstinència. Són medicaments que s’administren amb recepta i no es consideren substàncies estupefaents, per la qual cosa la policia sol requisar aquestes pastilles quan algú en porta moltes a sobre, sota la sospita que hi pot traficar.
No obstant, no se l’acusa de cap delicte contra la salut pública, sinó que es porten a comissaria i es diu a la persona que les portava que les pot anar a buscar si presenta una recepta mèdica que acrediti que és habitual que les prengui. Fonts policials indiquen que ningú reclama aquest tipus de fàrmacs.
La majoria de consumidors procedeixen majoritàriament del nord de l’Àfrica i viuen en una situació d’exclusió social. A finals de la primera dècada d’aquest segle, en aquests països es va posar de moda entre la gent jove l’anomenat Karkubi. Segons la Policia Nacional, es tracta d’una droga originària del Marroc, elaborada a partir de la fusió d’haixix i Rivotril (clonazepam), que, barrejat amb alcohol o cola, pot generar al·lucinacions. S’anomena la droga dels pobres pel baix cost i fàcil accés.
Amb la migració per tota la conca mediterrània d’aquesta població, el consum d’aquesta droga s’ha anat estenent a altres països. Segons l’informe Fentanil a Espanya. Evidències, percepcions i realitats, realitzat per Episteme Investigació i Intervenció Social, les "persones joves drogodependents, especialment aquelles que han passat l’adolescència en un centre de menors, tenen gran preferència" per la pregabalina "com a droga d’abús".
"Els últims anys, els menors no acompanyats han provocat una gran atenció mediàtica. Els seus consums de drogues estan motivats per una existència marcada per l’impacte de l’experiència migratòria i la situació de sensellarisme. Tot i que les seves drogues de preferència són els fàrmacs com el clonazepam i la pregabalina són persones intrínsecament policonsumidores, que tampoc menyspreen l’heroïna", diu l’informe.
Atencions al Clínic
Segons dades de la Unitat de Toxicologia Clínica de l’hospital Clínic de Barcelona el 4,6% dels 1.523 casos d’intoxicacions per drogues atesos a Urgències l’any passat van ser per pregabalina. Es tracta d’una xifra similar a la del 2023, quan es va registrar l’afectació d’aquest fàrmac en el 4,37% dels 1.509 casos d’intoxicacions per drogues atesos.
El doctor Emilio Salgado, responsable de la Unitat de Toxicologia Clínica del Clínic, remarca que aquest tipus de substàncies es prenen de forma lúdica, barrejades amb drogues o alcohol, però també per rebaixar els efectes del consum crònic d’estupefaents en zones marginals. Per això, s’han trobat casos de persones que n’abusen. Es tracta de fàrmacs potencialment addictius i barats, encara que s’administrin amb recepta, segons el doctor Salgado, que afegeix que després de la pandèmia hi va haver un increment del seu consum als carrers malgrat que ara està més estabilitzat. Amb tot, assegura que aquest fenomen no es produeix únicament a Barcelona sinó que també s’ha descobert en altres parts d’Europa.
Notícies relacionadesEl doctor Salgado recorda que aquests fàrmacs no tenen una regulació tan "estricta" com els opioides, sinó que s’utilitzen per al dolor. Malgrat això, a la fitxa tècnica la farmacèutica va haver d’afegir que poden "influir en persones amb antecedents de consum crònic o de dependència prèvia".
També assenyala que van començar a detectar el consum d’aquests fàrmacs al fer anàlisis de sang a les persones d’origen nord-africà que la policia portava a Urgències quan les trobaven inconscients al carrer. A l’examinar les proves mèdiques, descobrien l’abús d’aquests medicaments, que també es prenien barrejats amb drogues . En alguns casos es tractava de detinguts que per tenir valor per delinquir ingerien aquestes substàncies i després en notaven els efectes relaxants.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Guerra a Ucraïna Putin declara una «treva» unilateral per la Pasqua fins dilluns a la mitjanit
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors