Barcelona posa a prova les seves fonts abans de recuperar-les

El pla de represa progressiva marcat per l’Ajuntament, que s’acabarà a mitjans del 2026, preveu que al juny ja siguin actius 74 sortidors. La Font Màgica, per la Mercè.

Barcelona posa a prova les seves fonts abans de recuperar-les
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Dels estanys Fonts Bessones de la plaça de Catalunya de Barcelona ahir sortia aigua. Feia més de dos anys que no es veia la imatge: com la resta de fonts de la ciutat, han estat tancades aquest temps a causa de la sequera (la pitjor en 200 anys) i les restriccions d’aigua que aquesta va imposar.

Segons un portaveu de l’Ajuntament de Barcelona, les fonts "encara no estan en funcionament". Aquests dies de Setmana Santa, el consistori està fent "proves" en diferents fonts de la ciutat i també "omplint els vasos", entre altres treballs. L’objectiu, "comprovar que tot funciona correctament abans de la posada en marxa", la primera fase de la qual acabarà al juny i que estarà liquidada del tot a mitjans de l’any que ve. El consistori assenyala que "encara no sap" quan funcionaran les Fonts Bessones.

L’alcalde Jaume Collboni va presentar l’abril passat un pla de represa progressiva de les fonts, el "símbol de tornada a la normalitat" després de la sequera. Ja llavors es va advertir que la inactivitat de les fonts obligaria a portar a terme certes reparacions i una posada a punt complexa.

Per superfícies

Així, aquesta represa tindrà lloc en tres fases, des d’aquest abril i fins a mitjans del 2026. En la primera, que acabarà al juny, tornaran a funcionar 74 fonts: les de menys de 40 m2 de superfície i cinc del passeig de Gràcia. En la segona etapa, entre el juny i l’octubre, es recuperaran les 73 fonts d’entre 40m2 i 100 m2, a més de l’emblemàtica Font Màgica de Montjuïc, que es reestrenarà per la Mercè. Finalment, entre l’octubre del 2025 i el primer semestre del 2026, es posaran en marxa les 72 fonts ornamentals de més de 100 m2 de superfície.

Segons va informar Collboni llavors, Barcelona construirà set noves fonts i 19 es mantindran paralitzades perquè estan pendents de rehabilitació o de fer-hi obres de millora. El volum d’aigua que gasten les fonts ornamentals de Barcelona és de 78.835 metres cúbics, tot i que cal recordar que totes tenen uns sistemes de recirculació (únicament s’omplen per compensar l’evaporació i l’aigua que es filtra).

Autosuficiència

Notícies relacionades

A més, l’Ajuntament s’ha compromès a ampliar la quantitat de dipòsits d’aigües pluvials i aigua freàtica (la que es treu del subsol). La ciutat estarà així més a prop de deixar de necessitar aigua potable per al reg i la neteja de carrers. Amb l’aixecament de restriccions, es tornarà a utilitzar aquest recurs potable, però la idea és reduir-lo al màxim.

Sobre els arbres que van morir durant la sequera, Collboni va detallar que el 40% del verd urbà de la ciutat ja s’ha replantat. En el dia d’avui, el 55% de l’aigua que consumeixen les fonts és freàtica i el 45% potable. A mitjà termini, aquests percentatges han de canviar fins que el 100% sigui subterrània, diu l’Ajuntament.