Licitació

Barcelona busca empresa per al manteniment dels seus 36.500 semàfors

El contracte, per un valor pròxim als 32 milions d’euros per tres anys, divideix la ciutat en dos lots i té com a principal repte les incidències causades pels grafitis i la publicitat que tapen els senyals

Semàfors de Mortadelo i Filemón: aquests són els llocs de Barcelona on estan ubicats

Barcelona estudiarà renovar el sistema semafòric amb ajuda de la IA

Semáforo del cruce de Aragó con Muntaner

Semáforo del cruce de Aragó con Muntaner / Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Falten quatre anys per celebrar el centenari de la instal·lació del primer semàfor a Barcelona. Es va col·locar a l’encreuament de Balmes amb Provença el 1929, coincidint amb l’Exposició Internacional. La ciutat anava una mica tard, ja que Londres ja va col·locar-ne un el 1868 davant el Parlament britànic. En els seus orígens, l’invent requeria el control d’unguàrdia de trànsit. Era, d’aquesta manera, el responsable del manteniment del pal. Avui seria poc pràctic, ja que a la capital catalana ja hi ha prop de 36.500 semàfors, a més de molts altres senyals de regulació del trànsit. Perquè funcionin com cal, el consistori convoca de manera regular un concurs públic. Acaba de sortir la nova licitació per als pròxims tres anys (amb un any extra de possible pròrroga). La barbaritat de 32 milions d’euros perquè les empreses privades es reparteixin dos lots: zona Besòs i zona Llobregat.

Els semàfors més antics de Barcelona, a Urgell amb Buenos Aires i Londres /

Edwin Winkels

Us pot semblar un dineral i potser creieu que tampoc és una feina tan complicada. Però el cert és que la casuística de possibles incidències és llarga: semàfors amb publicitat, grafitis o pintura; capçals torts (la deriva màxima és de 10°); lents trencades, o falta de visibilitatper l’arbratge o qualsevol element aliè al senyal, com una bastida. L’adjudicatari, tal com estableixen les bases del concurs, no té marge per a la relaxació, ja que haurà de «garantir la plena funcionalitat de tots els sistemes i instal·lacions de la xarxa semafòrica en tot moment i, alhora, vetllar per la millor qualitat i estat de conservació de tots els equips i components que els constitueixen».

Pas per als bombers

L’empresa o empreses guanyadores (una sola companyia es pot emportar els dos lots), a més dels semàfors, també haurà de mantenir en perfecte estat de revista els sistemes de corredors d’emergència reservats per als bombers. També hi ha els carrils multiusos, així com el manteniment preventiu de les càmeres de vídeo que controlen el trànsit.

Instal·lació dels nous semàfors de Mortadelo i Filemón, a la ronda de Sant Pere amb passeig de Gràcia /

Anna Puit

El contracte inclou el manteniment dels semàfors més antics que es mantenen actius a la ciutat. Es van instal·lar a finals de la dècada dels 50 i allà segueixen, als encreuaments d’Urgell amb Buenos Aires i Londres. Tenen un parell de peculiaritats. La primera, que tenen quatre cares, ja que quan es van col·locar, els carrers implicats, com passava a moltes grans artèries de l’Eixample, tenien dues direccions de circulació. La primera, que són els únics que no inclouen el senyal que obre i tanca el pas dels vianants. Tindria poc sentit, tenint en compte que estan agafats a una columna de pedra situada en plena intersecció.

La mala sort dels contractes

Farà bé l’ajuntament a revisar mil vegades tota la documentació, ja que aquest mateix concurs, en l’última dècada, s’ha hagut de repetir diverses vegades almenys en dues ocasions. Entre el 2014 i el 2015 va ser necessari tornar a convocar la licitació tres vegades. Primer va caure per una controvertida i insòlita subhasta que va ser recorreguda per alguns aspirants. I després, per una licitació que no resultava jurídicament admissible, ja que es van modificar les bases respecte al procediment anterior.

Semàfor calzinat, a Balmes-Aragó /

Carlos Márquez Daniel
Notícies relacionades

El 2019 es va tornar a repetir la mateixa història. Es va anul·lar en primera instància per «una infracció en les normes reguladores del procediment d’adjudicació». En resum, la licitació venia carregada d’errors de forma, com fer referència a la càrrega d’un vehicle i parlar de 600 metres cúbics. Seria un tros de camió… Volien dir sis metres cúbics. L’ajuntament es va embarcar en la segona temptativa després d’esmenar els errors de la primera, però el tema va tornar a quedar en repòs perquè tres de les empreses postulants van presentar un recurs.

Es donava el cas que una de les companyies que van al·legar era una de les concessionàries actuals, amb la qual cosa, parant el procés, va guanyar un semestre de més amb uns diners assegurats gràcies a la pròrroga. De moment, la present convocatòria només conté una ampliació del termini per presentar ofertes (fins al 12 de maig) després de detectar-se tres errors en l’ampli plec de condicions tècniques.