Ciutat vella

Els comerciants del Raval reivindiquen la presència de ‘skaters’

L’associació de venedors estima que sense patinadors a la futura plaça dels Àngels podrien desaparèixer gairebé una trentena de locals.

Els comerciants del Raval reivindiquen la presència de ‘skaters’
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La transformació que afronta la plaça dels Àngels, més coneguda com a plaça del Macba, ha obert la caixa dels trons sobre els usos que ha d’encapçalar el futur espai públic. Després de l’ampliació del museu, es reformarà la famosa plaça dura, sense que de moment hi hagi un nou disseny decidit. Però la idea central, expulsar l’activitat dels skaters de la zona, compta amb la ferma oposició de l’Eix Comercial del Raval. Més enllà de l’arrelament d’aquesta pràctica, destaca l’impacte econòmic que ha suposat en el teixit comercial: si els monopatins desapareixen, amb ells podrien caure gairebé una trentena de negocis. Al seu lloc, reivindiquen una escola de skate.

Així ho explica el seu president, Jordi Bordas. Tot i que el debat sobre l’hegemonia dels patinadors sempre ha estat sobre la taula i la reforma es contempla com una via per alliberar l’espai públic centrat en aquesta activitat una vegada retirat el podi que utilitzen, l’entitat creu que el remei seria pitjor que la malaltia. Bordas estima que 18 comerços dedicats a botigues de roba, taules, rodes, reparacions i d’altres, desapareixerien si els skates surten del barri. I també es veurien en escac una desena d’establiments de menjar ràpid que solen freqüentar i viuen d’aquests usuaris.

L’evolució del comerç del Raval és complexa, cada carrer té les seves particularitats. D’una banda hi ha una gran implantació de botigues regentades per immigrants instal·lats a la zona. Carrers amb més presència filipina, marroquina, algeriana, pakistanesa... D’altres, com Joaquín Costa, on es concentren restaurants i bars, i botigues d’especialitats. A Doctor Dou destaquen les botigues més de tendències i modernes, més freqüentades per expats.

Bordas assumeix que "hi ha alguns mals usos de la zona de nit i cal fer que es respectin els horaris". I tot i que el veïnat s’ha queixat llargament de les molèsties i omnipresència dels monopatins, en els últims temps residents i patinadors han fet front comú en algunes queixes contra el projecte de reforma. "L’activitat dels skaters s’ha de salvar sí o sí", insisteix. "Si els treuen el podi, se n’aniran", diu amb referència al gran sòcol del Macba, que el consistori preveu reformular.

Així que els comerciants estan lluitant per un "acord" amb els veïns, el Macba i els patinadors que ofereixi alternatives als plans originals. Operadors de diversos establiments confirmen les conseqüències en l’activitat comercial que tindria aquest canvi de guió. Perquè el barri compta amb locals tancats i no hi ha precisament cues d’emprenedors per donar-los relleu, així que nous tancaments serien difícils de neutralitzar, coincideixen.

Notícies relacionades

Fràgil economia

En aquest context, el representant dels comerciants assenyala que malgrat la mala fama per inseguretat que hi ha al Raval, el problema dels narcopisos i narcolocals ha millorat en els últims temps i ha tornat un millor turisme. "L’Ajuntament està fent fent esforços amb la seguretat i la neteja", afegeix. Però el comerç i els serveis de la zona estan digerint encara els crèdits i efectes de la pandèmia, i la fràgil economia de l’entorn el porta a defensar ara el focus comercial que va aconseguir el fenomen de l’skate. "Són gent sana, antibotellon", assenyala, defensant la conciliació dels usos i que el consistori no els retalli. En el seu lloc, reivindica treure partit d’aquesta tradició nascuda després dels Jocs Olímpics de 1992 i apostar per una "escola especialitzada", on no només s’abordi l’esport, sinó també el civisme, proposa.

Temes:

Macba Focus