AUTOCAR SINISTRAT

L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França

Allianz retalla un 25% els avançaments de les indemnitzacions fins que l’atestat aclareixi quins ocupants portaven posada la protecció en el vehicle de l’Hospitalet accidentat l’1 de desembre.

L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’uns mesos de la mala experiència, bona part dels ferits de l’autocar procedent de l’Hospitalet de Llobregat que es va accidentar a França després d’un dia d’excursió a Andorra l’1 de desembre passat han rebut avançaments de les indemnitzacions per alleugerir la condicions precàries que viuen i que les lesions que pateixen han aguditzat.

No obstant, afectats en el sinistre en què van morir tres viatgeres, i pel qual el xòfer va ingressar a presó provisional al donar positiu en cocaïna, han apel·lat contra els imports dels avançaments sufragats per Allianz, de qui depèn l’assegurança del bus que va impactar contra un mur en una carretera del Pirineu francès. Segons un equip d’advocats que assisteix els damnificats, la companyia ha rebaixat les quantitats a l’espera que es resolguin les incògnites que encara planegen sobre el succés, en què una quarantena de residents a l’àrea metropolitana de Barcelona van resultar ferits.

El bufet Indemnización por Accidente assessora 17 ferits i els parents de les víctimes mortals. Ignacio González Gugel, lletrat del despatx, assenyala que "Allianz està aplicant una reducció provisional del 25% en totes les seves ofertes a lesionats i familiars dels morts". L’advocat explica així mateix que la firma ha retallat les sumes amb què ha començat a reparar els afectats "perquè considera que encara no pot saber amb exactitud si cadascun dels passatgers portava cordat el cinturó de seguretat en el seu seient, cosa que, segons el criteri de la companyia, suposaria una minoració de l’import indemnitzatori".

El despatx ha recorregut en els 20 casos que representa. "Reclamem una compensació per una quantia superior per tots ells", comenta González Gugel. Manifesta també que "Allianz es nega a assumir la totalitat de les indemnitzacions fins que no es pugui saber amb exactitud si cadascun dels passatgers portava correctament cordat el cinturó de seguretat".

Per la seva banda, la companyia d’assegurances no es pronuncia sobre la quitació cautelar de què es queixen els damnificats. Sí que diu que "els pagaments a compte estan en procés" i que els ha transferit a "més del 70% de persones afectades, incloent els familiars dels morts". Allianz destaca que va oferir o va costejar pagaments a "tots" els perjudicats abans que transcorreguessin tres mesos del sinistre, com exigeix la llei, i tenint en compte la "informació disponible sobre les seves lesions".

Perfil vulnerable

Els advocats van pregar que no s’esgotessin els terminis per pagar els avançaments, tenint en compte les penúries que els damnificats han suportat. Els lletrats han remarcat el perfil vulnerable dels passatgers que van pagar un preu escandalosament baix, 27 euros, per unir-se a la visita d’un dia que va acabar en tragèdia.

La immensa majoria dels viatgers són immigrants –sobretot colombians, tot i que també d’altres països llatinoamericans– i d’extracció humil. Els advocats han testificat que, en alguns casos, han hagut de mediar davant les dificultats dels seus clients per costejar el lloguer arran de l’accident, al no percebre prou ajudes per cobrir els salaris durant el període de baixa o no tenir una relació laboral formalitzada.

González Gugel esmenta les dificultats dels afectats per justificar també que s’hagi apel·lat contra les quantitats que Allianz està desemborsant. "No són suficients en cap cas per cobrir les seves necessitats i alleujar les dificultats que estan passant", assegura el lletrat. El despatx d’advocats i la companyia no han aclarit encara quins imports han cobrat els damnificats fins ara. D’altra banda, Allianz remarca que "no hi ha demores en els pagaments" a les víctimes i que "s’estan realitzant conforme al que estava previst". Remarca que "s’aniran pagant gradualment els imports relacionats amb els perjudicis consolidats i previsibles al llarg del procés de recuperació".

Els ferits "encara s’estan estabilitzant de les seves lesions", assenyala González Gugel, per la qual cosa expressa que "no és possible de moment establir una valoració definitiva de les seqüeles". Així doncs, ara per ara, les propostes de compensació presentades per la companyia d’assegurances corresponen únicament a avançaments de la indemnització, apunta l’advocat.

Notícies relacionades

González Gugel esmenta que "totes les ofertes realitzades per Allianz es troben condicionades al resultat final de l’atestat" de la policia. Els agents ho han d’aportar al tribunal de Marsella (França), que és l’encarregat de la investigació i on les víctimes estan representades com a perjudicades. Allianz ressalta també que ha finançat "les despeses assistencials necessàries, incloent la repatriació d’un dels morts", i es declara "compromesa amb l’atenció i amb el suport a totes les víctimes d’aquest tràgic succés".

En el sinistre de fa ja quatre mesos i mig, dues dones colombianes van perdre la vida a l’acte, mentre que una passatgera paraguaiana va morir gairebé un mes més tard a l’hospital de Perpinyà (França), al no reposar-se dels traumatismes. Després de diverses setmanes d’espera, el cadàver de la tercera víctima va poder ser traslladat al seu país d’origen. Qüestió al marge és que els ferits encara no han recuperat pertinences i documentació que va quedar retinguda després de l’accident. González Gugel ho atribueix a "la lentitud del procediment judicial".