EDUCACIÓ

Pares d’una escola prop de l’AP-7 demanen mantenir el bus escolar

Una manifestació va col·lapsar ahir els accessos a l’Escoleta de Bellaterra, un centre públic pràcticament aïllat per carreteres, vies de tren i la UAB.

Pares d’una escola prop de l’AP-7 demanen mantenir el bus escolar
2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Periodista

Especialista en històries veïnals, política municipal i reporterisme social

Ubicada/t a Vallès Occidental

ver +

Més de 150 mares, pares, alumnes i avis es van manifestar ahir al matí caminant des del nucli urbà de Cerdanyola fins a l’Escoleta de Bellaterra, una escola pública infantil que té un servei de transport escolar –de caràcter no obligatori– que acabarà quedant suspès a partir del curs vinent. L’accés al centre des de la ciutat implica travessar el pont de l’autopista AP-7 –amb un camí estret i poca protecció, fet que les famílies consideren "especialment perillós"–, a més a més de la carretera B-30, la línia R4 de Renfe i el perímetre de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La manifestació, sorollosa però pacífica, sota el lema Sense bus hi ha embús, va ocasionar retencions de trànsit en plena hora punta –va començar a les 8.15– i va visibilitzar el que les famílies consideren una amenaça directa al dret a l’educació. El detonant va ser la recent comunicació, a finals de març, que l’actual contracte de transport escolar s’extingirà al terme del curs 2024-2025. La Generalitat preveu llançar una nova licitació el 2026, però entre els dos processos es podria obrir un buit de diversos anys, "sense cap servei alternatiu i amb la incertesa de si el concurs es resoldrà", denuncien les famílies.

Actualment, 140 alumnes utilitzen diàriament el servei de transport escolar, que inclou tres autocars privats amb monitors. Representa el 33% de l’alumnat, que l’única opció que té per arribar-hi seria el vehicle privat o caminant a través d’un traçat que no és segur, segons denuncien les famílies.

Notícies relacionades

El cost total ha passat de 76.000 euros el 2021 a més de 176.000 en l’última licitació. Les famílies assumien un 37% del cost (uns 28.000 euros anuals), l’ajuntament un 7%, i la resta ho cobria el Departament d’Educació. Amb l’augment de tarifes, la part que recauria sobre les famílies es duplicaria, fins a arribar als 60.000 euros.

"No és un transport de luxe, és una necessitat. Històricament, aquest centre ha tingut servei de bus perquè no hi ha cap altra manera segura d’accedir-hi", va explicar ahir Agustina M. Vivot, portaveu de la Comissió de Transport de l’Afi. "No parlem d’una línia d’autobús urbà, sinó d’un transport escolar regulat, amb monitors, reservat per a menors de 12 anys. L’única alternativa que ens deixen és assumir un cost impossible o exposar-nos a perills diaris".