Troballa arqueològica

Un vaixell del XV emergeix entre les obres d’un pàrquing a la Ciutadella

Les restes "excepcionals" s’han descobert al solar de l’antic mercat del Peix. Els experts calculen que el procés d’extracció i restauració pot durar entre quatre i cinc anys, ja que es tracta d’una feina minuciosa.

Un vaixell del XV emergeix entre les obres d’un pàrquing a la Ciutadella
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’esquelet d’un vaixell que data dels segles XV o XVI ha emergit entre les obres de construcció del futur pàrquing de Barcelona Serveis Municipals (BSM) a la Ciutadella del Coneixement, al solar de l’antic mercat del Peix, a una profunditat de cinc metres sota el nivell del mar. Fa 500 anys la riba marítima de Barcelona arribava molt més a l’interior del que avui coneixem. L’embarcació ha sigut batejada com a Ciutadella I, és de tradició mediterrània i, ara per ara, no se’n sap gaire cosa més que el fet que es tracta d’un esquelet de grans dimensions, de 10 metres de llarg i 3 metres d’ample.

L’esquelet està subjectat per dues bigues horitzontals de fusta i l’estructura està formada per una trentena de peces corbades i set més que recobrien l’exterior del vaixell. Aquesta construcció era habitual al Mediterrani durant l’edat mitjana i es va estendre a tot Europa a partir de mitjans del segle XV. L’equip de l’empresa Arqueòlegs.cat és el que lidera la intervenció que es va iniciar el març del 2023 sota la direcció de l’arqueòleg Santi Palacios i de la restauradora Delia Eguiluz.

"Un moment molt delicat"

Es tracta d’un derelicte, que és com es coneix en termes d’arqueologia subaquàtica un vaixell naufragat o abandonat i cobert per sediments al llarg del temps. Els arqueòlegs van explicar ahir als periodistes, juntament amb Xavier Maese, un especialista del Servei d’Arqueologia de Barcelona, que és una "troballa excepcional".

"De vaixells d’aquestes dimensions no se’n troben cada dia", va recalcar Palacios. Aquest arqueòleg, però, va admetre que havien previst que es trobarien restes d’algun vaixell enfonsat per la proximitat al port. Aquest en concret el van trobar a mitjans d’abril. Durant els pròxims mesos esperen arribar a saber on es va construir a partir de l’anàlisi de la resina de la fusta, cosa que reflectirà "un fet bastant interessant en relació amb el context històric".

Els especialistes calculen que el procés d’extracció i restauració es pot allargar entre quatre i cinc anys, ja que és una feina minuciosa. L’estat de conservació és molt fràgil, de manera que s’està en "un moment molt delicat". Els materials com la fusta es descomponen amb facilitat. Ara mateix estan acabant de fer la neteja inicial de l’embarcació per després poder-ne portar a terme l’extracció, que s’haurà de fer "peça a peça", per traslladar-les tot seguit a un dipòsit d’aigua, on es farà la consolidació final de les fustes. Durant aquest temps, els arqueòlegs hauran de generar un model 3D de gran precisió de l’embarcació per registrar cada peça tal com estava després de ser descoberta. També hauran de fer una neteja acurada i alhora una numeració de cada element del vaixell perquè després l’embarcació es pugui reconstruir fidelment als laboratoris de conservació.

L’equip encara no ha acabat l’excavació del solar, d’aproximadament 7.000 metres quadrats. Queda al voltant del 10% o el 15% de l’espai, en el qual no descarten trobar altres restes arqueològiques. La zona presenta nivells de sorres i llims molt fèrtils, on també s’han trobat llavors d’avellana i pinyes senceres, unes restes que ara mateix també s’estan analitzant.

Segons els especialistes, aquest tram de Barcelona sota l’antic mercat del Peix hauria sigut, segles enrere, un sector portuari o d’aigües poc profundes, cap a on les marees i els corrents haurien arrossegat el vaixell abans no quedés sepultat i abandonat on és ara.

El segon vaixell

Notícies relacionades

Aquest és el segon vaixell que es troba en una operació arqueològica en condicions semblants. El primer va ser el Barceloneta I, que va ser descobert el 2008 durant una excavació a la vora de l’estació de França, en el marc dels treballs sobre el baluard de Migjorn de l’antiga muralla de Mar i el primer moll artificial del port.

Datades del segle XV, es tracta de les restes d’un vaixell d’origen cantàbric –probablement basc–, que van ser restaurades durant més de sis anys i que en aquests moments es poden veure exposades al Museu d’Història de Barcelona. En col·laboració amb el port, també es va crear una reconstrucció en 3D i un mapa interactiu de les rutes del segle XV.