BCN vol convertir botigues en refugis contra la calor

L’Ajuntament vol ampliar la xarxa actual per oferir més espais on prendre un respir davant les temperatures extremes.

BCN vol convertir botigues en refugis contra la calor
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els últims anys les temperatures extremes –sobretot a l’estiu– han popularitzat el concepte refugi climàtic, que no és més que un espai on protegir-se de la calor o del fred i prendre un respir. Barcelona té una xarxa de 369 d’aquests refugis, entre els quals figuren biblioteques, centres comercials, equipaments com centres cívics i casals de barri, piscines, parcs i jardins, entre altres. Els termòmetres no sembla que hagin de baixar tampoc aquest estiu i l’Ajuntament s’ha fixat com a objectiu ampliar encara més la disponibilitat d’aquests espais a tota la ciutat amb un nou perfil de locals.

Està buscant el suport de petits equipaments compromesos a mitigar l’impacte del canvi climàtic, com farmàcies i botigues de barri. De moment no s’ha concretat quins serien ni quines condicions haurien de tenir, el consistori només està fent una crida a aquests comerços per valorar si la iniciativa podria tirar endavant i sumar més refugis climàtics a la seva llarga llista actual.

Operarien com un microrefugi, que és gairebé el mateix. Com la paraula indica, la diferència principal és la mida. Els refugis climàtics són de més de 50 metres quadrats mentre que els microrefugis no hi arriben. Així doncs, un microrefugi és més petit i ofereix un espai interior gratuït per protegir-se de les temperatures durant una estada curta.

Solen oferir un o diversos llocs on asseure’s i han de ser segurs, accessibles i tenir una temperatura adequada. Durant el període de calor l’espai ha de tenir un sistema de climatització de 26 graus i durant el període de fred, de 21 graus. Opcionalment, poden disposar d’aigua i lavabo sense cost per a la ciutadania.

D’aquesta manera, l’objectiu perseguit és doble: incrementar progressivament els espais disponibles per ser habilitats com a refugis climàtics o microrefugis i que aquests últims en concret puguin difondre informació sobre on es troben els refugis més pròxims i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de prendre mesures davant temperatures extremes. El 98% dels barcelonins té un refugi climàtic a menys de 10 minuts de casa i el 68% en té un a menys de 5 minuts.

Equipaments privats

La possibilitat que les farmàcies, comerços i entitats siguin microrefugis és una iniciativa que va començar a sorgir l’any passat, arran de la incorporació d’espais privats a la xarxa de refugis climàtics, com els centres comercials. L’Ajuntament té en compte experiències com la del projecte municipal Radars, que combat la soledat no desitjada de les persones grans amb la col·laboració de farmàcies, comerços, entitats i persones voluntàries.

D’entre els 369 espais condicionats a Barcelona per afrontar les altes temperatures hi ha 49 biblioteques, un parell de centres comercials, 25 complexos esportius, 119 equipaments de proximitat (la gran majoria centres cívics i casals de barri), 15 interiors d’illa, cinc entitats culturals, 18 museus, 44 parcs i jardins amb zones amb ombra, nou patis d’escola i 56 piscines. També hi ha la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona i les oficines Ecos Grup Cooperatiu.

Tota aquesta xarxa es va ampliar l’any passat, tot i que un de cada tres refugis climàtics de Barcelona va tancar a l’agost malgrat intensificar-se la calor, tal com va explicar aquest diari. Dels 369 espais climatitzats que figuraven en la llista municipal, 121 van estar inoperatius durant tot el mes o part d’aquest. La xarxa es va empetitir un any més a l’arribar les dates per excel·lència de les vacances.

Notícies relacionades

L’Ajuntament ja ho va advertir quan va anunciar l’any passat unes 120 incorporacions a la nòmina de llocs condicionats per protegir-se de la calor. Va avisar llavors que no tots serien accessibles cada dia d’estiu i que s’hi podria entrar en horari habitual d’obertura.

La regidora de Salut, Marta Villanueva, va admetre en una comissió que hi havia marge "per continuar treballant" i va explicar que l’Ajuntament havia proposat incorporar locals perquè siguin "espais de curta estada" per alleujar les altes temperatures i operar també com a punts d’informació per suportar la canícula. A dos mesos per a l’estiu, caldrà esperar per veure els resultats d’aquesta crida.