EL RETRAT DEL NOU TÈCNIC BLAUGRANA
Sito, un 'balcànic' espanyol
Quatre jugadors que van estar a les ordres de Sito el defineixen com un tècnic "canyer, disciplinat i meticulós fins a cotes impensables"
mumbru-sito
Va néixer a Madrid i va créixer a Aragó, fent els seus primers passos com a entrenador a Montsó, però els seus jugadors van arribar a tenir en algun moment la sensació de comptar amb un cap de la vella escola balcànica. Així ho expliquen a aquest diari quatre homes que van estar a les ordres de Sito Alonso, el nou tècnic blaugrana que assegura la màxima dedicació.
Inicia l’anàlisi el veterà Álex Mumbrú, que va coincidir amb Sito dos anys a Bilbao (2014-16). «Va arribar a l’equip en una situació molt similar a la del Barça actual, en un context convuls i enrarit. Ho va posar tot al seu lloc amb les idees clares. El Barça l’ha encertat de ple. Diria que està entre els meus millors entrenadors, juntament amb Aíto», explica l’aler, de 38 anys, que es troba de vacances a Formentera.
«Sito és un innovador, un perfeccionista que vigila tots els detalls. És molt competitiu i busca solucions en cada jugada, en cada moviment», afegeix l’exinternacional, el capità actual del Bilbao Basket i exjugador de la Penya i el Madrid.
Un altre veterà il·lustre, David Doblas, va conviure també amb Sito al País Basc. Durant tres anys va ser pupil del nou tècnic blaugrana. «Parlem d’un entrenador diferent, que et fa sentir diferent. Controla molt tots els conceptes buscant la jugada perfecta, el bloqueig ideal...», explica l’excapità del Gipuzkoa Basket, que ha jugat l’últim curs a Grècia.
El pivot, de 35 anys, destaca els «plans personalitzats» del tècnic, que cuida també els aspectes emocionals i psicològics. «És canyer, però deixa parlar, valora l’opinió del jugador. En termes generals, és el millor tècnic que he tingut per sobre de Laso. Si els jugadors creuen en ell, el Barça pot ser una piconadora. Ha tingut èxits en tots els seus equips», recalca Doblas.
"TREBALLAR, TREBALLAR I TREBALLAR"
Mario Fernández va coincidir amb Sito a Badalona (2009-10). L’exbase resumeix la millor qualitat del tècnic: «Sito és treballar, treballar i treballar. En algun moment ha tingut aquesta frase en el seu perfil de WhatsApp. Res el defineix millor que això. La idea generalitzada dels balcànics respecte a l’esforç i la disciplina no dista gens de Sito. És l’entrenador ideal per liderar un projecte a llarg termini».
Mario guarda un bon record del tècnic, de qui revela alguna anècdota. «Si l’entrenament era, per exemple, a les 18.00 hores, era totalment obligatori ser 20 minuts abans preparat a la pista. Li encantava fer converses individuals o preparar jugades específiques. Ho controlava tot, jo me’n vaig adonar des del primer dia de la pretemporada». Aquesta planificació fins a l’últim detall, acompanyada d’una metodologia perfectament estructurada, és un aspecte destacat per tots els jugadors.
Fernández recorda també les completes sessions de vídeo. «A vegades jugàvem, per exemple, a les 21.00 hores a Le Mans i vèiem l’anàlisi del rival abans del partit. I l’endemà a primera hora ja teníem el vídeo del partit abans de tornar a Badalona. ¡S’havia tirat tota la nit muntant i veient les jugades! Tenia una constància admirable. És un treballador brutal, detallista i meticulós fins a cotes impensables», afegeix l’exbase, que ha mantingut contacte amb Sito. Al tècnic li agrada preguntar als seus exjugadors abans de fitxar algú que ha coincidit amb ells, especialment per saber el seu comportament dins del vestidor.
EL PES I L'ALIMENTACIÓ
Fernández considera Sito un entrenador de mètodes moderns, amb un estil de joc basat en quatre exteriors i una sola referència interior en una proposta de molta exigència física i llargues rotacions. «Amb Sito tots els jugadors se senten importants. Compten tots, cadascun amb els seus minuts. Però si treballes jugues. Això és així».
Aquestes mateixes paraules van ser pronunciades ahir durant la presentació pel mateix tècnic, que també és molt exigent en el control alimentari. En la seva època a la Penya cada dilluns hi havia pesada i mesurament de greixos. «Teníem dos dietistes que s’encarregaven de l’alimentació post partit. Tot era individualitzat i controlat fins al més mínim detall», remarca.
Notícies relacionadesMumbrú, Doblas i Fernández comenten el «tracte personal pròxim» de Sito, el tècnic que va treure el millor rendiment de Sergi Vidal, l’actual capità de la Penya. L’aler va brillar a Sant Sebastià amb Sito, arribant a assolir el cinquè lloc en la fase regular després de dos anys complicats al Reial Madrid.
«Coneix molt bé el bàsquet, els punts forts i febles de cada jugador. Et fa sentir important i treu el millor de tu», reflexiona Vidal, que es va casar el cap de setmana passat. «Sito va ser molt important per a mi, sabia quines eren les meves millors qualitats, em va permetre explotar-les per donar-me la confiança que necessitava. Amb ell vaig recuperar la il·lusió a la pista».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"