Bàsquet
La Lliga del retorn de Marc Gasol
L’ACB està d’enhorabona. Als 37 anys, Marc Gasol torna al mateix escenari, Girona, des del qual va catapultar la seva carrera cap a l’NBA. Amb 13 temporades i l’anell de l’NBA a la seva motxilla, exercirà de jugador president en una Lliga il·luminada per l’or de l’Europeu i amb el Madrid i el Barça situats a la ‘pole’.
Girona exercirà d’amfitrió aquesta nit en l’estrena de la Lliga Endesa. Catorze anys després de la desaparició del bàsquet d’elit, llavors amb l’Akasvayu, la Lliga torna al pavelló de Fontajau, i la ciutat ha acollit amb bogeria el Bàsquet Girona, un projecte conjuminat des de la base per Marc Gasol i que en només cinc anys ha recorregut el camí fins a l’elit des de l’EBA, la quarta categoria del bàsquet estatal.
La il·lusió que es respira a Girona (els 4.000 abonaments es van esgotar en hores) no només és per recuperar el bàsquet de l’ACB. També per la connexió amb Marc Gasol que, als seus 37 anys, torna just al lloc, Fontajau, des d’on va projectar la seva carrera per obrir-se les portes de l’NBA. Tretze temporades i un anell de campió després, Marc exercirà de jugador i president, una figura que no reconeixia l’ACB, i que tots els clubs no van dubtar a validar per donar més llustre al torneig.
😍 Tic, tac, tic, tac...
— 👋 (@ACBCOM) 27 de septiembre de 2022
¡Una #LigaEndesa de 2⃣0⃣ 𝙢𝙚𝙙𝙖𝙡𝙡𝙞𝙨𝙩𝙖𝙨 está a punto de arrancar!
5⃣ días consecutivos de baloncesto arrancan mañana a las 21.30h en Fontajau 101 días después de la última cita del pasado curso.
¿𝐓𝐞 𝐥𝐨 𝐯𝐚𝐬 𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫? pic.twitter.com/Hc0R9ak3EW
Segueix la bicefàlia
El partit entre el Girona i el vigent campió, el Reial Madrid (21 h) donarà aquest dimecres el tret de sortida d’una temporada il·lusionant i suposarà un altre retorn sonat: el del tècnic Aíto García Reneses a la banqueta gironina, als seus 74 anys. El record encara viu de la medalla d’or de la selecció espanyola a l’Eurobasket, la gesta més inesperada del grup que dirigeix Sergio Scariolo, il·luminarà també una Lliga, que continua sent preeminent a Europa, que ha afegit nous herois al seu panteó particular, alguns gairebé anònims (Brizuela, Alberto Díaz, López-Arostegui, Parra, Jaime Fernández, Pradilla...), però que es manté com el torneig amb menor percentatge de jugadors seleccionables al continent (un 29%), segons recull l’últim informe de la FIBA i on el nombre de jugadors estrangers no para de créixer (per sobre del 70%).
Madrid i Barça, no és una novetat, tornaran a estar a la ‘pole’ de sortida com a indiscutibles candidats al títol, inabastables quant a inversió respecte a la resta de rivals, malgrat que tota la classe mitjana de la Lliga (Baskonia, València, Unicaja, Joventut, Gran Canària...) segueix ferma en la seva aposta per pujar al podi del campionat i qüestionar la bicefàlia. Així s’entén també el tragí viscut aquest estiu a les banquetes, amb vuit tècnics estrenant funcions.
😎 ¡Chicos nuevos en la #LigaEndesa!
— 👋 (@ACBCOM) 27 de septiembre de 2022
6⃣ nuevas caras dejaron su carta de presentación en la #SupercopaEndesa @RMBaloncesto 👉 @Petr_Cornelie@FCBbasket 👉 @JanVesely24 @Penya1930 👉 @kylejguy @RealBetisBasket 👉 @J_Hill_5 👉 Georgios Tsalmpouris 👉 @AmarSylla14 pic.twitter.com/jMWBj2JQYR
En aquesta llista que encapçalen Aíto (Girona) i Chus Mateo (Madrid), han mogut fitxa també el Baskonia (Joan Peñarroya), el Saragossa (Martin Schiller), el Gran Canària (Jaka Lakovic), el Bilbao (Jaume Ponsarnau), el València (Àlex Mumbrú) i l’Unicaja (renovat Ibon Navarro).
Dilema blaugrana
La confirmació de Mateo per a la banqueta madridista, tancant el traumàtic relleu de Pablo Laso, podria obrir alguns dubtes. Però el títol de la Supercopa davant el Barça no ha trigat a aclarir-les. El Madrid de la temporada passada va arrasar en la final per físic. I a aquesta recepta s’hi ha afegit aquest any talent a cabassos: el de Dzanan Musa, Mario Hezonja i Sergio Rodríguez i una mica més de centímetres: Petr Cornelie.
Notícies relacionadesEl projecte del Barça està en un dilema. L’arribada de Jasikevicius pretenia aconseguir el sorpasso a l’ACB i això es va aconseguir el primer any (doblet de Lliga i Copa, final d’Eurolliga). Però en aquesta campanya passada, l’equip blaugrana es va quedar amb la Copa com a únic consol i això deixa intuir un any de màxima exigència per al tècnic lituà, que acaba contracte al juny.
La revolució que s’ha viscut al vestidor del Barça aquest estiu, amb sis sortides i sis fitxatges, tots contrastats, s’entén des de la urgència. Les incorporacions de Satoransky, Jan Vesely i Nikola Kalinic estan cridades a generar aquest canvi en un curs que s’inicia amb l’absència de la gran figura blaugrana, Nikola Mirotic, amb una lesió del tendó d’Aquil·les que, després de cinc mesos, no acaba de superar.
Pòquer d’equips catalans
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim