Problemes per dormir
Coronainsomni: així afecta la pandèmia el nostre somni
L’OMS considera que l’insomni és una epidèmia de salut pública, ja que abans de la crisi sanitària el 15% de la població mundial el patia
El 41,9% dels espanyols asseguren que han tingut problemes de son des que va començar la pandèmia del coronavirus
El son és una de les activitats a la qual més temps dediquem en la nostra vida, una mitjana de 25 anys. A més, és un aspecte fonamental en la nostra salut. Mentre dormim, el nostre cos no deixa de treballar i es produeixen nombrosos processos interns al llarg dels cinc cicles del son. Des que va començar la crisi sanitària provocada per la Covid-19, l’estrès, l’ansietat i els canvis d’hàbits provocats per la pandèmia han incrementat els problemes de son entre la població. A aquest trastorn se l’ha denominat col·loquialment coronainsomni.
Segons l’enquesta sobre Salut Mental realitzada pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) el 41,9% dels espanyols han tingut problemes de son des que va començar la pandèmia. La por de morir o que mori un familiar, problemes laborals, econòmics i socials ens estan fent perdre la son des de fa un any.
Hi ha diferents factors que afecten la conciliació del son, com l’exposició a la llum i a les pantalles tecnològiques, horaris regulars, l’habitació, la temperatura, l’exercici físic o el ritme circadiari igual com l’estrès o el consum de medicaments. En aquest sentit la crisi sanitària no ens ha fet cap bé. L’estudi Global Sleep Survey 2021 elaborat per Philips revela que un 37% de la població va patir les conseqüències negatives de la pandèmia en el son. El 70% dels enquestats van tenir més problemes per dormir i el 43% afirma que es despertava en meitat de la nit.
Problemes per dormir
Problemes per dormirDurant els primers mesos de la pandèmia, la Societat Espanyola de Neurologia va estimar que un 25-30% de la població presentava insomni transitori. En el col·lectiu dels sanitaris aquestes dades van augmentar al 80%. Els joves i nens també s’han vist afectats pel coronainsomni a causa d’un canvi brusc en el seu estil de vida al reduir l’activitat social i física a què estaven acostumats.
L’insomni pot presentar altres problemes socials i de salut per a les persones. En primera instància afecta el rendiment laboral i acadèmic, la capacitat per prestar atenció i l’estat d’ànim. Si els problemes d’insomni persisteixen, es poden desenvolupar altres problemes de salut com a diabetis, malalties cardiovasculars o problemes neurològics.
Però el coronainsomni que va començar ja fa un any amb el confinament s’ha prolongat fins a l’actualitat. I és que l’estrès, la incertesa o l’ansietat per estar vivint la crisi sanitària continua alterant el son de gran part de la població.
Consells per dormir millor
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao