Les taques a la pell són el resultat de la diferent alteració de la melanina i les cèl·lules que la produeixen, els melanòcits. La melanina és el pigment que protegeix dels rajos de sol; amb l’exposició al sol els melanòcits segreguen més melanina. La majoria de taques no comporten riscos per a la salut, però a més de resultar antiestètiques, resulta fonamental diferenciar-les i conèixer com són els seus símptomes per tractar-les amb eficàcia.
Aquests són els diferents tipus d’alteració del pigment a la pell que es poden trobar:
Efèlides o pigues: acumulacions de pigment de coloració bruna, arrodonides i no uniformes que es localitzen més freqüentment en zones fotoexposades com ara cara, coll i braços en persones de pell blanca, que s’intensifiquen amb l’exposició solar i, per tant, són més visibles a l’estiu.
Lentígens solars: petites taques de coloració bruna que apareixen a qualsevol zona del cos i que, a diferència de les pigues, no canvien de color amb l’exposició solar.
Melasma: taques de color marró clar o intens que apareixen gairebé exclusivament en dones i que es produeixen o agreugen en l’embaràs, la presa d’anticonceptius o la menopausa. Solen aparèixer a la cara, al front, a les galtes i generalment a partir dels 30 anys.
Vitiligen: Absència de melanina que produeix l’emblanquiment de zones ben delimitades, de distribució simètrica normalment a les cames i al voltant dels ulls, el nas i la boca. Sembla tenir un origen autoimmune i es relaciona en ocasions amb problemes tiroides. També hi ha altres tipus de taques que poden ser d’origen vascular o seqüeles de la rosàcia.
¿Quines són les més difícils de tractar?
¿Quines són les més difícils de tractar?La dra. Karen Angarita, de l’alacantí Institut Pérez de la Romana de Cirurgia Estètica i Medicina Estètica, explica que «cal anar amb compte amb les taques que apareixen o empitjoren amb el sol, ja que una nova exposició agreujarà o farà que reaparegui el problema». Conèixer l’origen del melasma pot ajudar en alguns casos a prevenir aquest problema, però sobretot explica quina és la causa de la seva aparició. La doctora Angarita enumera els detonants més habituals:
Embaràs. Al voltant d’1 de cada 10 dones patiran melasma durant l’embaràs. La raó és que les hormones pròpies de la gestació poden provocar un augment de la producció de melanina que causa l’aparició de taques a la pell.
Fàrmacs anticonceptius. Un bon percentatge de les dones que utilitzen anticonceptius orals pateixen melasma perquè provoquen alteracions a nivell hormonal semblants a les de l’embaràs.
Notícies relacionadesSol. L’exposició al sol sense protegir la pell produeix l’aparició de molts melasmes i fins i tot, tot i que no sigui el seu origen, pot incrementar la intensitat de la taca.
Medicaments. La ingesta de certs medicaments pot produir l’aparició de taques. Si es creu que aquest pot ser l’origen, cal consultar amb un metge si és possible canviar el tractament.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors