Entrevista

Dr. Damián Dexeus: «El pronòstic del càncer de mama millora dia a dia i millorarà encara més en el futur»

Cada any a Espanya es diagnostiquen 34.000 casos de càncer de mama i al voltant de 2.000 de càncer de cèrvix

Dr. Damián Dexeus: «El pronòstic del càncer de mama millora dia a dia i millorarà encara més en el futur»
2
Es llegeix en minuts

Women’s és un centre mèdic especialitzat en la salut de la dona. Neix l’any 2016 fruit de la fusió de dos grups, d’una banda, el del professor Carmona, i, de l’altra, el liderat i dirigit durant molts anys pel rofessor Santiago Dexeus, pare del Dr. Damián Dexeus, amb qui avui parlem, i que actualment és el director mèdic del centre. Aglutinen un ampli grup de professionals de la ginecologia. Aquest model els permet resoldre la totalitat de problemes que poden aparèixer al llarg de la vida d’una dona, «i ho fem sense perdre de vista un element primordial, i és que cada pacient és única i com a tal ha de ser tractada», comenta el Dr. Dexeus.

-Càncer de mama i càncer de cèrvix, potser dues de les malalties que preocupen més les dones. ¿De què parlem quan parlem de cada una?

-Parlem si li sembla, en termes numèrics. A escala mundial, el càncer de mama s’ha convertit en el tumor més freqüentment diagnosticat, i superanper primera vegada el càncer de pulmó. Al nostre país es diagnostiquen al voltant de 34.000 tumors de mama anualment. El càncer de cèrvix és el segon càncer més freqüent en les dones. La incidència a escala mundial és de l’ordre de 600.000 casos anuals, 2.000 dels quals es diagnostiquen al nostre país.

-S’estima que 1 de cada 8 dones tindrà càncer de mama, ¿quin pronòstic podem esperar i quins tractaments hi ha?

-El pronòstic millora dia a dia i millorarà encara més en el futur. Ho farà perquè serem capaços d’aplicar tractaments i estratègies especialment dissenyades per a cada tumor concret. La cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia, l’hormonoteràpia i la immunoteràpia són part de l’arsenal terapèutic que tenim avui a la nostra disposició, i n’arribaran d’altres per millorar les taxes de curació. 

-¿A què hem d’estar atents i quines mesures hem de prendre per a la seva prevenció?

-Els oncòlegs mèdics fa temps que ens adverteix de l’existència de múltiples factors de risc com el tabac, l’alcohol, l’obesitat, el sedentarisme i la contaminació ambiental. Està a les nostres mans corregir-ho i evitar-ne molts. 

-¿I en relació amb el càncer de cèrvix?

-Existeix una relació causal amb la infecció persistent per un virus del papil·loma humà (VPH) d’alt risc a la pràctica totalitat dels casos de càncer de coll uterí. La infecció per aquest virus és, probablement, la infecció més comuna del tracte genital inferior, i la immensa majoria d’aquestes infeccions es resoldran de forma espontània. Són les dones que no resolen la infecció les tributàries, potser, d’un seguiment més estricte. 

-Acabem amb bones notícies, perquè sembla que hi ha una nova vacuna, ¿oi?

Notícies relacionades

-Disposem de vacunes contra el VPH des de fa més d’una dècada, i aquestes han demostrat ja àmpliament la seva eficàcia i eficiència. Vacunar els nostres fills (nenes i nens) abans que iniciïn la vida sexual és la millor estratègia preventiva possible. No oblidi que el VPH s’associa causalment també amb altres tumors. 

D’altra banda, els programes de cribratge ben estructurats i dotats dels recursos econòmics suficients són el segon pilar sobre el qual hauria de pivotar l’estratègia global per reduir la incidència d’aquest càncer. Pel que fa al càncer de mama, és cert que existeixen interessantíssims assajos clínics amb immunoteràpia que donaran els seus fruits en el futur.

Un doctor amb àmplia experiència

Temes:

Medicina