El BlueTechPort acollirà abans del febrer una dotzena d’empreses

El nou equipament, al Moll de Sant Bertran, creixerà fins als 25.000 metres quadrats el 2027

El BlueTechPort acollirà abans del febrer una dotzena d’empreses
3
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA

El BlueTechPort lleva àncores al port de Barcelona. El hub d’economia blava ja compta amb tres empreses i associacions que han arrencat l’activitat als tinglados de Sant Bertran, uns antics magatzems industrials en desús que s’han condicionat parcialment per acollir-les al més aviat possible. El World Trade Center, com a gestor dels actius immobiliaris de l’autoritat portuària, s’ocupa de l’impuls d’aquest espai d’innovació.

Ignasi Ferrer, un dels fundadors de la ‘start-up’ Ocean Ecostructures. | ZOWY VOETEN /

El Moll de Sant Bertran està a mig camí entre el mateix edifici del World Trade Center i el Moll de Ponent, on ara mateix es concentra l’activitat de creuers que van a les illes Balears. Allà és on, des de fa només dues setmanes, s’ha instal·lat la start-up Ocean Ecostructures amb una vintena de professionals. L’exitosa firma, fundada per Ignasi Ferrer, Mireia de Mas i Anna Lloveras, ha sigut un important reclam per captar la incorporació de les dues següents: Barcelona Clúster Nàutic i CTNaval.

Els fonaments

"Una de les virtuts de començar ja a la nau nord és que les companyies, centres d’investigació, associacions, empreses emergents i emprenedors d’economia blava poden construir les seves relacions, impulsar projectes en comú i fabricar els fonaments de l’ecosistema que estem creant", descriu la directora d’Innovació del World Trade Center, Rita Almela.

Incorporada a l’empresa al juny, Almela es mostra entusiasmada amb el que el BlueTechPort pot suposar per a Barcelona. L’aposta de la ciutat i del port per aquest sector es tradueix en diversos projectes que veuran la llum a curt i mitjà termini, com el Parc de Tecnologia Marítima o el Barcelona, Mar de Ciència impulsat per l’Institut de Ciències del Mar-CSIC. Entre tots tres sumen 142 milions d’euros d’inversió, amb els 50 milions del hub de Sant Bertran.

La responsable del nou equipament emprenedor mostra les dues plantes en les quals s’han repartit els inquilins nouvinguts a la nau. L’han habilitat i preparat els espais de treball i equipat per donar servei a les empreses emergents, investigadors i associacions que arribin. Calculen que abans del febrer podrien sumar-ne ja una dotzena. El degoteig de noves firmes serà continu en les pròximes setmanes, amb la incorporació imminent també de dues empreses internacionals, una americana i una britànica.

Però per a Almela era important posar-se a caminar, tot i que el BlueTechPort acabi sent el 2027 un espai de 25.000 metres quadrats que ocupi les sis naus industrials que hi ha a Sant Bertran. El projecte l’està elaborant el despatx d’arquitectes b720 i està previst que les obres comencin a finals del 2025.

"Calia aprofitar l’oportunitat i apostar pel sector", opina la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos, una de les persones que més temps fa que remen en aquesta direcció. El hub d’economia blava es va estrenar juntament amb Tech Barcelona al Pier 01 (Palau de Mar) al juliol del 2023 i, amb 18 empreses, s’ha quedat petit. Ara és quan realment viurà la seva expansió.

Cobos ha investigat iniciatives similars en altres ports del món i està convençuda que la potència de la capital catalana en el Mediterrani donarà els seus fruits en el BlueTechPort. "Hi ha demanda i estem satisfets", prossegueix la directiva de l’autoritat portuària, "es tracta d’empreses vinculades als oceans que treballen amb importants reptes com la descarbonització. El nostre sector és molt tradicional, així que aquest espai els servirà per posar-se les piles, per exemple instal·lant les seves unitats d’innovació", raona.

Almela, amb experiència laboral a Silicon Valley, Londres i l’Amèrica Llatina, afegeix també que la proposta de valor que ofereixen a les empreses blaves, als centres d’investigació o a les empreses emergents no és només agrupar-les en un espai de treball comú perquè es relacionin millor. La voluntat del BlueTechPort és acompanyar-los en la recerca de finançament per als seus projectes; organitzar fòrums de debat; impulsar la transferència del coneixement connectant-los amb les universitats, entre altres idees.

Notícies relacionades

Dia del Talent

Una de les primeres cites serà d’aquí a un parell de mesos, amb una convocatòria de Dia del Talent en el qual se citarà un centenar d’estudiants universitaris perquè les empreses residents en el BlueTechPort busquin vies de col·laboració i, per què no, futurs professionals de la puixant economia blava.