Nou pol d’innovació
De Nova York a Barcelona
La International Electric Marine Association (IEMA), nascuda als EUA, s’estableix a la capital catalana, ja que considera que és el lloc idoni per impulsar la descarbonització del sector.

Adrià Jover, presidente de la IEMA, en el World Trade Center de Barcelona. /
Nascut a Barcelona, de jove va marxar a Nova York a estudiar escultura i història de l’art. "Les humanitats són la meva passió", revela Adrià Jover. I ja no va tornar, fins ara. Als 43 anys, amb una trajectòria a les espatlles impulsant a la ciutat nord-americans nous negocis (una agència de publicitat, una cadena de restaurants, u e-commerce de vins i un fons de capital risc), establirà a la capital catalana a partir del gener el projecte que ha creat i presideix: la International Electric Marine Association (IEMA).
Arribar fins aquest punt ha sigut el resultat de diferents circumstàncies. El 2022, la seva passió per la nàutica el va portar a invertir a través de la seva firma de capital risc a Magonis, una nova marca d’embarcacions recreatives elèctriques. Immers en el projecte, va descobrir com el procés de descarbonització del sector marítim es troba en un estat "molt immadur" a nivell tecnològic, inversor i d’estandardització. Jover es va reunir llavors amb responsables de tota la cadena de valor per conèixer els seus problemes. Les empreses van decidir associar-se en el que des de fa un any és la IEMA, a fi d’aconseguir una estandardització en la certificació de la tecnologia a nivell global.
En molt poc temps, l’entitat està a punt d’arribar al centenar de membres entre drassanes, indústria de propulsió, distribució, bateries, infraestructures i marines. Entre ells hi ha Torqeedo-Yamaha, Honda R&D, Genevos, Navalt, Kempower, ePropulsion, Vita Power, CATL i Kreisel. Jover destaca, a més, el Port de Barcelona, per ser "una de les infraestructures líders a nivell mundial", "tenir una visió clara" i oferir-se com a camp de proves al camí a seguir cap a la descarbonització.
Notícies relacionadesLa millor plataforma
"El 60% de les noves tecnologies de propulsió, bateries i emmagatzematge són a Europa", raó per la qual l’associació es va plantejar el seu canvi d’ubicació. A Barcelona, ciutat amb una aposta molt ferma per l’economia blava, "creiem que la IEMA tindrà la millor plataforma per desenvolupar plenament el seu potencial i abordar la seva agenda internacional", manté Jover, que destaca la construcció l’any que ve a la ciutat del Parc de Tecnologia Marítima, així com els 25.000 metres quadrats que el BlueTechPort destinarà, abans de l’any 2027, a empreses dedicades a la innovació portuària i al sector nàutic.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe