Nou pol d’innovació

De Nova York a Barcelona

La International Electric Marine Association (IEMA), nascuda als EUA, s’estableix a la capital catalana, ja que considera que és el lloc idoni per impulsar la descarbonització del sector.

Adrià Jover, presidente de la IEMA, en el World Trade Center de Barcelona.

Adrià Jover, presidente de la IEMA, en el World Trade Center de Barcelona. / Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Nascut a Barcelona, de jove va marxar a Nova York a estudiar escultura i història de l’art. "Les humanitats són la meva passió", revela Adrià Jover. I ja no va tornar, fins ara. Als 43 anys, amb una trajectòria a les espatlles impulsant a la ciutat nord-americans nous negocis (una agència de publicitat, una cadena de restaurants, u e-commerce de vins i un fons de capital risc), establirà a la capital catalana a partir del gener el projecte que ha creat i presideix: la International Electric Marine Association (IEMA).

Arribar fins aquest punt ha sigut el resultat de diferents circumstàncies. El 2022, la seva passió per la nàutica el va portar a invertir a través de la seva firma de capital risc a Magonis, una nova marca d’embarcacions recreatives elèctriques. Immers en el projecte, va descobrir com el procés de descarbonització del sector marítim es troba en un estat "molt immadur" a nivell tecnològic, inversor i d’estandardització. Jover es va reunir llavors amb responsables de tota la cadena de valor per conèixer els seus problemes. Les empreses van decidir associar-se en el que des de fa un any és la IEMA, a fi d’aconseguir una estandardització en la certificació de la tecnologia a nivell global.

En molt poc temps, l’entitat està a punt d’arribar al centenar de membres entre drassanes, indústria de propulsió, distribució, bateries, infraestructures i marines. Entre ells hi ha Torqeedo-Yamaha, Honda R&D, Genevos, Navalt, Kempower, ePropulsion, Vita Power, CATL i Kreisel. Jover destaca, a més, el Port de Barcelona, per ser "una de les infraestructures líders a nivell mundial", "tenir una visió clara" i oferir-se com a camp de proves al camí a seguir cap a la descarbonització.

Notícies relacionades

La millor plataforma

"El 60% de les noves tecnologies de propulsió, bateries i emmagatzematge són a Europa", raó per la qual l’associació es va plantejar el seu canvi d’ubicació. A Barcelona, ciutat amb una aposta molt ferma per l’economia blava, "creiem que la IEMA tindrà la millor plataforma per desenvolupar plenament el seu potencial i abordar la seva agenda internacional", manté Jover, que destaca la construcció l’any que ve a la ciutat del Parc de Tecnologia Marítima, així com els 25.000 metres quadrats que el BlueTechPort destinarà, abans de l’any 2027, a empreses dedicades a la innovació portuària i al sector nàutic.