En blau

Immersió total en la Copa Amèrica

Immersió total en la Copa Amèrica
3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

En els 173 anys d’història i les 36 edicions anteriors no s’havia muntat mai una exposició per explicar la Copa Amèrica de vela. Igual que tampoc s’havia organitzat una cerimònia d’inauguració, i aquesta vegada Barcelona sí que en tindrà una. La capital catalana és la primera ciutat europea que acull la competició esportiva i tecnològica i una de les raons per la qual els organitzadors, America’s Cup Event (ACE), la van escollir va ser per fer el salt al gran públic i multiplicar l’afició nàutica.

Aquest és el principal repte de l’America’s Cup Experience, el centre de difusió de la Copa obert fa un any a l’antic Imax, al Port Vell. Van inaugurar l’estiu passat, però recentment han modificat part del recorregut per incorporar-hi nous atractius i, sobretot, "ser molt més didàctics", resumeix Juan Manuel Sevillano, managing director de Stoneweg Places & Experiences i d’America’s Cup Experience.

Regatistes il·lustres

Una de les primeres coses ha sigut explicar més les regates als que no sabien res de la Copa Amèrica. Els audiovisuals s’han millorat, incorporant-hi per exemple les explicacions de representants d’aquest esport de primer nivell, com l’olímpic Jordi Xammar. Aquesta és la que es coneix com a "zona immersiva" i serveix perquè el nouvingut se submergeixi en la història de la competició.

La veu en off és en anglès, i els subtítols, en castellà. "Ve gent de tot tipus. Els que no sabien res de la Copa abans d’entrar i els autèntics experts, que dominen fins a l’últim detall", explica un dels guies de l’America’s Cup Experience, Cristiano Vaz, que porta 10 mesos en el projecte.

Una rèplica de la gerra de les 100 guinees, trofeu de la competició, presideix el diàfan vestíbul, amb dos foils del defensor del títol, Emirates Team New Zealand i Ineos Britannia. En una sala contigua hi ha els equipaments dels sis equips que competiran a partir del 22 d’agost davant les platges de Barcelona. També es reprodueixen maquetes dels velers voladors de la Copa Amèrica de vela, tant l’AC40, amb el qual aniran dones i joves, com l’AC75 de l’absoluta.

Una altra de les novetats del centre de difusió, al costat del Maremàgnum, és una picada d’ullet a un dels lemes de la Copa. Explica la llegenda que, en la primera regata del 1851, la reina d’Anglaterra va preguntar qui anava segon (la goleta Amèrica estava clavant una bona pallissa a l’anglesa) i li van respondre que no existia aquesta possibilitat. La frase "No hi ha segon", que remarca que a la Copa Amèrica només serveix guanyar, és en un neó de les parets de l’America’s Cup Experience.

Cristiano Vaz explica que, quan arriben els visitants, se’ls desafia a pujar a les bicicletes i il·luminar el cartell en només 20 segons de pedaleig intens. D’aquesta manera es pot valorar l’enorme esforç que han de fer els membres del power group de l’AC75, perquè amb la força de les seves cames carreguen un acumulador que després serveix per moure veles, el sistema hidràulic, etc. del vaixell, on no hi ha motor. I no són 20 segons, sinó que aquests esportistes d’elit ho fan durant 20 minuts.

I, una vegada capbussats en la història de la Copa Amèrica, tant amb els audiovisuals com amb la pel·lícula One hell on a battle (que també s’ha allargat de 9 a 12 minuts i ha incorporat les dones, com l’enginyera d’Alinghi Red Bull Racing Andrea Emone) a la pantalla de 611 metres quadrats; repassat els equips o descobert el vincle de Barcelona amb el mar, és el moment del simulador, una de les atraccions més grans del centre d’interpretació.

Notícies relacionades

Els dos simuladors emulen el que viuen els participants de la Copa a bord d’un AC75. Gràcies a unes ulleres de realitat virtual, es pot viure una regata entre un vaixell de l’equip neozelandès i un altre d’anglès, amb el litoral de Barcelona de fons. A més del moviment del dispositiu, amb capacitat per a 10 persones, uns sistemes d’aire recreen la sensació de navegar amb un vaixell volador, amb girs a les balises inclosos.

"Barcelona ja no tornarà a ser la mateixa després de la celebració de la Copa Amèrica de vela", diu convençut Juan Manuel Sevillano.