‘Alcaldes alcaldables’ (10)
Maria Miranda (PSC): «Ens preocupen els efectes del canvi climàtic a les platges de Castelldefels»
L’alcaldessa de Catelldefels fa balanç del seu mandat referint-se als reptes de la ciutat, la fragmentació política i el futur electoral
EL PERIÓDICO fa un cicle d’entrevistes amb ‘alcaldes alcaldables’ de cara a les eleccions municipals del 28 de maig
Costes estudia un projecte d’estabilització de les platges del Prat de Llobregat fins a Castelldefels
L’R2 de Rodalies torna al passat per gestionar els trens entre Castelldefels i el Prat
La fragmentació política és un dels atributs que han definit l’Ajuntament de Castelldefels (Baix Llobregat) els últims anys. Maria Miranda (PSC) va aconseguir l’alcaldia el 2019 després d’un pacte a tres bandes entre els socialistes, Movem (En Comú Podem) i ERC, al que després es va afegir Junts. No obstant, el 2020 Movem va sortir del govern local; igual que va fer ‘Nico’ Cerpa, que el 2019 havia anat com a número 3 de la llista del PSC que va liderar Miranda. Amb tot, l’alcaldessa es torna a presentar amb la necessitat de teixir aliances per mantenir la vara de comandament després d’un mandat marcat per la pandèmia, els efectes del canvi climàtic i els problemes del transport públic.
Pregunta (P). És el segon mandat en què ha sigut alcaldessa, ¿quines han sigut les principals dificultats al capdavant del consistori?
Resposta (R). Les principals dificultats han sigut sobrevingudes. D’una banda, la pandèmia i, de l’altra, els efectes del canvi climàtic. El temporal ‘Gloria’ ens va fer insistir de forma molt vehement a diferents administracions per comprometre grans infraestructures, sobretot a la zona de Granvia Mar, la zona de l’Olla del Rei, on hem aconseguit el compromís de l’ACA de l’execució de l’Interceptor del Nord, una obra d’uns 8 milions d’euros importantíssima.
P. ¿Tem que els efectes del canvi climàtic suposin un problema en el model turístic de la ciutat?
R. A Castelldefels no veiem els efectes de les platges de Gavà, on sí que podem veure sots. Tot i així, aquí també es va produint una degradació del litoral, tot i que molt més suau. Però sí que comprovem any rere d’any que la superfície de la sorra va baixant i cada any hem d’anar apartant més els xiringuitos de la línia de mar per inundacions. De cara al futur, sí que és un problema que ens preocupa i s’han de posar solucions estructurals.
P. El transport públic ha sigut un altre tema de gran relleu. D’una banda, els problemes amb els busos d’Avanza i, ara, la incidència de l’R2.
R. Havíem plantejat el mandat amb grans projectes en la millora de les connexions del municipi amb novetats com les noves línies CF2 o l’M5, que estem a punt d’iniciar. Enteníem que la millora en el transport públic del municipi seria molt important, però és veritat que han quedat marcats i afectats per totes aquestes incidències. Primer, amb el canvi de concessió que hi va haver en el servei d’autobusos, la renovació dels vehicles, les vagues que hem anat patint i, quan pensàvem que ja més o menys hi havia ordre, arriba la incidència de l’R2, que també està afectant molt.
P. Des del minut u de la incidència, ERC ha criticat la gestió de Rodalies del Govern central. ¿Falta inversió estatal en les línies de Rodalies?
R. És evident que és molt necessari renovar i millorar les infraestructures ferroviàries que tenim a Catalunya. Però sens dubte no és una cosa que sigui ni d’aquest mandat, ni d’aquests últims anys. La falta d’inversió ve de molt lluny. Totes les administracions, en lloc de barallar-se i intentar també culpar-se les unes a les altres, haurien de remar juntes i sumar per millorar les infraestructures, que tenen moltíssimes deficiències des de ja fa molts anys.
P. En qualsevol cas, ¿com valora les declaracions dels republicans?
R. És evident que s’està utilitzant una problemàtica com arma llancívola electoral entre diferents administracions que, al final, el que acaba fent és perjudicar els ciutadans i els municipis. El que demanem, a totes les administracions, són inversions en unes línies ferroviàries que han patit moltíssimes deficiències, repeteixo, des de ja fa massa anys.
P. Va començar el mandat governant amb majoria absoluta i ha acabat en minoria. El 2020 Movem va sortir de l’executiu i, més recentment, el seu número 3 de les anteriors municipals va deixar el partit i ha format la seva pròpia candidatura.
R. La sortida de Movem va coincidir precisament amb el pitjor moment de la pandèmia, en què les relacions van ser bastant complexes. A última hora, entenc que de forma lliure, de forma autònoma, hi ha hagut un regidor que estava sota les sigles socialistes que tenia un interès per crear un partit polític i ha muntat una formació. Ha sigut l’única persona que s’ha donat de baixa i ha marxat del PSC i és totalment respectable.
P. Governar en minoria ha suposat que no tiressin endavant els últims pressupostos o el Pla dels Sis Eixos Verds. ¿Els ha faltat diàleg?
R. Precisament aquests dos projectes estan coincidint amb els últims mesos de mandat, amb època electoral. Tots som plenament conscients que és un mal moment per sumar suports.
P. A més dels grups de l’oposició, el Pla dels Sis Eixos Verds també ha rebut una forta oposició dels ecologistes. Si surt reelegida, ¿tornarà a plantejar el pla?
R. Sempre hem comentat que es tractava d’un procés participatiu en què volíem implicar la ciutadania de cara a consensuar els criteris per modificar el planejament urbanístic pel qual es regeix el municipi. I continuem entenent que és necessari un consens de cara a marcar els criteris que redefineixin el futur de la ciutat. Si tornem a tenir l’oportunitat de liderar l’alcaldia de Castelldefels, continuem veient exactament la mateixa necessitat que hi havia en el seu moment.
P. És probable que per mantenir l’alcaldia requereixi pactes amb els Comuns. ¿Confia que puguin arribar a acords després de les municipals?
R. Tenim molt bona relació amb tots els partits. És cert que hi va haver una ruptura amb un partit amb qui estàvem governant [Movem]. Al llarg d’aquests anys, hem continuat mantenint una relació totalment cordial. La relació en cap cas s’ha trencat. Estem oberts a parlar absolutament amb tothom. Entenem també que la fórmula és un acord de progrés, que és el que ha funcionat al llarg d’aquests anys. Estaríem encantats de treballar en la mateixa línia.
P. Diu que parlaran amb tothom. ¿Hi ha alguna possibilitat que el PSC formi govern amb el PP de Manu Reyes?
R. Ens asseurem a parlar absolutament amb tothom. Per mi, la gran incògnita d’aquestes eleccions en un municipi com és Castelldefels és: ¿el PP seria capaç de fer un acord amb Vox i arribar a l’alcaldia de Castelldefels amb una aliança amb Vox?
P. ¿Però ho descarta?
R. No descartem absolutament res, però la nostra prioritat és arribar a acords amb forces de progrés.
P. Per acabar, ¿plantegen que l’ajuntament es personi com acusació pels suposats vessaments contaminants d’Aigües de Barcelona a l’Olla del Rei?
R. Com la resta d’administracions, tenim els nostres advocats i treballem assessorats segons el que se’ns indica en cada moment. I en aquest àmbit el que s’ha de fer és insistir, reclamar i posar-nos també a favor de les administracions de cara a solucionar els problemes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació