En el primer trimestre de l’any

L’ocupació hotelera al Baix Llobregat recupera xifres prepandèmia

Rècord d’assistència a les platges del Baix Llobregat mentre persisteix la pèrdua de sorra

El mercat immobiliari s’alenteix a l’Hospitalet i el Baix Llobregat

L’ocupació hotelera al Baix Llobregat recupera xifres prepandèmia

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El Baix Llobregat va ser la segona comarca de l’àrea de Barcelona amb més ocupació hotelera durant el primer trimestre de l’any 2023. Així ho exposen les últimes dades ofertes pel Consorci de Turisme i l’Observatori comarcal del Baix Llobregat en el seu informe trimestral sobre ocupació hotelera.

Així, la comarca va registrar un 52% d’ocupació al llarg dels tres primers mesos de l’any; i tot i que la mitjana trimestral és inferior a la registrada el 2019 –any previ a la pandèmia de la covid-19–, des de l’Observatori remarquen que l’ocupació mitjana del mes de març del 2023 (60,1%) sí que va ser superior al del 2019 (53,6%) i que es reflecteix un clar augment respecte a l’any passat.

On es percep un gran creixement respecte al 2022 és el nombre de turistes i pernoctacions realitzades al Baix Llobregat. D’aquesta manera, el 2023, es van registrar un total de 225.908 arribades als hotels de la comarca (+33% i 55.905 turistes més respecte al 2022) i 439.007 pernoctacions (+26% i 91.285 pernoctacions més).

Per mesos, el març també és el que registra un major nombre de turistes (94.494) i de pernoctacions (182.116), mentre que el gener és el mes que registra un número més baix.

Creixen les estades de vacances

Els negocis continuen sent el principal motiu (58%) pel qual els visitants s’allotgen al Baix Llobregat, seguit de les vacances (26%), esports (4%) i salut (3,4%), mentre que un 9% dels usuaris diuen fer-ho per «altres raons».

Així, amb la pandèmia de la covid-19 cada vegada més en l’oblit, les dades de l’Observatori i el Consorci de Turisme també assenyalen que les vacances han patit un augment d’una mica més de tres punts percentuals respecte al 2022.

I és que el Baix Llobregat es confirma cada vegada més com un destí turístic per, a més de la seva proximitat amb Barcelona, el seu elevat nombre de quilòmetres de platges i una àmplia oferta gastronòmica. De fet, fa tot just uns mesos l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) publicava que els sorrals metropolitans van batre rècords d’assistència el 2022, principalment en els casos de Castelldefels i Gavà.

Unes xifres que, d’altra banda, contrasten amb la constant regressió que pateixen els sorrals a causa dels efectes del canvi climàtic i l’artificialització de la costa amb, per exemple, ports esportius que no permeten el flux de sorra al llarg de la costa metropolitana i que suposen cada vegada menys metres de platja disponibles.

Principals nacionalitats

Notícies relacionades

El perfil del visitant que s’allotja als hotels del Baix Llobregat és principalment nacional (59%), tot i que aquest ha disminuït el seu pes en tres punts percentuals respecte a l’any anterior. Així, les principals procedències (del total de pernoctacions del trimestre) van ser: Catalunya (34%); França (9%); Madrid (6%); Regne Unit (6%); Alemanya (5%) i el País Valencià (4%).

Els clients procedents de Catalunya (+4 pp), la Xina (+0,6 pp) i el Regne Unit (+0,5 pp) són els que més han crescut a la comarca respecte al mateix trimestre de l’any anterior. Per contra, els procedents dels Estats Units i el Canadà (-1,5 pp), Bèlgica (-0,7 pp) o els Països Baixos (-0,6 pp) són els que més han disminuït.

L’ocupació es va disparar per Setmana Santa

Mentre el global del trimestre registra una ocupació del 52%, l’ocupació de Setmana Santa va superar el 76% del total de les places hoteleres en oferta. Si es mira l’ocupació segons els períodes (3-6 d’abril i 7-10 d’abril), és el segon període el que registra una taxa d’ocupació més gran. Així, al Baix Llobregat es va registrar un 70% d’ocupació en el primer període i un 83% en el segon.

El Baix Llobregat se situa com la segona comarca de Barcelona, només per darrere del Barcelonès, amb més ocupació de les places en oferta aquesta Setmana Santa. En la mateixa línia, el Vallès Oriental, el Maresme i el Baix Llobregat són les comarques que registren un creixement més gran de l’ocupació en el segon període vacacional (superior a 13 punts respecte a la primera meitat de la Setmana Santa).